Home / Regelgeving / Sneltest vervalt per 3 maart

Sneltest vervalt per 3 maart

Sneltest vervalt per 3 maart

De verplichte sneltest voor reizigers richting Nederland mag per 3 maart worden vervangen door een NAAT-test – de nieuwe naam voor PCR – mits deze niet ouder dan twaalf uur is bij het boarden en een negatieve uitslag heeft. Dit heeft de regering bekendgemaakt.

Wie er niet in slaagt de limiet van twaalf uur voor de NAAT-test te halen (of dit niet wil) moet wél het dubbele circuit blijven volgen: een sneltest van maximaal vier uur oud bij het boarden en de NAAT-test die bij aankomst in Nederland niet ouder mag zijn dan 72 uur. Uiteraard moeten beide testen negatief zijn. De regeling geldt voor alle passagiers van dertien jaar en ouder.

Vanaf 3 maart wordt het scala aan toegestane PCR-testen uitgebreid. De Rijksoverheid wijst erop dat PCR (polymerase chain reaction) slechts een van de vele testen is onder de verzamelnaam NAAT (nucleic acid amplification test).

Naast de PCR-test, zijn er nog meer NAAT-testen, onder verscheidene afkortingen. Deze zijn vanaf volgende week allemaal geoorloofd. “De PCR-test verplichting wordt dan de NAAT-testverplichting,” zegt de overheid en de sneltest is, mits de NAAT-test binnen de tijdslimiet blijft, niet meer nodig.

Sinds 23 januari 2021 moesten passagiers richting Nederland én een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud laten zien (bij aankomst) én een negatieve sneltest (bij het boarden), die niet ouder dan vier uur mocht zijn. Met name die sneltest leidde tot grote problemen, omdat er op veel buitenlandse luchthavens geen faciliteiten voor bestaan, terwijl de tijd in veel gevallen te krap is om de test voorafgaand aan het transport naar de airport te doen.

‘Reis niet’
Het kabinet komt de reizigers en de luchtvaartmaatschappijen nu tegemoet door de sneltest af te schaffen, maar scherpt tegelijkertijd de regels voor NAAT/PCR aan, door de geldigheidsduur ervan te verkorten van 72 uur (aankomst) naar 12 uur (boarding). De reiziger heeft dan wel de keus alsnog voor de dubbele test te gaan.

Overigens blijft het algemene reisadvies van de regering onveranderd: alle landen zijn in principe oranje en dat betekent: reis niet, tenzij er dringende redenen voor zijn. En iedereen die wel reist, moet na aankomst in Nederland in quarantaine.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid & Sport) zei dinsdag zich zorgen te maken over het grote aantal reizigers dat zich hier niet aan houdt. De regering is nog steeds bezig met wetgeving om de quarantaineplicht te handhaven en te sanctioneren.

Toen vorige maand het vliegverkeer uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika stil werd gelegd (om de meer besmettelijke varianten van corona tegen te houden) verwachtte de regering in vier weken tijd de quarantaineregels wettelijk te kunnen hebben vastgelegd.

Dinsdag zei De Jonge dat dit nog niet is gelukt en daarom is doorgeschoven naar ‘maart’ – een specifieke datum noemde hij niet. Dit betekent ook dat het vliegverbod uit de UK en de andere landen langer zal duren.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
EASA: bliksemgevaar A350

EASA: bliksemgevaar A350

07/12/2021

EASA waarschuwt dat bliksemafleiders op de A350 mogelijk niet goed werken, waardoor het composiet-toestel bij een inslag gevaar kan lopen. Het is niet het enige probleem van het type: ook…

Codeshare KLM en ITA 

Codeshare KLM en ITA 

05/12/2021

KLM en ITA Airways zijn een codeshare aangegaan, waardoor passagiers van beide carriers tickets kunnen boeken naar elkaars bestemmingen. KLM en ITA bieden daarnaast ‘gemakkelijke overstapmogelijkheden’ aan op de luchthavens…

FB-Miles langer geldig

FB-Miles langer geldig

04/12/2021

Flying Blue, de divisie voor frequent flyers van Air France-KLM, heeft de geldigheid van de gespaarde miles opnieuw verlengd. “Vanwege de coronacrisis hebben wij in 2020 beloofd dat wij u in…

NDC-deal Travelport en IAG 

NDC-deal Travelport en IAG 

02/12/2021

Travelport heeft een overeenkomst gesloten met de vier leden van de International Airlines Group (IAG) over NDC, de New Distribution Capability. Dit heeft het technologiebedrijf donderdag bekendgemaakt. IAG bestaat uit…