Home / Regelgeving / Uitstel vliegtaks op komst

Uitstel vliegtaks op komst

Uitstel vliegtaks op komst

De vliegtaks die de regering in 2021 wilde invoeren wordt vrijwel zeker uitgesteld vanwege de coronacrisis. Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën heeft woensdag per brief aangegeven dat ‘een latere inwerkingtreding mogelijk is.’

De Tweede Kamer moet nog stemmen over het wetsvoorstel Wet vliegbelasting, zoals de vliegtaks officieel heet, maar het ligt voor de hand dat de regeringspartijen (en andere fracties) zullen instemmen met uitstel.

“De coronacrisis heeft zoals bekend ook zware gevolgen voor de luchtvaartsector, waarbij de ontwikkelingen in de komende periode nog zeer onzeker zijn,” schrijft Vijlbrief (D66, op de foto links). “Dat roept de vraag op wat dit betekent voor de invoering van de voorgestelde vliegbelasting per 1 januari 2021, zoals beoogd in het regeerakkoord.”

Zeven euro
Premier Rutte maakte eind 2018 zelf bekend dat de regering in 2021 een vliegtaks te willen invoeren, van zeven euro per ticket, ongeacht de lengte van de vlucht.

Het kabinet Rutte III, bestaande uit VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, had in het regeerakkoord van 2017 al aangegeven de heffing op tickets te overwegen. Aanvankelijk was er sprake van een toeslag van 3,80 euro voor Europese vluchten en 22 euro voor long haul, maar de keus viel later op een ‘flat tax’ van zeven euro.”

De vliegtaks past in het klimaatbeleid van de regering, gericht op minder uitstoot van broeikasgassen en het belasten van vervuilers. Maar door corona is ineens alles anders, ook in de luchtvaart.Het vliegverkeer zal zoals het nu lijkt een grote terugval doormaken; een snel herstel,post-corona,ligt niet in de lijn der verwachting.

Het betekent dat de uitstoot van broeikasgassen daalt en de noodzaak van een vliegtaks minder urgent is. En hoewel de consument de vliegtaks zou moeten betalen, zou er mogelijk een negatief gevolg uit voortvloeien voor de luchtvaartsector als geheel. Im het licht van corona wil de regering dat voorkomen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Tans langer bij Booking.com

Tans langer bij Booking.com

04/06/2020

Gillian Tans blijft langer dan gepland aan als voorzitter van Booking.com, zo meldt Skift. Mogelijk heeft het te maken met de coronacrisis, waardoor de omzet de afgelopen tijd verdampte. Booking…

Marc Lammens weg bij ATPI

Marc Lammens weg bij ATPI

03/06/2020

Marc Lammens is vertrokken bij de ATPI Groep. Lammens was sinds augustus 2017 managing director van de zakenreisactiviteiten van ATPI in Nederland en België. Zijn werkzaamheden worden per direct overgenomen…