Home / Regelgeving / Sneltest vervalt per 3 maart

Sneltest vervalt per 3 maart

Sneltest vervalt per 3 maart

De verplichte sneltest voor reizigers richting Nederland mag per 3 maart worden vervangen door een NAAT-test – de nieuwe naam voor PCR – mits deze niet ouder dan twaalf uur is bij het boarden en een negatieve uitslag heeft. Dit heeft de regering bekendgemaakt.

Wie er niet in slaagt de limiet van twaalf uur voor de NAAT-test te halen (of dit niet wil) moet wél het dubbele circuit blijven volgen: een sneltest van maximaal vier uur oud bij het boarden en de NAAT-test die bij aankomst in Nederland niet ouder mag zijn dan 72 uur. Uiteraard moeten beide testen negatief zijn. De regeling geldt voor alle passagiers van dertien jaar en ouder.

Vanaf 3 maart wordt het scala aan toegestane PCR-testen uitgebreid. De Rijksoverheid wijst erop dat PCR (polymerase chain reaction) slechts een van de vele testen is onder de verzamelnaam NAAT (nucleic acid amplification test).

Naast de PCR-test, zijn er nog meer NAAT-testen, onder verscheidene afkortingen. Deze zijn vanaf volgende week allemaal geoorloofd. “De PCR-test verplichting wordt dan de NAAT-testverplichting,” zegt de overheid en de sneltest is, mits de NAAT-test binnen de tijdslimiet blijft, niet meer nodig.

Sinds 23 januari 2021 moesten passagiers richting Nederland én een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud laten zien (bij aankomst) én een negatieve sneltest (bij het boarden), die niet ouder dan vier uur mocht zijn. Met name die sneltest leidde tot grote problemen, omdat er op veel buitenlandse luchthavens geen faciliteiten voor bestaan, terwijl de tijd in veel gevallen te krap is om de test voorafgaand aan het transport naar de airport te doen.

‘Reis niet’
Het kabinet komt de reizigers en de luchtvaartmaatschappijen nu tegemoet door de sneltest af te schaffen, maar scherpt tegelijkertijd de regels voor NAAT/PCR aan, door de geldigheidsduur ervan te verkorten van 72 uur (aankomst) naar 12 uur (boarding). De reiziger heeft dan wel de keus alsnog voor de dubbele test te gaan.

Overigens blijft het algemene reisadvies van de regering onveranderd: alle landen zijn in principe oranje en dat betekent: reis niet, tenzij er dringende redenen voor zijn. En iedereen die wel reist, moet na aankomst in Nederland in quarantaine.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid & Sport) zei dinsdag zich zorgen te maken over het grote aantal reizigers dat zich hier niet aan houdt. De regering is nog steeds bezig met wetgeving om de quarantaineplicht te handhaven en te sanctioneren.

Toen vorige maand het vliegverkeer uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika stil werd gelegd (om de meer besmettelijke varianten van corona tegen te houden) verwachtte de regering in vier weken tijd de quarantaineregels wettelijk te kunnen hebben vastgelegd.

Dinsdag zei De Jonge dat dit nog niet is gelukt en daarom is doorgeschoven naar ‘maart’ – een specifieke datum noemde hij niet. Dit betekent ook dat het vliegverbod uit de UK en de andere landen langer zal duren.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Naam D-reizen ontvreemd

Naam D-reizen ontvreemd

17/04/2021

De merknaam D-reizen is onlangs, korte tijd vóór moederbedrijf D-rt Groep failliet ging, door de twee directeuren ‘ontvreemd,’ waardoor de boedel minder waard is. Voor consumenten met reisvouchers maakt het…

Schiphol verder met BAM

Schiphol verder met BAM

16/04/2021

Schiphol heeft de samenwerking met BAM, Heijmans en VolkerWessels voortijdig verlengd, omdat de bouwers zich tijdens de coronacrisis “flexibel” hebben opgesteld, zegt de luchthaven. De firma’s onderhouden de bestaande infrastructuur…

Staatssteun voor Air Canada

Staatssteun voor Air Canada

16/04/2021

Air Canada ontvangt alsnog een steunpakket van de staat ter waarde van 5,9 miljard Canadese dollar (3,95 miljard euro). De regering in Ottawa lag de afgelopen tijd onder vuur omdat…

Verkeer Schiphol blijft laag

Verkeer Schiphol blijft laag

15/04/2021

Vorige maand reisden 660.000 mensen via Schiphol, een handjevol mensen in vergelijking met de 5,6 miljoen van maart 2019. Het vrachtvervoer steeg wel, met een hoger volume. Het aantal vluchten…

Staatssteun EU toegestaan

Staatssteun EU toegestaan

15/04/2021

Het Hof van Justitie van de EU heeft bepaald dat staatssteun aan airlines toegestaan blijft. Ryanair had de zaak opnieuw aanhangig gemaakt, maar de rechter verwierp de bezwaren. De Ierse…

Uitstel conventie van GBTA

Uitstel conventie van GBTA

14/04/2021

De jaarlijkse conventie van GBTA is verplaatst van juli naar november, door de aanhoudende pandemie. Intussen rommelt het opnieuw in de zakenreisorganisatie: ‘president’ Bhart Sarin is abrupt opgestapt. De jaarlijkse…