Home / Regelgeving / VS willen grenscontrole op Schiphol

VS willen grenscontrole op Schiphol

VS willen grenscontrole op Schiphol

De Verenigde Staten (VS) hebben Nederland benaderd met het verzoek om op Schiphol zogenoemde preclearance faciliteiten op te zetten. Dit houdt in dat de grenscontrole van de VS, zowel op personen als goederen, plaatsvindt op een luchthaven buiten de VS. Na de gebruikelijke controles en voordat de passagiers aan boord gaan richting de VS.

Reizigers kunnen dan als lokale passagiers de VS in en hoeven daar niet meer door de grenscontrole. “Hiermee kunnen passagiers sneller reizen naar of via de VS en worden de wachttijden op Amerikaanse grondgebied beperkt,” aldus minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie in een brief aan de Kamer.

De VS hebben al preclearance-faciliteiten op vijftien buitenlandse luchthavens, waaronder airports in Canada, Ierland, de Verenigde Arabische Emiraten, Bermuda, Aruba en de Bahama’s. De VS willen dit aantal verder opvoeren, aldus Van der Steur. “De Verenigde Staten hebben in dit kader ook andere Europese landen benaderd met het verzoek om preclearance-faciliteiten op te zetten.”

De minister van V&J laat weten dat het verzoek onderzocht wordt, om te zien wat de gevolgen zouden zijn voor Schiphol, de airlines en de Nederlandse overheid. “Een introductie van preclearance-faciliteiten brengt aandachtspunten met zich mee, bijvoorbeeld op het gebied van geweigerde reizigers, gegevensuitwisseling, goederen en bewapening van grensbewakers uit de VS. Ook heeft Nederland een standpunt gevraagd van de Europese Commissie inzake de EU-compliance van het verzoek van de Verenigde Staten.”

Door:

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Engelse grens open op 10 juli

Engelse grens open op 10 juli

06/07/2020

Reizigers uit zestig landen en gebieden, waaronder Nederland, zijn vanaf 10 juli weer welkom in Engeland – niet te verwarren met het Verenigd Koninkrijk – zonder in quarantaine te hoeven…

Qatar voert ‘face shield’ in

Qatar voert ‘face shield’ in

03/07/2020

Passagiers in economy class bij Qatar Airways moeten voortaan een doorzichtig gezichtsschild dragen, bovenop een chirurgisch mondkapje. In business class is dit niet verplicht. De carrier verstrekt beide items aan…