Home / Reisagenten / ANVR ‘blij’ met steun sector

ANVR ‘blij’ met steun sector

ANVR ‘blij’ met steun sector

De regering heeft woensdag bekendgemaakt extra steun te geven aan de reissector om door de coronacrisis te komen. De ANVR zegt “ontzettend blij en opgelucht” te zijn.

De branche krijgt een nieuw pakket, waarin de NOW voor reisbedrijven op 80 procent van de loonsom gehandhaafd blijft en de TVL-regeling (tegemoetkoming vaste lasten) wordt verruimd en verlengd.

Verder kunnen reisondernemingen nu tot maximaal 50 miljoen euro per bedrijf lenen van de overheid om de reisvouchers terug te kunnen betalen. In totaal komt er een potje van 400 miljoen euro voor bedrijven die zijn aangesloten bij de ANVR en de Stichting Garantiefondsen (SGR) en nog eens 40 miljoen euro voor leningen aan kleinere fondsen.

Het gaat om vouchers die die tussen 12 maart en 31 december van dit jaar zijn/ worden uitgegeven. Per 1 januari 2021 mogen reisondernemingen geen vouchers meer geven voor een geannuleerde reis, maar alleen restitutie.

Voorwaarden
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat stelt wel voorwaarden, die als volgt zijn verwoord: “Een onderneming waaraan een lening wordt verstrekt, diende voorafgaand aan de uitbraak van COVID-19 in de kern gezond te zijn. De leningen worden in zes jaar afgelost tegen een nog nader te bepalen rentevergoeding en voorwaarden.”.

De ANVR noemt 2020 “een dramatisch jaar” en zegt dat reisbedrijven de steun “hard nodig hebben” om de winter te overbruggen. Voorzitter Frank Oostdam zegt in een reactie op de nieuwe hulpstroom: “Het pakket geeft in ieder geval bij een groot aantal reisbedrijven lucht. Gelukkig kunnen nu ook onze zelfstandige reisagenten, de zzp’ers in onze branche die tot nu toe buiten de boot vielen, een beroep doen op beschikbaar komende gelden via gemeentes.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Dialoog Rutte met de ANVR

Dialoog Rutte met de ANVR

27/01/2021

De ANVR gaat donderdag in gesprek met demissionair premier Mark Rutte over het steunpakket voor de reissector. Ook TUI zal bij de ontmoeting aanwezig zijn. ANVR-voorzitter Frank Oostdam en TUI-directeur…

MAA: minder hinder vereist

MAA: minder hinder vereist

27/01/2021

Maastricht Aachen Airport (MAA) kan tot 2030 groeien, mits de geluidshinder afneemt. Dit adviseert Pieter van Geel in een rapport, waarin ‘de effecten van corona’ op de marktvraag niet zijn…

SAF blijft speerpunt KLM

SAF blijft speerpunt KLM

26/01/2021

KLM blijft inzetten op het gebruik van niet-fossiele brandstoffen en heeft het bestaande programma omgedoopt tot Corporate SAF (sustainable aviation fuel). “Juist in deze crisistijd,” zegt Harm Kreulen, directeur KLM…

Weer uitstel Lelystad Airport

Weer uitstel Lelystad Airport

25/01/2021

De opening van Lelystad Airport vindt waarschijnlijk later plaats dan in november dit jaar, zoals eerder gepland. De Tweede Kamer heeft het dossier maandag “controversieel” verklaard, nu de regering demissionair…