Home / Regelgeving / VS willen grenscontrole op Schiphol

VS willen grenscontrole op Schiphol

VS willen grenscontrole op Schiphol

De Verenigde Staten (VS) hebben Nederland benaderd met het verzoek om op Schiphol zogenoemde preclearance faciliteiten op te zetten. Dit houdt in dat de grenscontrole van de VS, zowel op personen als goederen, plaatsvindt op een luchthaven buiten de VS. Na de gebruikelijke controles en voordat de passagiers aan boord gaan richting de VS.

Reizigers kunnen dan als lokale passagiers de VS in en hoeven daar niet meer door de grenscontrole. “Hiermee kunnen passagiers sneller reizen naar of via de VS en worden de wachttijden op Amerikaanse grondgebied beperkt,” aldus minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie in een brief aan de Kamer.

De VS hebben al preclearance-faciliteiten op vijftien buitenlandse luchthavens, waaronder airports in Canada, Ierland, de Verenigde Arabische Emiraten, Bermuda, Aruba en de Bahama’s. De VS willen dit aantal verder opvoeren, aldus Van der Steur. “De Verenigde Staten hebben in dit kader ook andere Europese landen benaderd met het verzoek om preclearance-faciliteiten op te zetten.”

De minister van V&J laat weten dat het verzoek onderzocht wordt, om te zien wat de gevolgen zouden zijn voor Schiphol, de airlines en de Nederlandse overheid. “Een introductie van preclearance-faciliteiten brengt aandachtspunten met zich mee, bijvoorbeeld op het gebied van geweigerde reizigers, gegevensuitwisseling, goederen en bewapening van grensbewakers uit de VS. Ook heeft Nederland een standpunt gevraagd van de Europese Commissie inzake de EU-compliance van het verzoek van de Verenigde Staten.”

Door:

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM: herstel zal hobbelig zijn

KLM: herstel zal hobbelig zijn

30/07/2021

KLM-topman Pieter Elbers ziet in een online gesprek met de pers, naar aanleiding van de cijfers uit het tweede kwartaal, ‘duidelijke tekenen van herstel.’ Maar hij manoeuvreert behoedzaam: “Als er…

Schiphol zet app f&b door

Schiphol zet app f&b door

30/07/2021

Schiphol heeft deze week een pilot voor het bestellen van eten en drinken via een app omgezet in een permanente functie. Reizigers kunnen hun orders plaatsen en later airside ophalen….

Vliegtuigorders stijgen weer

Vliegtuigorders stijgen weer

30/07/2021

Vliegtuigbouwers Airbus en Boeing zeggen te profiteren van het voorzichtige herstel van de luchtvaartsector, die zware klappen kreeg als gevolg van de coronacrisis. Bedrijven plaatsen weer orders, die ze eerder…

Weer kleine nettowinst Accor

Weer kleine nettowinst Accor

29/07/2021

Accor heeft over het eerste halfjaar ondanks verder omzetverlies een kleine nettowinst geboekt, tegenover megaverlies in H1 van 2020. Het hotelbedrijf reorganiseerde fors en zag daardoor de kosten dalen. Topman…