Home / Regelgeving / Verwarring over reiscertificaat na uitspraak Europarlement

Verwarring over reiscertificaat na uitspraak Europarlement

Verwarring over reiscertificaat  na uitspraak Europarlement

Het Europarlement steunt het reiscertificaat met daarin de corona-status van de houder, maar het document mag het vrij verkeer van mensen niet hinderen. Hoe deze twee punten met elkaar zijn te combineren is nog niet duidelijk.

De Europese Commissie kwam medio maart met het plan voor wat zij noemde: het Groen Digitaal Certificaat, waarin staat of de reiziger is gevaccineerd tegen, getest op of immuun is voor het coronavirus. Het document – ook in papieren vorm beschikbaar – zou het personenverkeer tussen de lidstaten, dat door de pandemie grotendeels stil ligt, weer op gang moeten brengen. Het plan kreeg afgelopen week een meerderheid van 540 stemmen in het Europese Parlement (EP); 119 parlementariërs waren tegen, 31 onthielden zich.

Het EP stelde wel enkele cruciale wijzigingen voor. Zo wil men een andere naam: EU Covid-19 Certificaat, zouden mensen die zijn ingeënt niet meer hoeven te voldoen aan verplichtingen, zoals quarantaine en testen, en mag het document niet langer dan twaalf maanden van kracht zijn.

Geen verplichting
Verder mag het certificaat niet als voorwaarde dienen om te reizen, vindt het EP, want niet-gevaccineerden mogen niet worden gediscrimineerd. Dit zou dus betekenen dat het document geen verplichting is, maar een aanbeveling. Het plan gaat nu terug naar de 27 lidstaten die er op nationaal niveau een besluit over moeten nemen. Landen hebben het recht om, als zij dat willen, de eigen grenzen gesloten te houden, dan wel juist te openen.

IATA en drie grote Europese brancheorganisaties in de luchtvaart: Airlines for Europe (A4E), Airport Councils International Europe (ACI) en de European Regions Airline Association (ERA) hebben er intussen bij de regeringen op aangedrongen nog deze maand een besluit te nemen in Europa over een reiscertificaat, zodat het in juni kan gaan gelden.

Uit cijfers van ACI blijkt dat het aantal passagiers op Europese luchthavens in het eerste kwartaal 2021 daalde met 81,7 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2019, het jaar waarin alles nog goed ging. De organisatie zegt dat er nog geen sprake is van herstel, integendeel: zij constateert ‘een neerwaartse spiraal,’ want maart was de slechtste van de eerste drie maanden van 2021 Vaccinaties en regelgeving, zoals de komst van een reiscertificaat, kunnen volgens ACI en de andere twee organisaties uitkomst bieden.

Foto © Europees Parlement

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Schiphol: alles blijft in de tas

Schiphol: alles blijft in de tas

07/05/2021

Passagiers op Schiphol hoeven voortaan nergens meer vloeistoffen en elektronica uit hun handbagage te halen in het veiligheidsfilter. Alle controle vindt nu plaats via CT-scans. Op een deel van Schiphol…

Zaat CFO Air France-KLM

Zaat CFO Air France-KLM

07/05/2021

Steven Zaat wordt per 1 juli de nieuwe financieel directeur van Air France-KLM, als opvolger van Frédéric Gagey. De Nederlander vervult nu nog diezelfde functie bij Air France. Zaat (51)…

Delta, BCD samen in biofuel

Delta, BCD samen in biofuel

06/05/2021

Delta Air Lines en BCD Travel hebben een deal gesloten over het gebruik van biobrandstof voor personeelsreizen. De twee bedrijven zeggen hiermee het belang van duurzaamheid in de luchtvaart te…

Elbers: geen verdere krimp

Elbers: geen verdere krimp

06/05/2021

Het personeelsbestand van KLM zal dit jaar niet verder inkrimpen. Dit heeft CEO Pieter Elbers donderdag gezegd tijdens een persconferentie, per video, naar aanleiding van de kwartaalcijfers van Air France-KLM….

ANVR: willekeur bij steun

ANVR: willekeur bij steun

06/05/2021

De ANVR zegt dat kleine reisagenten moeilijk toegang krijgen tot de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) en constateert “grote verschillen” tussen gemeenten in het toepassen van criteria. De organisatie…