Home / Regelgeving / Vliegverboden ingetrokken

Vliegverboden ingetrokken

Vliegverboden ingetrokken

De vliegverboden uit de UK en Zuid-Afrika naar Nederland zijn woensdag ingetrokken. Hoewel het gevaar van een nieuwe coronavariant blijft bestaan, wordt een negatieve pcr-test van de passagiers nu afdoende beschouwd.

Voor het Verenigd Koninkrijk gold sinds afgelopen zondag dat niemand meer per vliegtuig, trein of veerboot naar Nederland en de andere buurlanden mocht reizen. Reizigers uit Zuid-Afrika trof een dag later hetzelfde lot. In beide gevallen waren twee van elkaar verschillende mutanten van het coronavirus de aanleiding. De varianten verspreiden zich sneller dan het eerste type, maar lijken niet dodelijker te zijn. Naar de UK was kwam ook het vrachtvervoer door de Kanaaltunnel en per veerboot stil te liggen.

Overleg
De afgelopen dagen had koortsachtig overleg plaats tussen Europese regeringen en de Britse autoriteiten. De Europese Commissie drong er bij de lidstaten van de Unie op aan de maatregelen te versoepelen, omdat de UK – geen lid meer van de EU – volkomen geïsoleerd dreigde te raken en de toevoer van essentiële levensmiddelen in gevaar kwam.

Tegelijkertijd speelt voor de UK dat vanaf 1 januari 2021 de nieuwe Brexit-bepalingen ingaan. Vanaf die datum gelden eerdere afspraken over tarieven niet meer. Onderhandelingen over een deal spelen zich nog steeds voort. Het risico van een ‘no-deal’ bestaat nog steeds.

Om deze dubbele problematiek het hoofd te bieden is op verzoek van de Commissie het reisregime uit en naar de UK nu versoepeld. Passagiers mogen weer uit Groot-Brittannië naar andere Europese landen reizen, per vliegtuig, trein en boot. Ze moeten bij het aan boord stappen wel een negatieve pcr-test kunnen laten zien, die maximaal 72 uur oud mag zijn. De vervoerders moeten de testen voor vertrek controleren. Ook voor vluchten uit Zuid-Afrika geldt dit regime vanaf heden.

De Nederlandse overheid benadrukt dat iedereen die arriveert uit een van beide landen tien dagen in zelfquarantaine dient te gaan. ”Veiligheidsregio’s zien steekproefsgewijs toe op controle bij aankomst op de negatieve testverklaring,” schrijft de Rijksoverheid.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Sunweb wint van Corendon

Sunweb wint van Corendon

03/08/2021

Het Gerechtshof Amsterdam heeft dinsdag in hoger beroep bepaald dat de Sunweb Group de overname van Corendon niet hoeft voort te zetten. In december 2020 won Sunweb al een rechtszaak…

Onrust bij Brussels Airlines 

Onrust bij Brussels Airlines 

03/08/2021

Bonden bij Brussels Airlines zijn in opstand gekomen tegen wat zij noemen ‘krankzinnige’ werkomstandigheden voor de cabine. Volgens de actievoerders grijpt eigenaar Lufthansa de pandemie aan om veranderingen door te…

BA in Q2: 7,6 pct van 2019

BA in Q2: 7,6 pct van 2019

02/08/2021

British Airways vervoerde in het tweede kwartaal een kleine 1 miljoen passagiers: 92,4 procent minder dan vóór corona; moederbedrijf IAG boekte opnieuw verlies. Verbetering is op komst nu de quarantaineplicht…

KLM: herstel zal hobbelig zijn

KLM: herstel zal hobbelig zijn

30/07/2021

KLM-topman Pieter Elbers ziet in een online gesprek met de pers, naar aanleiding van de cijfers uit het tweede kwartaal, ‘duidelijke tekenen van herstel.’ Maar hij manoeuvreert behoedzaam: “Als er…