Home / Regelgeving / Verplichte quarantaine in UK

Verplichte quarantaine in UK

Verplichte quarantaine in UK

Vanaf heden moet iedereen die de UK per vliegtuig, trein of boot binnenkomt, veertien dagen in quarantaine om verdere verspreiding van het corona-virus te voorkomen. Mogelijk wordt de maatregel in juli weer opgeheven.

Iedereen, ook Britse ingezetenen, dienen voorafgaande aan hun reis naar het Verenigd Koninkrijk online een formulier (public health passenger locator) in te vullen. Hierin geven zij aan gezond te zijn en beloven na aankomst veertien dagen in zelfisolatie te zullen gaan. Bij de grens moeten alle reizigers een geprinte of elektronische versie hiervan laten zien.

Wie in gebreke blijft, krijgt meteen een boete van 100 pond (112 euro) en moet alsnog het formulier invullen of wordt de toegang tot de UK ontzegd. Wie geen adres heeft in de UK wordt door de regering, op kosten van de reiziger, ondergebracht in een hotel waar wordt toegezien op de quarantaine.

Handhaving
Handhaving van de quarantaine onder Britse burgers is lastiger, zodra ze uit zicht zijn. De regering wil met steekproeven nagaan of er sprake is van overtredingen. Wie zich niet aan de quarantaine houdt, krijgt een boete van 1.000 pond of meer.

Er zijn enkele uitzonderingen op de regel: de ingezetenen van Ierland vallen niet onder de plicht. De reden is dat er geen formele grens bestaat tussen de Republiek Ierland en Noord-Ierland, dat bij de UK hoort. Controle is daardoor lastig.

Verder geldt de quarantaine evenmin voor medisch personeel, Britse ambtenaren en militairen, diplomaten en voor beroepsgroepen die vanwege hun werk veel op en neer moeten reizen zoals vrachtwagenchauffeurs en reguliere internationale forenzen.

Eerder leek het er ook op dat reizigers uit Frankrijk niet onder de regeling zouden vallen, maar dit is weer ingetrokken.

Waarom nu?
Waarom komt de UK met een quarantaine-plicht, terwijl in veel Europese landen de maatregelen tegen corona juist worden versoepeld? De quarantaineplicht is uit voorzorg, zegt minister van binnenlandse zaken Priti Patel (op de foto boven). De Britse regering vreest dat er in continentaal Europa een tweede golf corona kan ontstaan en wil verspreiding door middel van quarantaine tegenhouden.

De Britse regering voerde pas in een laat stadium beleid tegen corona. Premier Boris Johnson onderschatte in maart de situatie en gaf dat later volmondig toe. Hij raakte zelf besmet en lag begin april dagenlang op de intensive care van een Londens ziekenhuis.

Johnson herstelde en voerde strenge maatregelen door, maar corona was intussen opgerukt. De UK is sinds enkele weken het Europese land met de meeste corona-doden (ruim 40.000 op 8 juni) en staat wereldwijd op plaats twee, na de Verenigde Staten, meer 112.000 doden tot nu toe.

Hoewel Johnson en Patel geen uiterste termijn hebben genoemd, circuleren er berichten dat de quarantaineplicht begin juli weer wordt opgeheven, voorafgaande aan de Britse zomervakantie.

 

 

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
CWT afgeperst: 4 mln euro

CWT afgeperst: 4 mln euro

03/08/2020

CWT heeft vorige week 414 bitcoin, een kleine vier miljoen euro, betaald aan hackers die erin waren geslaagd via gijzelsoftware de computers van het bedrijf deels uit te schakelen. Persbureau…

Knokpartij op KLM-vlucht

Knokpartij op KLM-vlucht

03/08/2020

In een vliegtuig van KLM dat afgelopen vrijdag op weg was naar Ibiza heeft zich een vechtpartij tussen passagiers voorgedaan. Aanleiding zou de weigering zijn geweest van enkele van hen…

Akkoord bij BA: lager loon

Akkoord bij BA: lager loon

01/08/2020

De piloten van British Airways hebben ingestemd met een tijdelijke loonsverlaging van twintig procent. Er vallen ook 270 gedwongen ontslagen, wel veel minder dan de directie aanvankelijk wilde. Het akkoord…

Elbers: lagere lonen moeten

Elbers: lagere lonen moeten

31/07/2020

KLM maakt de grootste crisis ooit door en moet daarom hard ingrijpen, ook in de lonen en andere arbeidsvoorwaarden. Dit zei topman Pieter Elbers vrijdag tijdens een videoconferentie met de…

KLM schrapt tot 5.000 banen

KLM schrapt tot 5.000 banen

31/07/2020

KLM heeft vrijdagochtend bekendgemaakt 4.500 tot 5.000 banen te zullen schrappen als gevolg van de coronacrisis, waarvan 1.500 gedwongen ontslagen. De airline leed in het tweede kwartaal een verlies van…

Fors verlies Air France-KLM 

Fors verlies Air France-KLM 

30/07/2020

Air France-KLM heeft in het tweede kwartaal een nettoverlies geleden van 2,6 miljard euro. Dit heeft het Frans-Nederlandse concern donderdagavond bekendgemaakt. Door de corona-crisis daalde het aantal vervoerde passagiers met…