Home / Regelgeving / Vliegverboden ingetrokken

Vliegverboden ingetrokken

Vliegverboden ingetrokken

De vliegverboden uit de UK en Zuid-Afrika naar Nederland zijn woensdag ingetrokken. Hoewel het gevaar van een nieuwe coronavariant blijft bestaan, wordt een negatieve pcr-test van de passagiers nu afdoende beschouwd.

Voor het Verenigd Koninkrijk gold sinds afgelopen zondag dat niemand meer per vliegtuig, trein of veerboot naar Nederland en de andere buurlanden mocht reizen. Reizigers uit Zuid-Afrika trof een dag later hetzelfde lot. In beide gevallen waren twee van elkaar verschillende mutanten van het coronavirus de aanleiding. De varianten verspreiden zich sneller dan het eerste type, maar lijken niet dodelijker te zijn. Naar de UK was kwam ook het vrachtvervoer door de Kanaaltunnel en per veerboot stil te liggen.

Overleg
De afgelopen dagen had koortsachtig overleg plaats tussen Europese regeringen en de Britse autoriteiten. De Europese Commissie drong er bij de lidstaten van de Unie op aan de maatregelen te versoepelen, omdat de UK – geen lid meer van de EU – volkomen geïsoleerd dreigde te raken en de toevoer van essentiële levensmiddelen in gevaar kwam.

Tegelijkertijd speelt voor de UK dat vanaf 1 januari 2021 de nieuwe Brexit-bepalingen ingaan. Vanaf die datum gelden eerdere afspraken over tarieven niet meer. Onderhandelingen over een deal spelen zich nog steeds voort. Het risico van een ‘no-deal’ bestaat nog steeds.

Om deze dubbele problematiek het hoofd te bieden is op verzoek van de Commissie het reisregime uit en naar de UK nu versoepeld. Passagiers mogen weer uit Groot-Brittannië naar andere Europese landen reizen, per vliegtuig, trein en boot. Ze moeten bij het aan boord stappen wel een negatieve pcr-test kunnen laten zien, die maximaal 72 uur oud mag zijn. De vervoerders moeten de testen voor vertrek controleren. Ook voor vluchten uit Zuid-Afrika geldt dit regime vanaf heden.

De Nederlandse overheid benadrukt dat iedereen die arriveert uit een van beide landen tien dagen in zelfquarantaine dient te gaan. ”Veiligheidsregio’s zien steekproefsgewijs toe op controle bij aankomst op de negatieve testverklaring,” schrijft de Rijksoverheid.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Dialoog Rutte met de ANVR

Dialoog Rutte met de ANVR

27/01/2021

De ANVR gaat donderdag in gesprek met demissionair premier Mark Rutte over het steunpakket voor de reissector. Ook TUI zal bij de ontmoeting aanwezig zijn. ANVR-voorzitter Frank Oostdam en TUI-directeur…

MAA: minder hinder vereist

MAA: minder hinder vereist

27/01/2021

Maastricht Aachen Airport (MAA) kan tot 2030 groeien, mits de geluidshinder afneemt. Dit adviseert Pieter van Geel in een rapport, waarin ‘de effecten van corona’ op de marktvraag niet zijn…

SAF blijft speerpunt KLM

SAF blijft speerpunt KLM

26/01/2021

KLM blijft inzetten op het gebruik van niet-fossiele brandstoffen en heeft het bestaande programma omgedoopt tot Corporate SAF (sustainable aviation fuel). “Juist in deze crisistijd,” zegt Harm Kreulen, directeur KLM…

Weer uitstel Lelystad Airport

Weer uitstel Lelystad Airport

25/01/2021

De opening van Lelystad Airport vindt waarschijnlijk later plaats dan in november dit jaar, zoals eerder gepland. De Tweede Kamer heeft het dossier maandag “controversieel” verklaard, nu de regering demissionair…