Home / Regelgeving / Veel klachten over restitutie

Veel klachten over restitutie

Veel klachten over restitutie

De Consumentenbond maakt vrijdag melding van “veel klachten” over “trage terugbetaling” door airlines en ota’s voor niet-geleverde diensten. Met name Transavia en Cheaptickets maken het volgens de bond bont.

De afgelopen drie weken kreeg de Consumentenbond ruim 2.600 meldingen binnen over onder meer geannuleerde vluchten, pakketreizen en accommodaties. “De klachten over losse vliegtickets gaan vooral over trage terugbetaling bij annulering van de vlucht door de luchtvaartmaatschappij,” aldus de Consumentenbond.

Over Travix, een online travel agency, met onder meer de merken Budgetair, Cheaptickets en Vliegwinkel.nl, wordt het meest geklaagd. “Hun klanten melden massaal dat zij hun geld of voucher niet of veel te laat ontvangen,” zegt de bond. Travix was tot begin 2020 onderdeel van de BCD Group, maar kwam in mei in handen van het Chinese bedrijf Trip.com.

Eigen klanten
De Consumentenbond constateert dat airlines over het algemeen sneller zijn met terugbetalen dan ota’s. Directeur Sandra Molenaar zegt hierover: “De klachten laten duidelijk zien dat consumenten die rechtstreeks boeken bij een luchtvaartmaatschappij vaker en sneller hun geld of voucher ontvangen. We vermoeden dat airlines eerder hun eigen klanten terugbetalen dan dat ze bemiddelaars compenseren. We gaan hierover in gesprek met de sector en de betrokken toezichthouders.”

Niet alle airlines zijn even vlot. De bond zegt dat over KLM-dochter Transavia “opvallend” vaak wordt geklaagd. “Consumenten ergeren zich vooral aan de ruime tijd die Transavia neemt om de reissom terug te betalen.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Reizen kan weer (een beetje)

Reizen kan weer (een beetje)

15/05/2021

Reizen uit Nederland naar een klein aantal landen is sinds heden weer mogelijk, maar veel beperkingen en regels blijven bestaan, zoals verplichte pcr-testen en quarantaine na aankomst op de bestemming….

Nieuwe kledij op Schiphol

Nieuwe kledij op Schiphol

14/05/2021

Schiphol voorziet een groot deel van de staf van nieuwe kledij, per functie verschillend van kleur en samenstelling. Het gaat in totaal om rond de 7.500 werknemers, ook van private…

Grenzen open, maar welke?

Grenzen open, maar welke?

12/05/2021

Het kabinet heeft aangekondigd dat vanaf 15 mei het reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk zal zijn. Welke landen dat zijn is nog niet duidelijk. Voor Nederlanders…

Hoekstra stemt tegen Smith

Hoekstra stemt tegen Smith

11/05/2021

De Nederlandse staat zal over twee weken op de aandeelhoudersvergadering van Air France-KLM tegen de nieuwe bonus in aandelen voor topman Ben Smith stemmen. Dit schrijft de demissionaire minister van…