Home / Regelgeving / Testbewijs wordt verplicht

Testbewijs wordt verplicht

Testbewijs wordt verplicht

Het kabinet wil medio december niet-EU-passagiers bij aankomst in Nederland verplichten een recente, negatieve coronatest te laten zien. Dit schrijft vicepremier De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Voor EU-burgers volgt de regeling later. Het vervangt niet de quarantaine: deze plicht blijft, maar wordt verkort van tien naar vijf dagen.

“Reizen vormt een risico op verspreiding en import van het coronavirus. Dat is onderstreept door de ervaringen in februari en maart en tijdens de zomervakantie,” zegt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport – tevens vicepremier in het kabinet.

“Daarom is het van groot belang om stappen te zetten om reizen veiliger te maken. Tot medio januari geldt het advies om niet naar het buitenland te reizen. Ook na medio januari blijven de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken het uitgangspunt. Als een land een ‘oranje’ reisadvies heeft, wordt aangeraden alleen noodzakelijke reizen te ondernemen. Vakanties zijn geen noodzakelijke reizen.”

Het negatief reisadvies geldt sinds 5 november en betreft vrijwel de hele wereld, uitgezonderd (0p dit moment althans) drie Caribische eilanden die deel uitmaken van het Koninkrijk der Nederlanden: Aruba, Bonaire en Curaçao.

Reizen is een risico
De Jonge stelt dat ook noodzakelijk verkeer risico’s met zich meebrengt: “Daarom wil ik stappen zetten om noodzakelijke reizen vanuit COVID-19-risicogebieden veiliger te maken: het vragen van een negatieve testverklaring en het testen van reizigers vijf dagen na aankomst in Nederland.” De negatieve test mag niet ouder zijn dan 48 uur, op het moment van aankomst.

Het kabinet maakt hierbij onderscheid tussen burgers uit de lidstaten van de Europese Unie en daarbuiten. De Jonge: “Voor bepaalde derdelanders (inwoners van buiten de EU/Schengen en het Verenigd Koninkrijk die zijn uitgezonderd van het EU-inreisverbod) kan de negatieve testverklaring zonder wetswijziging verlangd worden op grond van de Schengengrenscode en het EU-inreisverbod. Voor deze reizigers wil ik dit op korte termijn invoeren, het streven is medio december.”

Juridische procedure
Het duurt nog wel even voordat ook EU-burgers bij aankomst een negatieve test moeten laten zien, omdat de juridische onderbouwing nog niet gereed is. De Jonge verwacht dat dit “niet eerder” dan het voorjaar van 2021 zal zijn geregeld. “Met het oog op de uitvoerbaarheid onderzoeken we de mogelijkheden en de benodigde tijd om dit per vervoerssector in te voeren,” aldus de bewindsman.

De minister voegt eraan toe: “Het invoeren van een negatieve testverklaring kan niet volledig voorkomen dat besmette reizigers uit risicogebieden Nederland binnenkomen. Een reiziger kan immers besmet zijn nadat de test is afgenomen, of zo kort voor de test dat deze nog onbetrouwbaar is. Daarom moeten deze reizigers nog steeds in thuisquarantaine. Ik onderzoek of het mogelijk is om deze reizigers vanaf medio januari de mogelijkheid te bieden zich vijf dagen na aankomst te laten testen. Bij een negatieve test kan de quarantaine dan worden beëindigd.”

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Dialoog Rutte met de ANVR

Dialoog Rutte met de ANVR

27/01/2021

De ANVR gaat donderdag in gesprek met demissionair premier Mark Rutte over het steunpakket voor de reissector. Ook TUI zal bij de ontmoeting aanwezig zijn. ANVR-voorzitter Frank Oostdam en TUI-directeur…

MAA: minder hinder vereist

MAA: minder hinder vereist

27/01/2021

Maastricht Aachen Airport (MAA) kan tot 2030 groeien, mits de geluidshinder afneemt. Dit adviseert Pieter van Geel in een rapport, waarin ‘de effecten van corona’ op de marktvraag niet zijn…

SAF blijft speerpunt KLM

SAF blijft speerpunt KLM

26/01/2021

KLM blijft inzetten op het gebruik van niet-fossiele brandstoffen en heeft het bestaande programma omgedoopt tot Corporate SAF (sustainable aviation fuel). “Juist in deze crisistijd,” zegt Harm Kreulen, directeur KLM…

Weer uitstel Lelystad Airport

Weer uitstel Lelystad Airport

25/01/2021

De opening van Lelystad Airport vindt waarschijnlijk later plaats dan in november dit jaar, zoals eerder gepland. De Tweede Kamer heeft het dossier maandag “controversieel” verklaard, nu de regering demissionair…