Home / Reisagenten / ANVR ‘blij’ met steun sector

ANVR ‘blij’ met steun sector

ANVR ‘blij’ met steun sector

De regering heeft woensdag bekendgemaakt extra steun te geven aan de reissector om door de coronacrisis te komen. De ANVR zegt “ontzettend blij en opgelucht” te zijn.

De branche krijgt een nieuw pakket, waarin de NOW voor reisbedrijven op 80 procent van de loonsom gehandhaafd blijft en de TVL-regeling (tegemoetkoming vaste lasten) wordt verruimd en verlengd.

Verder kunnen reisondernemingen nu tot maximaal 50 miljoen euro per bedrijf lenen van de overheid om de reisvouchers terug te kunnen betalen. In totaal komt er een potje van 400 miljoen euro voor bedrijven die zijn aangesloten bij de ANVR en de Stichting Garantiefondsen (SGR) en nog eens 40 miljoen euro voor leningen aan kleinere fondsen.

Het gaat om vouchers die die tussen 12 maart en 31 december van dit jaar zijn/ worden uitgegeven. Per 1 januari 2021 mogen reisondernemingen geen vouchers meer geven voor een geannuleerde reis, maar alleen restitutie.

Voorwaarden
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat stelt wel voorwaarden, die als volgt zijn verwoord: “Een onderneming waaraan een lening wordt verstrekt, diende voorafgaand aan de uitbraak van COVID-19 in de kern gezond te zijn. De leningen worden in zes jaar afgelost tegen een nog nader te bepalen rentevergoeding en voorwaarden.”.

De ANVR noemt 2020 “een dramatisch jaar” en zegt dat reisbedrijven de steun “hard nodig hebben” om de winter te overbruggen. Voorzitter Frank Oostdam zegt in een reactie op de nieuwe hulpstroom: “Het pakket geeft in ieder geval bij een groot aantal reisbedrijven lucht. Gelukkig kunnen nu ook onze zelfstandige reisagenten, de zzp’ers in onze branche die tot nu toe buiten de boot vielen, een beroep doen op beschikbaar komende gelden via gemeentes.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
NDC-deal Travelport en IAG 

NDC-deal Travelport en IAG 

02/12/2021

Travelport heeft een overeenkomst gesloten met de vier leden van de International Airlines Group (IAG) over NDC, de New Distribution Capability. Dit heeft het technologiebedrijf donderdag bekendgemaakt. IAG bestaat uit…

Trein wint terrein op vliegtuig

Trein wint terrein op vliegtuig

02/12/2021

Grote bedrijven nemen voor zakenreizen ‘steeds vaker’ de trein in plaats van het vliegtuig, zo blijkt uit een analyse van de Werkgroep Internationale Trein. Het onderzoek vond plaats vóór de…

ADP en Schiphol uit elkaar

ADP en Schiphol uit elkaar

02/12/2021

Aéroports de Paris (ADP) en de Royal Schiphol Group zijn sinds begin deze maand definitief geen partners meer, een breuk die afgelopen zomer al werd aangekondigd. De twee luchthavenbedrijven hadden…

Excuus KLM aan passagiers

Excuus KLM aan passagiers

30/11/2021

KLM heeft excuses aangeboden voor de chaos van vrijdag op Schiphol rond twee vluchten uit Zuid-Afrika. De ruim 600 passagiers moesten urenlang wachten, aan boord en op de luchthaven, om…