Home / Regelgeving / Vliegverboden ingetrokken

Vliegverboden ingetrokken

Vliegverboden ingetrokken

De vliegverboden uit de UK en Zuid-Afrika naar Nederland zijn woensdag ingetrokken. Hoewel het gevaar van een nieuwe coronavariant blijft bestaan, wordt een negatieve pcr-test van de passagiers nu afdoende beschouwd.

Voor het Verenigd Koninkrijk gold sinds afgelopen zondag dat niemand meer per vliegtuig, trein of veerboot naar Nederland en de andere buurlanden mocht reizen. Reizigers uit Zuid-Afrika trof een dag later hetzelfde lot. In beide gevallen waren twee van elkaar verschillende mutanten van het coronavirus de aanleiding. De varianten verspreiden zich sneller dan het eerste type, maar lijken niet dodelijker te zijn. Naar de UK was kwam ook het vrachtvervoer door de Kanaaltunnel en per veerboot stil te liggen.

Overleg
De afgelopen dagen had koortsachtig overleg plaats tussen Europese regeringen en de Britse autoriteiten. De Europese Commissie drong er bij de lidstaten van de Unie op aan de maatregelen te versoepelen, omdat de UK – geen lid meer van de EU – volkomen geïsoleerd dreigde te raken en de toevoer van essentiële levensmiddelen in gevaar kwam.

Tegelijkertijd speelt voor de UK dat vanaf 1 januari 2021 de nieuwe Brexit-bepalingen ingaan. Vanaf die datum gelden eerdere afspraken over tarieven niet meer. Onderhandelingen over een deal spelen zich nog steeds voort. Het risico van een ‘no-deal’ bestaat nog steeds.

Om deze dubbele problematiek het hoofd te bieden is op verzoek van de Commissie het reisregime uit en naar de UK nu versoepeld. Passagiers mogen weer uit Groot-Brittannië naar andere Europese landen reizen, per vliegtuig, trein en boot. Ze moeten bij het aan boord stappen wel een negatieve pcr-test kunnen laten zien, die maximaal 72 uur oud mag zijn. De vervoerders moeten de testen voor vertrek controleren. Ook voor vluchten uit Zuid-Afrika geldt dit regime vanaf heden.

De Nederlandse overheid benadrukt dat iedereen die arriveert uit een van beide landen tien dagen in zelfquarantaine dient te gaan. ”Veiligheidsregio’s zien steekproefsgewijs toe op controle bij aankomst op de negatieve testverklaring,” schrijft de Rijksoverheid.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Nieuwe route Vueling

Nieuwe route Vueling

24/10/2021

De Spaanse carrier Vueling, onderdeel van de International Airlines Group (IAG), vliegt vanaf 3 december tussen Amsterdam en Praag. De Tsjechische hoofdstad wordt vier keer week aangevlogen op zondag, dinsdag,…

Te veel fijnstof op Schiphol

Te veel fijnstof op Schiphol

21/10/2021

Op en rondom Schiphol is te veel fijnstof, door de uitstoot van vliegtuigen, zo concludeert de luchthaven zelf op basis van onderzoek door TNO. Het bedrijf wil ‘extra maatregelen’ nemen…

KLM en IATA versus ACNL

KLM en IATA versus ACNL

20/10/2021

KLM keert zich tegen een nieuw systeem van slottoewijzing dat ACNL volgend jaar wenst door te voeren. De airline krijgt hierbij steun van brancheorganisatie IATA die de slotcoördinator voor de…

Frankfurt-Hahn Airport failliet

Frankfurt-Hahn Airport failliet

20/10/2021

De HNA-Group heeft faillissement aangevraagd voor luchthaven Frankfurt-Hahn waarin het Chinese bedrijf zelf grootaandeelhouder is. De airport zag ruim vóór de coronacrisis de aantallen passagiers en omzet al teruglopen, de…