Home / Regelgeving / Vrij reizen in Europa na 1 juli

Vrij reizen in Europa na 1 juli

Vrij reizen in Europa na 1 juli

Reizen vanuit Nederland naar de meeste andere Europese staten is vanaf 1 juli weer mogelijk, met een digitaal corona-certificaat, dankzij de hoge vaccinatiegraad en gratis coronatesten. Dit heeft de regering vrijdagavond bekendgemaakt.

De komst van het al eerder aangekondigde Europese Digitale Covid Certificaat staat volgens demissionair minister Hugo de Jonge nu vast. In dit DCC, dat in de CoronaCheck app komt, staan straks de vaccinaties van de reiziger, negatieve recente tests of het bewijs van immuniteit, met QR-codes.

De Jonge en premier Rutte wezen er vrijdag ten overvloede op dat volledige vaccinatie straks de beste garantie is om vrij te kunnen reizen. Vrijwel alle Europese landen laten ingeënte reizigers zonder restricties zoals quarantaine toe.

Voor wie zich níet wil laten vaccineren is een pcr-test de enige manier om de grens over te steken. “Reizigers die in juli of augustus vanuit Nederland naar het buitenland reizen, kunnen zich gratis laten testen. De gratis testen zijn bedoeld voor reizigers die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn en zich deze zomer voorafgaand aan hun reis naar het buitenland moeten laten testen,” zegt de Rijksoverheid.

Vrije toegang
De kaart van Europa (zie afbeelding) verandert langzaam van kleur: vier landen zijn inmiddels groen: IJsland, Polen, Roemenië en Malta. Dit betekent dat vrije toegang daar mogelijk is, mits de reizigers zijn voorzien van een DCC; ook na terugkeer in Nederland zijn er geen verplichtingen meer. Ruim tien andere landen zijn ‘geel:’ daar zijn nog wel restricties.

Oranje landen zijn er ook nog, waaronder Frankrijk, het vasteland van Spanje en het Verenigd Koninkrijk; daar geldt dat vooralsnog alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. De regering verwacht dat de komende weken meer landen zullen opschuiven naar geel of groen.

Voor de ANVR klinkt het nieuws ‘als muziek in de oren.’ De reisbrancheorganisatie zegt met ‘beduidend meer vertrouwen’ naar de komende zomer te kijken. “Als nu ook op korte termijn verre bestemmingen mogen worden bereisd, kan de reissector uit een diep dal omhoog komen. Anders blijft overheidssteun voorlopig nog hard nodig,” aldus de ANVR in een verklaring.

Frank Oostdam, voorzitter ANVR: “Wij zijn blij voor onze reisondernemers die het water aan de lippen staat en voor de consumenten dat Europa nu steeds meer geel kleurt en vanaf 1 juli hopelijk helemaal geel zal zijn. Eindelijk kunnen onze reisondernemingen weer doen waar zij goed in zijn: reizen organiseren voor de vakantieganger of de zakenreiziger.”

Afbeelding kaart © ministerie van Buitenlandse Zaken

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Sunweb wint van Corendon

Sunweb wint van Corendon

03/08/2021

Het Gerechtshof Amsterdam heeft dinsdag in hoger beroep bepaald dat de Sunweb Group de overname van Corendon niet hoeft voort te zetten. In december 2020 won Sunweb al een rechtszaak…

Onrust bij Brussels Airlines 

Onrust bij Brussels Airlines 

03/08/2021

Bonden bij Brussels Airlines zijn in opstand gekomen tegen wat zij noemen ‘krankzinnige’ werkomstandigheden voor de cabine. Volgens de actievoerders grijpt eigenaar Lufthansa de pandemie aan om veranderingen door te…

BA in Q2: 7,6 pct van 2019

BA in Q2: 7,6 pct van 2019

02/08/2021

British Airways vervoerde in het tweede kwartaal een kleine 1 miljoen passagiers: 92,4 procent minder dan vóór corona; moederbedrijf IAG boekte opnieuw verlies. Verbetering is op komst nu de quarantaineplicht…

KLM: herstel zal hobbelig zijn

KLM: herstel zal hobbelig zijn

30/07/2021

KLM-topman Pieter Elbers ziet in een online gesprek met de pers, naar aanleiding van de cijfers uit het tweede kwartaal, ‘duidelijke tekenen van herstel.’ Maar hij manoeuvreert behoedzaam: “Als er…