Home / Reisagenten / Aantal hoger opgeleiden in de reisbranche is sterk gegroeid

Aantal hoger opgeleiden in de reisbranche is sterk gegroeid

Aantal hoger opgeleiden in de reisbranche is sterk gegroeid

Het aantal hoger opgeleiden in de reisbranche is sterk toegenomen, zo blijkt uit cijfers over de arbeidsmarkt van expertise- en kenniscentrum Reiswerk. Een groeiend aantal functies in de reiswereld vraagt om een hbo- of wo-niveau, zegt de organisatie.

In 2016 had 37 procent van de werkenden in de reisbranche een hbo- of wo-achtergrond, tegenover 27 procent in 2008. Het aandeel academici in de reisbranche is de afgelopen acht jaar verdubbeld. Reiswerk schrijft de stijging van het opleidingsniveau in de branche toe aan het grotere belang van technologie. ‘De voortgaande technologische ontwikkeling in de reisbranche is terug te zien in zowel de (bij)scholingsbehoefte van de medewerkers zelf als van de werkgevers in de branche,’ zegt Reiswerk.

Reiswerk is het expertise- en kenniscentrum op het gebied van arbeidsmarktzaken, arbeidsvoorwaarden, leren en employability in de reisbranche. Het is een samenwerkingsverband van werkgevers (branchevereniging ANVR) en medewerkers (vakbonden FNV, CNV Vakmensen en De Unie) en doet al jaren arbeidsmarktonderzoek in de branche.

Samenwerking
Dit jaar is Reiswerk een samenwerking aangegaan met ABF Research, waarbij de koppeling met de CBS Registratie eerder al relevante cijfers opleverde over onder andere de werkgelegenheid in de branche, die sinds 2016 weer terug is op het niveau van voor de crisis. Deze eerste cijfers zijn nu aangevuld met de gegevens uit enquêtes die door werkgevers en medewerkers in de branche zijn ingevuld.

De reisbranche is steeds meer technologie gedreven – online marketing, e-commerce en social media staan centraal. Ruim een derde van de werkgevers in de reisbranche noemt opleiding en training als het belangrijkste thema voor de komende jaren. ‘Dat geeft aan dat de veranderingen en dynamiek in de reisbranche ook de komende jaren door zal gaan,’ aldus Reiswerk.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Deel Zaventem te koop

Deel Zaventem te koop

24/04/2018

De Australische financiële groep Macquarie wil haar belang van 36 procent in Brussels Airport verkopen. Chinese investeerders zouden interesse hebben om de aandelen in de goedlopende luchthaven over te nemen….

Zoveelste staking Air France

Zoveelste staking Air France

23/04/2018

Personeel bij Air France staakt vandaag en morgen voor de zoveelste keer in korte tijd. Hoewel lang niet iedereen meedoet heeft de airline een kwart van alle vluchten moeten schrappen….

Janaillac dreigt met vertrek

Janaillac dreigt met vertrek

20/04/2018

CEO Jean-Marc Janaillac van Air France-KLM laat in een referendum het personeel een uitspraak doen over zijn plan voor een langzame loonsverhoging. Als een meerderheid tegen is, stapt hij op….

RAI wil samenwerken

RAI wil samenwerken

20/04/2018

RAI Amsterdam wil de banden met andere evenementen- en beurslocaties in Amsterdam stevig aanhalen. De beurs- en congresgigant wil zo meer ruimte creëren voor evenementen, nu uitbreiding van het eigen…