Home / Regelgeving / WTO straft VS om Boeing

WTO straft VS om Boeing

WTO straft VS om Boeing
Wereldhandelsorganisatie WTO heeft dinsdag in het zoveelste hoofdstuk van een zestien jaar durend handelsconflict de EU toestemming gegeven de VS vier miljard dollar aan heffingen op te leggen wegens subsidie aan Boeing.

De WTO acht bewezen dat de Amerikaanse overheid vliegtuigbouwer Boeing jarenlang ongeoorloofde steun gaf en de Europese Unie mag daarom reageren met toeslagen op producten uit de Verenigde Staten, met name vliegtuigen.

In oktober 2019 oordeelde de handelsorganisatie juist in het voordeel van de VS, omdat de EU onterecht Airbus had gesteund en mochten de Amerikanen voor 7,5 miljard dollar aan strafheffingen opleggen. De twee uitspraken zijn niet strijdig met elkaar: zowel de EU als de VS hebben zich volgens de WTO schuldig gemaakt aan het geven van financiële steun aan de vliegtuigbouwers, in strijd met internationale regels.

Er is daarom sprake van een patstelling: als het ene handelsblok heffingen zou doorvoeren, zal de andere reageren. Functionarissen van de Europese Unie zeggen te streven naar onderhandelingen met de Amerikanen om te komen tot een oplossing. Te midden van de huidige corona-crisis, die alle werelddelen in gelijke mate raakt, lijkt niemand baat te hebben bij het opleggen van handelssancties.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Air Belgium breidt uit

Air Belgium breidt uit

14/10/2021

Air Belgium is donderdag begonnen vluchten uit te voeren naar Mauritius vanaf Brussels Airport, twee keer per week, met een nieuwe Airbus A330neo. Eerder nam de Belgische carrier Curaçao al…

FNV-actie Schiphol dreigt

FNV-actie Schiphol dreigt

13/10/2021

FNV dreigt met acties bij afhandelingsbedrijven op Schiphol. In een brief schrijft de vakcentrale dat de arbeidsomstandigheden ‘snel’ moeten verbeteren, na een zomer waarin het ‘aan alle kanten mis ging.’…