Home / Regelgeving / Verplichte quarantaine in UK

Verplichte quarantaine in UK

Verplichte quarantaine in UK

Vanaf heden moet iedereen die de UK per vliegtuig, trein of boot binnenkomt, veertien dagen in quarantaine om verdere verspreiding van het corona-virus te voorkomen. Mogelijk wordt de maatregel in juli weer opgeheven.

Iedereen, ook Britse ingezetenen, dienen voorafgaande aan hun reis naar het Verenigd Koninkrijk online een formulier (public health passenger locator) in te vullen. Hierin geven zij aan gezond te zijn en beloven na aankomst veertien dagen in zelfisolatie te zullen gaan. Bij de grens moeten alle reizigers een geprinte of elektronische versie hiervan laten zien.

Wie in gebreke blijft, krijgt meteen een boete van 100 pond (112 euro) en moet alsnog het formulier invullen of wordt de toegang tot de UK ontzegd. Wie geen adres heeft in de UK wordt door de regering, op kosten van de reiziger, ondergebracht in een hotel waar wordt toegezien op de quarantaine.

Handhaving
Handhaving van de quarantaine onder Britse burgers is lastiger, zodra ze uit zicht zijn. De regering wil met steekproeven nagaan of er sprake is van overtredingen. Wie zich niet aan de quarantaine houdt, krijgt een boete van 1.000 pond of meer.

Er zijn enkele uitzonderingen op de regel: de ingezetenen van Ierland vallen niet onder de plicht. De reden is dat er geen formele grens bestaat tussen de Republiek Ierland en Noord-Ierland, dat bij de UK hoort. Controle is daardoor lastig.

Verder geldt de quarantaine evenmin voor medisch personeel, Britse ambtenaren en militairen, diplomaten en voor beroepsgroepen die vanwege hun werk veel op en neer moeten reizen zoals vrachtwagenchauffeurs en reguliere internationale forenzen.

Eerder leek het er ook op dat reizigers uit Frankrijk niet onder de regeling zouden vallen, maar dit is weer ingetrokken.

Waarom nu?
Waarom komt de UK met een quarantaine-plicht, terwijl in veel Europese landen de maatregelen tegen corona juist worden versoepeld? De quarantaineplicht is uit voorzorg, zegt minister van binnenlandse zaken Priti Patel (op de foto boven). De Britse regering vreest dat er in continentaal Europa een tweede golf corona kan ontstaan en wil verspreiding door middel van quarantaine tegenhouden.

De Britse regering voerde pas in een laat stadium beleid tegen corona. Premier Boris Johnson onderschatte in maart de situatie en gaf dat later volmondig toe. Hij raakte zelf besmet en lag begin april dagenlang op de intensive care van een Londens ziekenhuis.

Johnson herstelde en voerde strenge maatregelen door, maar corona was intussen opgerukt. De UK is sinds enkele weken het Europese land met de meeste corona-doden (ruim 40.000 op 8 juni) en staat wereldwijd op plaats twee, na de Verenigde Staten, meer 112.000 doden tot nu toe.

Hoewel Johnson en Patel geen uiterste termijn hebben genoemd, circuleren er berichten dat de quarantaineplicht begin juli weer wordt opgeheven, voorafgaande aan de Britse zomervakantie.

 

 

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Grote MAX-order Ryanair

Grote MAX-order Ryanair

03/12/2020

Ryanair heeft donderdag een order geplaatst voor 75 vliegtuigen van het type Boeing 737 MAX 8-200. De carrier rekent hiermee op volledig herstel van de operatie na de coronacrisis en…

Geen gratis rolkoffer easyJet

Geen gratis rolkoffer easyJet

02/12/2020

Passagiers bij easyJet mogen vanaf 10 februari 2021 niet langer een rolkoffertje meenemen in de cabine, maar alleen een handtas. Rond een derde van de stoelen blijft plaats houden voor…

Enorme groei Zoom  in 2020

Enorme groei Zoom in 2020

01/12/2020

Zoom heeft de verwachte omzet voor boekjaar 2020/21 bijgesteld naar 2,5 miljard dollar, een verdubbeling van de raming uit maart. Het Amerikaanse videobedrijf profiteert in hoge mate van de coronacrisis…