Home / Regelgeving / Veel klachten over restitutie

Veel klachten over restitutie

Veel klachten over restitutie

De Consumentenbond maakt vrijdag melding van “veel klachten” over “trage terugbetaling” door airlines en ota’s voor niet-geleverde diensten. Met name Transavia en Cheaptickets maken het volgens de bond bont.

De afgelopen drie weken kreeg de Consumentenbond ruim 2.600 meldingen binnen over onder meer geannuleerde vluchten, pakketreizen en accommodaties. “De klachten over losse vliegtickets gaan vooral over trage terugbetaling bij annulering van de vlucht door de luchtvaartmaatschappij,” aldus de Consumentenbond.

Over Travix, een online travel agency, met onder meer de merken Budgetair, Cheaptickets en Vliegwinkel.nl, wordt het meest geklaagd. “Hun klanten melden massaal dat zij hun geld of voucher niet of veel te laat ontvangen,” zegt de bond. Travix was tot begin 2020 onderdeel van de BCD Group, maar kwam in mei in handen van het Chinese bedrijf Trip.com.

Eigen klanten
De Consumentenbond constateert dat airlines over het algemeen sneller zijn met terugbetalen dan ota’s. Directeur Sandra Molenaar zegt hierover: “De klachten laten duidelijk zien dat consumenten die rechtstreeks boeken bij een luchtvaartmaatschappij vaker en sneller hun geld of voucher ontvangen. We vermoeden dat airlines eerder hun eigen klanten terugbetalen dan dat ze bemiddelaars compenseren. We gaan hierover in gesprek met de sector en de betrokken toezichthouders.”

Niet alle airlines zijn even vlot. De bond zegt dat over KLM-dochter Transavia “opvallend” vaak wordt geklaagd. “Consumenten ergeren zich vooral aan de ruime tijd die Transavia neemt om de reissom terug te betalen.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Knorretje helpt Schiphol

Knorretje helpt Schiphol

25/09/2021

Schiphol zet ‘diervriendelijk’ geteelde varkens in, die op afgeschermd land tussen twee banen oogstresten opeten, waardoor vogels mogelijk zullen wegblijven. Het gaat om een proef. De luchthaven werkt in het…

TMC Lola opgedoekt

TMC Lola opgedoekt

23/09/2021

Lola, een Amerikaanse TMC die in 2015 werd opgericht, heeft de stekker uit de eigen operatie getrokken. De corporate klanten zijn inmiddels ondergebracht bij partner Amex GBT. Officieel spreekt Lola…