Home / Regelgeving / WTO straft VS om Boeing

WTO straft VS om Boeing

WTO straft VS om Boeing
Wereldhandelsorganisatie WTO heeft dinsdag in het zoveelste hoofdstuk van een zestien jaar durend handelsconflict de EU toestemming gegeven de VS vier miljard dollar aan heffingen op te leggen wegens subsidie aan Boeing.

De WTO acht bewezen dat de Amerikaanse overheid vliegtuigbouwer Boeing jarenlang ongeoorloofde steun gaf en de Europese Unie mag daarom reageren met toeslagen op producten uit de Verenigde Staten, met name vliegtuigen.

In oktober 2019 oordeelde de handelsorganisatie juist in het voordeel van de VS, omdat de EU onterecht Airbus had gesteund en mochten de Amerikanen voor 7,5 miljard dollar aan strafheffingen opleggen. De twee uitspraken zijn niet strijdig met elkaar: zowel de EU als de VS hebben zich volgens de WTO schuldig gemaakt aan het geven van financiële steun aan de vliegtuigbouwers, in strijd met internationale regels.

Er is daarom sprake van een patstelling: als het ene handelsblok heffingen zou doorvoeren, zal de andere reageren. Functionarissen van de Europese Unie zeggen te streven naar onderhandelingen met de Amerikanen om te komen tot een oplossing. Te midden van de huidige corona-crisis, die alle werelddelen in gelijke mate raakt, lijkt niemand baat te hebben bij het opleggen van handelssancties.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Reizen kan weer (een beetje)

Reizen kan weer (een beetje)

15/05/2021

Reizen uit Nederland naar een klein aantal landen is sinds heden weer mogelijk, maar veel beperkingen en regels blijven bestaan, zoals verplichte pcr-testen en quarantaine na aankomst op de bestemming….

Nieuwe kledij op Schiphol

Nieuwe kledij op Schiphol

14/05/2021

Schiphol voorziet een groot deel van de staf van nieuwe kledij, per functie verschillend van kleur en samenstelling. Het gaat in totaal om rond de 7.500 werknemers, ook van private…

Grenzen open, maar welke?

Grenzen open, maar welke?

12/05/2021

Het kabinet heeft aangekondigd dat vanaf 15 mei het reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk zal zijn. Welke landen dat zijn is nog niet duidelijk. Voor Nederlanders…

Hoekstra stemt tegen Smith

Hoekstra stemt tegen Smith

11/05/2021

De Nederlandse staat zal over twee weken op de aandeelhoudersvergadering van Air France-KLM tegen de nieuwe bonus in aandelen voor topman Ben Smith stemmen. Dit schrijft de demissionaire minister van…