Home / Regelgeving / Zweden heeft weer code geel

Zweden heeft weer code geel

Zweden heeft weer code geel

Zweden is voor Nederlandse reizigers weer ‘geel’: bij terugkeer uit het land hoeven mensen niet meer twee weken in quarantaine. Een klein gebied rondom de stad Göteborg blijft nog wel ‘oranje.’

In juni gingen rond de twintig landen in Europa weer voor elkaar open, na maanden van lockdown of semi-lockdown wegens corona. Zweden bleef echter dicht, omdat naar de mening van de autoriteiten in Nederland en andere naties dat land niet genoeg zijn best had gedaan het aantal besmettingen te beperken. In Zweden is het aantal corona-doden en zieken aanzienlijk hoger dan in Nederland.

Maar het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag constateert nu toch dat de besmettingsgraad in Zweden is afgenomen, waardoor vrij reizen weer mogelijk is. Rond Göteborg is het aantal corona-gevallen nog steeds bovengemiddeld en dit gebied blijft een negatief reisadvies houden.

De rest van Zweden is ‘geel’. Dit betekent wel dat reizigers op het hart wordt gedrukt de veiligheidsregels in acht te nemen, zoals social distancing, maar dit geldt voor alle landen die weer open zijn. In Scandinavië zijn Denemarken en Zweden nu geel, voor Noorwegen en Finland blijft vooralsnog de code oranje van kracht.

Voor enkele andere Europese landen, steden en gebieden gelden sinds enige dagen juist weer strengere regels, met de code oranje. Het gaat onder meer om de UK en Ierland, Brussel, Parijs, Madrid, Marseille en de Balearen (waaronder Ibiza en Mallorca). Buiten Europa zijn vrijwel alle landen en gebieden oranje.

De kleurcode groen, die in januari en februari 2020 nog gold voor alle Europese landen en vele daarbuiten, is voorlopig nergens van toepassing.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Knorretje helpt Schiphol

Knorretje helpt Schiphol

25/09/2021

Schiphol zet ‘diervriendelijk’ geteelde varkens in, die op afgeschermd land tussen twee banen oogstresten opeten, waardoor vogels mogelijk zullen wegblijven. Het gaat om een proef. De luchthaven werkt in het…

TMC Lola opgedoekt

TMC Lola opgedoekt

23/09/2021

Lola, een Amerikaanse TMC die in 2015 werd opgericht, heeft de stekker uit de eigen operatie getrokken. De corporate klanten zijn inmiddels ondergebracht bij partner Amex GBT. Officieel spreekt Lola…