Home / Regelgeving / SEO: ticketfonds goed idee

SEO: ticketfonds goed idee

SEO: ticketfonds goed idee

De reisbranche bepleit oprichting van een garantiefonds om losse vliegtickets te dekken indien een airline failliet gaat. Minister Cora van Nieuwenhuizen ziet er wel wat in en liet SEO een onderzoek uitvoeren.

In een brief aan de Tweede Kamer verwijst de demissionaire bewindsvrouw van Infrastructuur en Waterstaat naar het plan van de ANVR, de ANWB, de Consumentenbond en SGR om te komen tot een ‘nationaal ticketgarantiefonds.’ Het fonds kan volgens SEO Economisch Onderzoek worden gevuld door een heffing van één euro per ticket. Na vijf jaar zou er dan voldoende geld om eventualiteiten te dekken. In de opbouwfase zou het Rijk garant moeten staan, voor het geval er onvoldoende middelen in kas zitten.

Het nieuw te vormen fonds gaat om de eventuele schade voor consumenten op losse tickets. De Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) dekt al de eventuele financiële gevolgen die ontstaan bij pakketreizen, geboekt via reisbureaus, als bedrijven omvallen. Het verse fonds “kan zorgen voor repatriëring van reizigers bij insolventie van een luchtvaartmaatschappij en reizigers die nog niet zijn vertrokken financieel compenseren,” schrijft Van Nieuwenhuizen.

Deens model
Het ‘Deense model’ is voor SEO als uitgangspunt genomen. Denemarken heeft namelijk als enige land in Europa zo’n garantiefonds. In het concept van SEO staat dat uitsluitend O/D-passagiers (origin-destination) die hun reis beginnen op een Nederlandse luchthaven van het fonds gebruik kunnen maken, transferpassagiers niet.

Het fonds zou ‘ten minste’ de repatriëringskosten van gestrande passagiers moeten dekken. Ook ongebruikte tickets zouden worden vergoed. Vervolgschade is niet gedekt en er bestaat in het voorstel een eigen risico voor ongebruikte tickets van 134 euro. Bij repatriëring geldt geen eigen risico.

SEO geeft ook een opsomming van de bedrijven waaraan het grootste risico kleeft. Bovenaan staat KLM: bij een faillissement van de airline zijn reizigers gemiddeld 828 euro kwijt, rekent het instituut voor. Met de nieuwe voorzieningen zou daar een dekking voor komen. De Tweede Kamer moet Van Nieuwenhuizens plan nog goedkeuren.

ANVR-voorzitter Frank Oostdam zegt in een verklaring: “Wij zijn blij dat ons voorstel samen met het ministerie goed is onderzocht. Het onderzoek toont aan dat er flinke risico’s zijn voor vliegreizigers en deze risico’s zullen alleen maar toenemen.”

Foto © SEO

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Coronagolf op KLM-vluchten

Coronagolf op KLM-vluchten

27/11/2021

Op de twee KLM-vluchten die vrijdag uit Zuid-Afrika aankwamen, waren 61 passagiers besmet met corona, bijna tien procent van het totaal. Dit blijkt uit cijfers van de GGD. De positief…

APG: GSA Surinam Airways

APG: GSA Surinam Airways

23/11/2021

Surinam Airways heeft APG aangesteld als General Sales Agent (GSA) voor Europa, zo hebben de twee partijen dinsdag naar buiten gebracht. De luchtvaartmaatschappij van Suriname voert momenteel twee vluchten per…

Herstel zakenreizen in 2025

Herstel zakenreizen in 2025

23/11/2021

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft onderzoek gedaan naar zakenreizen in Nederland en verwacht op basis daarvan pas in 2025 een terugkeer tot het niveau van 2019. Het KiM, onderdeel…

Schiphol weer licht omhoog

Schiphol weer licht omhoog

22/11/2021

Vorige maand reisden 3,7 miljoen passagiers via Schiphol, zo blijkt uit cijfers van de luchthaven. Dit is een stijging ten opzichte van de 3,4 miljoen reizigers in september, maar nog…