Home / Regelgeving / Versoepeling regels zakenreis, eisen blijven echter zeer streng

Versoepeling regels zakenreis, eisen blijven echter zeer streng

Versoepeling regels zakenreis, eisen blijven echter zeer streng

Vanaf 21 september opent Nederland de grens voor zakenreizigers uit landen met een inreisverbod. De regels blijven echter zo streng dat in de praktijk weinigen eraan zullen kunnen voldoen.

Volgende week mogen zakenmensen afkomstig uit risicogebieden een “onderbouwde” reis-aanvraag indienen bij de Nederlandse ambassade in het herkomstland. De geplande reis moet “aantoonbaar bijdragen aan de Nederlandse economie en samenleving.”

De Rijksoverheid verbindt strenge voorwaarden aan de zakenreis. De ‘kandidaat’ moet in het bezit zijn van een uitnodiging en een “bevestigde afspraak” hebben aan een geregistreerd bedrijf in Nederland, die ten minste tien fte in dienst heeft en/of twee miljoen aan jaaromzet. En met de afspraak is “urgentie” gemoeid, waarbij de reiziger kan aantonen dat “de fysieke vorm” noodzakelijk in.

Verder moet er sprake zijn van een “potentiële directe buitenlandse investering in Nederland van significante omvang” door het bezoek van de zakenreiziger, namelijk: het scheppen van minimaal vijf nieuwe banen of een waarde vanaf 500.000 euro.

De zakenreiziger moet voorts in het bezit zijn van een retourticket en een bevestigde hotelreservering. De geldigheid van de papieren zal zowel voorafgaand aan vertrek als op Schiphol streng worden gecontroleerd.

Mitigeren
De overheid schrijft over het verblijf van de buitenlandse zakenreiziger in Nederland: “Om het gezondheidsrisico zoveel mogelijk te mitigeren wordt u dringend geadviseerd uw bezoeken kort te houden en contacten met anderen te beperken. De Nederlandse regels rondom thuisquarantaine zijn onverkort van toepassing, met uitzondering van uw zakelijke afspraken.” De overheid zegt een quotum in te stellen voor het aantal reizigers dat Nederland per maand zal mogen inreizen; hoe hoog dit zal zijn is nog niet meegedeeld.

Veilige gebieden zijn momenteel beperkt tot tien landen in Europa. Frankrijk en Portugal vormen een mengeling van geel (reizen kan) en oranje (na terugkeer een quarantaine van tien dagen). Ook buiten Europa zijn enkele landen ‘veilig.’ Deze lijst verandert regelmatig en omvat nu: Australië, Canada, Georgië, Japan, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Zuid-Korea, Thailand, Tunesië en Uruguay. Hoewel deze tien staten nog wel ‘oranje’ zijn, geldt voor zakenreizigers afkomstig uit die landen geen inreisverbod.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Geen gratis rolkoffer easyJet

Geen gratis rolkoffer easyJet

02/12/2020

Passagiers bij easyJet mogen vanaf 10 februari 2021 niet langer een rolkoffertje meenemen in de cabine, maar alleen een handtas. Rond een derde van de stoelen blijft plaats houden voor…

Enorme groei Zoom  in 2020

Enorme groei Zoom in 2020

01/12/2020

Zoom heeft de verwachte omzet voor boekjaar 2020/21 bijgesteld naar 2,5 miljard dollar, een verdubbeling van de raming uit maart. Het Amerikaanse videobedrijf profiteert in hoge mate van de coronacrisis…