Home / Regelgeving / Reizen kan weer (een beetje)

Reizen kan weer (een beetje)

Reizen kan weer (een beetje)

Reizen uit Nederland naar een klein aantal landen is sinds heden weer mogelijk, maar veel beperkingen en regels blijven bestaan, zoals verplichte pcr-testen en quarantaine na aankomst op de bestemming.

In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) de kleurcodes van reisbestemmingen aangepast. Sinds 15 december 2020 kende de hele wereld een negatief reisadvies met de codes oranje of rood. Nu zijn er ook weer enkele groene en gele gebieden.

De nieuwe codes zijn van groot belang voor het afsluiten van reisverzekeringen. Veel verzekeraars dekken het ‘coronarisico’ in het buitenland niet als het om een oranje of rood gebied gaat. Bij groen of geel is die dekking er wel. Het grootste deel van de wereld blijft nog oranje, maar hierin kan de komende tijd verandering komen.

Saba en Sint Eustatius
Groen zijn momenteel alleen Saba en Sint Eustatius, die als bijzondere gemeenten onderdeel vormen van het Koninkrijk der Nederlanden. De groene status voor de twee kleine eilanden in de Caraïben is wel verwarrend: in het verleden betekende ‘groen’ dat er geen enkele reisbeperking was.

Op de site van BZ: Nederlandwereldwijd, staat evenwel dat reizigers naar Saba als Sint Eustatius nog steeds een negatieve test bij zich moeten hebben, terwijl er een quarantaineplicht van vijf respectievelijk tien dagen geldt. Bij terugkeer naar Nederland hoeven reizigers niet opnieuw in quarantaine.

Sint Maarten, Curaçao en Aruba, ook delen van het Koninkrijk, zijn weer ‘geel,’ maar toch is daar een negatieve test bij aankomst voldoende – er bestaat geen quarantaineplicht, zoals op het ‘groene’ Saba en Sint Eustatius. Bonaire gaat 19 mei op geel en heeft dan vermoedelijk hetzelfde regime als Curaçao en Aruba.

Europa
In Europa zijn vier landen volledig op geel gezet: Finland, Ierland, Portugal en Malta. In de eerste drie landen zijn er strikte maatregelen voor arriverende Nederlanders, waaronder een testverplichting en quarantaine oplopend tot 14 dagen. In Malta zijn de regels soepeler: er is geen quarantaineplicht.

Een deel van de Griekse eilanden is eveneens geel en ook hier zijn de regels soepel. Reizigers naar bijvoorbeeld Rhodos, Lesbos en Samos hoeven na aankomst niet in quarantaine. Wel moeten ze een negatieve, recente PCR-test tonen, uitgezonderd degenen die volledig zijn gevaccineerd en dit kunnen bewijzen.

De Canarische Eilanden en de Balearen (Mallorca, Ibiza, Menorca) zijn ook weer geel. Voor beide Spaanse eilandengroepen is een negatieve test bij aankomst vereist, maar er is geen quarantaineplicht. Na terugkeer in Nederland gelden geen beperkingen meer. De rest van Spanje blijft oranje.

Thailand en Rwanda
Intercontinentaal zijn door BZ twee landen op de gele lijst gezet: Thailand en Rwanda, waar in vergelijking met veel andere landen corona vrijwel onder controle is. Thailand kent evenwel zeer strenge regels bij aankomst: alle reizigers uit Nederland moeten na aankomst twee weken op eigen kosten in quarantaine in een speciaal hotel dat zij al die tijd niet mogen verlaten.

Rwanda, in het midden van Afrika, is gelet op de informatie van BZ, veel makkelijker toegankelijk. De enige verplichting is daar het kunnen tonen van een negatieve PCR. Arriverende reizigers moeten ter plekke een nieuwe test ondergaan en de uitslag afwachten in een aangewezen hotel, op eigen kosten.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Vrij reizen in Europa na 1 juli

Vrij reizen in Europa na 1 juli

18/06/2021

Reizen vanuit Nederland naar de meeste andere Europese staten is vanaf 1 juli weer mogelijk, met een digitaal corona-certificaat, dankzij de hoge vaccinatiegraad en gratis coronatesten. Dit heeft de regering…

Deal GBT en IAG verlengd

Deal GBT en IAG verlengd

18/06/2021

American Express Global Business Travel (GBT) heeft haar overeenkomst over distributie met BA en Iberia, beide lid van IAG, verlengd. De drie partners werken nauw samen op het gebied van…

KLM Open weer Dutch Open

KLM Open weer Dutch Open

17/06/2021

KLM heeft zich na 17 jaar teruggetrokken als hoofdsponsor en naamgever van het jaarlijkse golftoernooi in Nederland, dat in september daarom wordt gehouden onder de oude naam: Dutch Open. KLM…

Ook magazine AA verdwijnt

Ook magazine AA verdwijnt

16/06/2021

Het inflight magazine van American Airlines (AA) stopt, als gevolg van de toenemende invloed van mobiele technologie en de voordelen van een omnichannel-aanpak. De pandemie gaf de genadeklap vanwege mogelijk…

Lufthansa verkoopt AirPlus

Lufthansa verkoopt AirPlus

16/06/2021

Lufthansa wil de betaalkaart voor zakenreizen, AirPlus, verkopen. Hetzelfde geldt voor de grondafhandeling, terwijl de divisie onderhoud deels in de aanbieding gaat. Het Duitse bedrijf hoopt zo zijn financiën weer…