Home / Reisagenten / ANVR: ook na de pandemie zijn er minder zakenreizen

ANVR: ook na de pandemie zijn er minder zakenreizen

ANVR: ook na de pandemie zijn er minder zakenreizen

ANVR verwacht dat de zakenreizen ‘snel’ zullen herstellen zodra de beperkingen rond corona worden opgeheven, maar denkt dat digitale alternatieven een deel van de markt blijvend wegnemen.

De reisbrancheorganisatie heeft recentelijk een enquête gehouden onder ruim 200 zakenreizigers, medewerkers van multinationals en MKB-ondernemers, evenals cliënten van bij de ANVR aangesloten zakenreis-organiserende bedrijven. “De bevindingen sluiten aan bij internationale onderzoeken: indien beperkingen worden opgeheven, zowel door Nederland als door ontvangende bestemmingslanden, keren zakenreizen snel terug,” zegt de organisatie. “Het belang van zakendoen in het buitenland is evident voor de economische ontwikkeling van Nederland. Zakenreizen zijn hierbij onmisbaar.”

Frank Oostdam, de voorzitter van de ANVR zegt ‘een voorzichtige start’ van herstel op de zakenreismarkt binnen Europa bij de TMC’s te zien. “Maar voor herstel op verre bestemmingen zullen de huidige reisbeperkingen eerst moeten worden versoepeld. Hiertoe roept de ANVR het kabinet dan ook op, omdat het ook kàn. En zeker ook nu, omdat de reissector het vanaf 1 oktober zonder steunmaatregelen vanuit de overheid moet doen.”

Niet meer zoals vroeger
Maar, ervan uitgaande dat de pandemie zal oplossen, betekent dit nog niet dat alles weer wordt ‘zoals vroeger’ waarschuwt de ANVR. “Vooralsnog verwacht 55 procent minder te gaan reizen, waarbij vooral het gebruik van de digitale mogelijkheden de reden is. Dit sentiment kan snel wijzigen als de beperkingen worden opgeheven. Een meerderheid verwacht geen grote veranderingen in het persoonlijk contact. Door de digitale alternatieven die zijn (her-) ontdekt zal er niet korter maar wel minder worden gereisd, waarbij vanuit meer aandacht uitgaat naar duurzamer reizen, CO2-compensatie en meer zorg voor de gezondheid van de reizende medewerker.”

Uit het onderzoek blijkt dat vooral de reisbeperkingen, die door Nederland én bestemmingslanden worden gehanteerd, op dit moment de grootste bottleneck zijn voor het herstarten van de zakenreismarkt. Zodra deze beperkingen zijn opgeheven, verwacht 81 procent van de respondenten een herstel op korte termijn (0-2 jaar), terwijl 19 procent denkt dat het langer kan duren.

Er bestaat ook duidelijke behoefte om de reis duurzamer te maken, blijkt uit het onderzoek van de ANVR. “Een derde van de ondervraagden wil dan meer doen aan CO2-compensatie, duurzamer vervoer en meer zorg voor de gezondheid van de zakenreiziger.”

Photo by Artem Zhukov on Unsplash

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Nieuwe route Vueling

Nieuwe route Vueling

24/10/2021

De Spaanse carrier Vueling, onderdeel van de International Airlines Group (IAG), vliegt vanaf 3 december tussen Amsterdam en Praag. De Tsjechische hoofdstad wordt vier keer week aangevlogen op zondag, dinsdag,…

Te veel fijnstof op Schiphol

Te veel fijnstof op Schiphol

21/10/2021

Op en rondom Schiphol is te veel fijnstof, door de uitstoot van vliegtuigen, zo concludeert de luchthaven zelf op basis van onderzoek door TNO. Het bedrijf wil ‘extra maatregelen’ nemen…

KLM en IATA versus ACNL

KLM en IATA versus ACNL

20/10/2021

KLM keert zich tegen een nieuw systeem van slottoewijzing dat ACNL volgend jaar wenst door te voeren. De airline krijgt hierbij steun van brancheorganisatie IATA die de slotcoördinator voor de…

Frankfurt-Hahn Airport failliet

Frankfurt-Hahn Airport failliet

20/10/2021

De HNA-Group heeft faillissement aangevraagd voor luchthaven Frankfurt-Hahn waarin het Chinese bedrijf zelf grootaandeelhouder is. De airport zag ruim vóór de coronacrisis de aantallen passagiers en omzet al teruglopen, de…