Home / Reisagenten / ANVR: vouchers hele sector, niet alleen voor de luchtvaart

ANVR: vouchers hele sector, niet alleen voor de luchtvaart

ANVR: vouchers hele sector, niet alleen voor de luchtvaart

De ANVR is het niet eens met het voornemen van de regering om alleen airlines het recht te geven vouchers uit te schrijven voor passagiers in plaats van hen restitutie te geven. De reisbrancheorganisatie pleit voor ‘één lijn’ bij de garantstelling in de reissector.

“Als de overheid nu overweegt om garant te staan voor de uitgifte van vouchers voor luchtvaarttickets, vraagt de ANVR om óók garant te staan voor de reisvouchers, de zogenaamde coronavouchers,” schrijft de organisatie donderdag in een persverklaring. “Deze worden nu onder dekking van garantiefonds SGR door ANVR-reisondernemingen uitgegeven bij annuleren van de reis.”

Lege handen
De ANVR refereert aan het plan eerder deze week, van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) om airlines toe te staan hun passagiers een tegoedbon te geven voor geannuleerde vluchten, in plaats van volledige restitutie. “Passagiers die een luchtvaart-voucher ontvangen met een geldigheidsduur van 12 maanden, lopen het risico straks met lege handen te staan als de luchtvaartmaatschappij failliet gaat,” stelt de ANVR.

De brancheorganisatie wijst erop dat reisondernemingen ‘al jaren’ de verplichting hebben om consumenten te beschermen tegen hun faillissement. “Zij hebben dat geregeld via het garantiefonds SGR. Nog maar drie weken geleden heeft minister Van Nieuwenhuizen het voorstel van de ANVR, de ANWB, SGR en de Consumentenbond om ook te komen tot een garantiefonds voor vliegtickets afgewezen.”

Frank Oostdam, de voorzitter van de ANVR, kijkt ook alvast vooruit. “Na de coronacrisis kunnen alle partijen met elkaar om tafel om alsnog een garantiefonds voor vliegtickets te bespreken. Een crisis als deze laat zien hoe kwetsbaar ondernemingen in de reissector zijn en de consument de nodige bescherming behoeft,” aldus Oostdam.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Reizen kan weer (een beetje)

Reizen kan weer (een beetje)

15/05/2021

Reizen uit Nederland naar een klein aantal landen is sinds heden weer mogelijk, maar veel beperkingen en regels blijven bestaan, zoals verplichte pcr-testen en quarantaine na aankomst op de bestemming….

Nieuwe kledij op Schiphol

Nieuwe kledij op Schiphol

14/05/2021

Schiphol voorziet een groot deel van de staf van nieuwe kledij, per functie verschillend van kleur en samenstelling. Het gaat in totaal om rond de 7.500 werknemers, ook van private…

Grenzen open, maar welke?

Grenzen open, maar welke?

12/05/2021

Het kabinet heeft aangekondigd dat vanaf 15 mei het reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk zal zijn. Welke landen dat zijn is nog niet duidelijk. Voor Nederlanders…

Hoekstra stemt tegen Smith

Hoekstra stemt tegen Smith

11/05/2021

De Nederlandse staat zal over twee weken op de aandeelhoudersvergadering van Air France-KLM tegen de nieuwe bonus in aandelen voor topman Ben Smith stemmen. Dit schrijft de demissionaire minister van…