Home / Regelgeving / Vanaf 27 juli heel Europa groen of geel

Vanaf 27 juli heel Europa groen of geel

Vanaf 27 juli heel Europa groen of geel

Nederland verandert vanaf 27 juli de reisadviezen voor landen binnen de Europese Unie. Hierdoor worden veel landen groen of geel en wordt het reizen naar geen een EU-land meer afgeraden. Het land van bestemming kan echter nog steeds eisen stellen, zoals een negatieve testuitslag. Vanaf 8 augustus gelden er ook nieuwe regels voor reizigers die vanuit een geel land naar Nederland reizen. Zij hebben een coronabewijs nodig. Dat heeft het kabinet maandagmiddag bekendgemaakt.

Op 27 juli past Nederland de reisadviezen aan voor: landen binnen de EU; Andorra; IJsland; Liechtenstein; Monaco; Noorwegen; San Marino; Vaticaanstad; en Zwitserland. Door de nieuwe regels worden deze landen op dat moment groen of geel. Alleen als er een gevaarlijke virusvariant uitbreekt, gaat een land op oranje.

Vier landen in Europa hebben nu nog een oranje reisadvies (vanaf 27 juli geel). Dit geldt voor Cyprus, Spanje, Portugal en Andorra. Reizigers afkomstig uit deze landen moeten een coronabewijs laten zien om Nederland binnen te mogen. Mensen die niet volledig zijn gevaccineerd of geen coronaherstelbewijs hebben, moeten een negatief testbewijs overleggen. Dat kan een PCR-test zijn die maximaal 48 uur voor vertrek naar Nederland is afgenomen of een antigeentest, die maximaal 24 uur voor vertrek is afgenomen.

Reizen mag uiteraard alleen als de testuitslag negatief is. Dat wordt bij vliegreizen gecontroleerd door de luchtvaartmaatschappij. Mensen die met de auto naar een geel land rijden, kunnen bij terugkomst in Nederland ook worden gecontroleerd. Wie geen geldig coronabewijs heeft, kan een boete krijgen van 95 euro.

Voor reizigers uit EU-landen geldt geen quarantaineplicht als ze in Nederland aankomen, behalve als sprake is van een nieuwe virusmutant in het land waar ze vandaan komen. Voor wie niet volledig is gevaccineerd of geen coronaherstelbewijs heeft, geldt het dringende advies zichzelf te testen op de dag na terugkeer in Nederland en dat op dag vijf te herhalen. Dat kan een zelftest zijn, maar mag ook gratis bij de GGD.

Foto Shutterstock
Manuschka
Door: | manuschka[at]zakenreis.nl
Manuschka Hundepool is hoofdredacteur en uitgever van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Knorretje helpt Schiphol

Knorretje helpt Schiphol

25/09/2021

Schiphol zet ‘diervriendelijk’ geteelde varkens in, die op afgeschermd land tussen twee banen oogstresten opeten, waardoor vogels mogelijk zullen wegblijven. Het gaat om een proef. De luchthaven werkt in het…

TMC Lola opgedoekt

TMC Lola opgedoekt

23/09/2021

Lola, een Amerikaanse TMC die in 2015 werd opgericht, heeft de stekker uit de eigen operatie getrokken. De corporate klanten zijn inmiddels ondergebracht bij partner Amex GBT. Officieel spreekt Lola…