Home / Regelgeving / Vliegtaks van zeven euro

Vliegtaks van zeven euro

Vliegtaks van zeven euro

De regering voert, zoals de plannen nu zijn, in 2021 een vliegtaks in van zeven euro per ticket, ongeacht de lengte van de vlucht. Dit heeft premier Rutte vandaag bekendgemaakt.

Het kabinet Rutte III, bestaande uit VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, had in het regeerakkoord van 2017 al aangegeven de heffing op tickets te overwegen. Aanvankelijk was er sprake van een toeslag van 3,80 euro voor Europese vluchten en 22 euro voor long haul, maar de keus is nu gevallen op een ‘flat tax’ van zeven euro. Ook wil Den Haag airlines een heffing opleggen die gebruik maken van oudere toestellen met meer uitstoot van geluid en CO2.

De vliegtaks past in het klimaatbeleid van de regering, hoewel er in Den Haag vanuit wordt gegaan dat deze heffing nauwelijks effect zal hebben op de vraag naar tickets. Bureau CE Delft onderzocht in opdracht van het ministerie van Financiën tien types van toeslagen. De conclusie was dat 95 procent van de consumenten blijft vliegen vanaf Nederlandse luchthavens.

Zeventig euro
Wat vermoedelijk wel zou leiden tot minder vliegen is een veel, hogere heffing, iets waar Natuur & Milieu voor pleit. Deze organisatie wil dat tickets 35 procent duurder worden. Op een gemiddelde ticketprijs van 200 euro, zou dit een vliegtaks van 70 euro zijn.

Nederland kende eerder een vliegtaks, tussen 1 juli 2008 en 1 juli 2009, onder de toenmalige regering van CDA, PvdA en ChristenUnie. Oppositiepartij VVD was destijds fel tegenstander van de toeslag. Nu is de VVD de grootste regeringspartij. Het verschil met tien jaar geleden is dat Duitsland sinds 2011 ook een vliegtaks heeft. Veel Nederlanders staken destijds de grens over om vanaf  Duitse luchthavens taxfree te reizen.

In België zijn nog geen plannen voor een belasting op vliegen. Zaventem is daarom vanaf 2021 een uitwijkmogelijkheid voor Nederlanders, zij het dat het vluchtaanbod op de Brusselse luchthaven veel beperkter is dan dat van Schiphol.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Coronagolf op KLM-vluchten

Coronagolf op KLM-vluchten

27/11/2021

Op de twee KLM-vluchten die vrijdag uit Zuid-Afrika aankwamen, waren volgens de GGD ten minste 15 mensen besmet met corona, een aantal dat kan oplopen naar 85, omdat nog niet…

APG: GSA Surinam Airways

APG: GSA Surinam Airways

23/11/2021

Surinam Airways heeft APG aangesteld als General Sales Agent (GSA) voor Europa, zo hebben de twee partijen dinsdag naar buiten gebracht. De luchtvaartmaatschappij van Suriname voert momenteel twee vluchten per…

Herstel zakenreizen in 2025

Herstel zakenreizen in 2025

23/11/2021

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft onderzoek gedaan naar zakenreizen in Nederland en verwacht op basis daarvan pas in 2025 een terugkeer tot het niveau van 2019. Het KiM, onderdeel…

Schiphol weer licht omhoog

Schiphol weer licht omhoog

22/11/2021

Vorige maand reisden 3,7 miljoen passagiers via Schiphol, zo blijkt uit cijfers van de luchthaven. Dit is een stijging ten opzichte van de 3,4 miljoen reizigers in september, maar nog…