Home / Regelgeving / Verkeer EU-UK veiliggesteld

Verkeer EU-UK veiliggesteld

Verkeer EU-UK veiliggesteld

Het handelsakkoord dat de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk vlak voor kerst hebben gesloten, verzekert dat de luchtvaart en andere verkeersstromen per 1 januari 2021 voor het grootste deel onbelemmerd doorgang kunnen vinden. Sommige regels veranderen wel.

Handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en het VK heet het verdrag. De door Brussel genoemde kernpunten daarin zijn: “Bescherming van de Europese belangen, zorg voor eerlijke mededinging en voortzetting van de samenwerking op gebieden van wederzijds belang.”

Voor bedrijven in de transportsector, zoals airlines, blijft het gelijke speelveld bestaan. De rechten van reizigers en werknemers, evenals de verkeersveiligheid zijn door het verdrag gegarandeerd.  Wat wel zal veranderen is het proces van grenscontrole. Aangezien de UK geen lid meer is van de EU, zullen de Britse luchthavens anders worden ingericht. En vanaf 1 oktober 2021 zijn alleen paspoorten nog toegestaan als document om de grens te passeren en zijn identiteitskaarten niet langer geldig.

AOC
Het point-to-point luchtverkeer tussen de EU en de UK (derde en vierde vrijheden) kan dankzij de deal ongelimiteerd door blijven gaan, maar voor Britse airlines geldt dat zij vanaf 2021 geen deel meer uitmaken van de geliberaliseerde Europese markt. Dit betekent dat een carrier met een licentie in de UK niet langer vluchten mag uitvoeren tussen twee andere EU-landen.

Met name easyJet had hier de dupe van kunnen zijn, maar de Britse prijsvechter hield hier al rekening mee en regelde enige jaren geleden een EU-licentie (AOC) in Oostenrijk en kan op basis daarvan alle vluchten, onder meer vanuit Nederland, tussen EU-bestemmingen blijven onderhouden.

De UK maakt verder niet langer deel uit van het Europese veiligheidsagentschap voor de luchtvaart, EASA. Britse netwerkcarriers mogen straks ook geen tussenlanding meer maken in de EU om passagiers of goederen op te pikken (vijfde vrijheden), bijvoorbeeld een verbinding Londen-Amsterdam-Bangkok.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Nieuwe route Vueling

Nieuwe route Vueling

24/10/2021

De Spaanse carrier Vueling, onderdeel van de International Airlines Group (IAG), vliegt vanaf 3 december tussen Amsterdam en Praag. De Tsjechische hoofdstad wordt vier keer week aangevlogen op zondag, dinsdag,…

Te veel fijnstof op Schiphol

Te veel fijnstof op Schiphol

21/10/2021

Op en rondom Schiphol is te veel fijnstof, door de uitstoot van vliegtuigen, zo concludeert de luchthaven zelf op basis van onderzoek door TNO. Het bedrijf wil ‘extra maatregelen’ nemen…

KLM en IATA versus ACNL

KLM en IATA versus ACNL

20/10/2021

KLM keert zich tegen een nieuw systeem van slottoewijzing dat ACNL volgend jaar wenst door te voeren. De airline krijgt hierbij steun van brancheorganisatie IATA die de slotcoördinator voor de…

Frankfurt-Hahn Airport failliet

Frankfurt-Hahn Airport failliet

20/10/2021

De HNA-Group heeft faillissement aangevraagd voor luchthaven Frankfurt-Hahn waarin het Chinese bedrijf zelf grootaandeelhouder is. De airport zag ruim vóór de coronacrisis de aantallen passagiers en omzet al teruglopen, de…