Home / Reisagenten / ANVR: hef de restricties op

ANVR: hef de restricties op

ANVR: hef de restricties op

De ANVR wil de verplichte quarantaine voor ingeënte reizigers na terugkeer uit verre bestemmingen snel afschaffen. Door de hoge vaccinatiegraad is reizen weer ‘verantwoord’ zowel binnen als buiten Europa, stelt de brancheorganisatie woensdag.

“Nu bijna 80 procent van de Nederlandse 18-plussers volledig is gevaccineerd en steunmaatregelen volgens het kabinet niet meer nodig zijn omdat er praktisch geen beperkende maatregelen meer zijn, ziet de reissector ruimte om veilig en verantwoord reizen te verzorgen naar zowel bestemmingen binnen als buiten Europa,” aldus de ANVR in een communiqué. De voorzitter van de ANVR, Frank Oostdam: “De huidige reisadviezen kunnen wereldwijd worden aangepast naar geel of zelfs groen. Veel mensen willen weer op stap, merken onze reisorganisaties.”

Duits voorbeeld
De koepel van reisorganisaties constateert evenwel dat er nog steeds ‘belangrijke belemmeringen’ zijn voor het uitvoeren van reizen naar bestemmingen buiten de Europese Unie, namelijk de negatieve reisadvisering voor het grootste deel van de wereld door het ministerie van Buitenlandse Zaken. “Reisondernemingen kunnen al meer dan anderhalf jaar niet ondernemen, terwijl de wereld er nu echt anders voor staat,” aldus de ANVR.

“De Nederlandse overheid zou bij het bepalen van de reisadviezen een goed voorbeeld kunnen nemen aan haar Duitse collega’s, die de quarantaineplicht voor gevaccineerde reizigers bij terugkeer hebben opgeheven. En als je niet in quarantaine hoeft na terugkeer, is het bestemmingsland ook veilig genoeg om naartoe te gaan.”

Versoepeling op komst
De ANVR zegt op basis van gesprekken op het ministerie wel te verwachten dat er dit najaar een versoepeling van de reisadviezen komt. Vooruitlopend daarop boeken sommige ondernemingen nu al reizen voor klanten naar ‘oranje’ bestemmingen. “Maar alleen als zij de reis goed en veilig kunnen verzorgen, zonder onmogelijke inreisbeperkingen en als de klant het wil,” zegt de ANVR .

Tegelijkertijd verwacht de ANVR dat volledig herstel van de sector nog langer op zich zal laten wachten en daarom dringt de koepel er bij Den Haag nogmaals op aan de steunmaatregelen aan de reisbranche na 1 oktober 2021 te verlengen, omdat ‘met name verre-reizen-specialisten dit hard nodig hebben.’

Illustratie © ANVR

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Knorretje helpt Schiphol

Knorretje helpt Schiphol

25/09/2021

Schiphol zet ‘diervriendelijk’ geteelde varkens in, die op afgeschermd land tussen twee banen oogstresten opeten, waardoor vogels mogelijk zullen wegblijven. Het gaat om een proef. De luchthaven werkt in het…

TMC Lola opgedoekt

TMC Lola opgedoekt

23/09/2021

Lola, een Amerikaanse TMC die in 2015 werd opgericht, heeft de stekker uit de eigen operatie getrokken. De corporate klanten zijn inmiddels ondergebracht bij partner Amex GBT. Officieel spreekt Lola…