Home / Regelgeving / Reisbranche wil testprotocol

Reisbranche wil testprotocol

Reisbranche wil testprotocol

25 brancheorganisaties uit de reiswereld, zowel voor lucht-, spoor-, en wegverkeer, hebben vrijdag de Europese Commissie gevraagd om een gezamenlijk testprotocol in de EU en het opheffen van de quarantaineplicht.

In een brief aan Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen spreken de organisaties over een “chaotische situatie” in de EU wat betreft vervoer en vragen ze haar “dringend” om zich er persoonlijk mee te bemoeien. Tot de ondertekenaars behoren IATA, A4E en ACI (luchtvaart), EBAA (zakenluchtvaart), AllRail (spoor) en Taxi Europe Alliance.

Vooral het luchtverkeer is nog steeds zeer zwaar getroffen door de corona-pandemie en de strenge reisbeperkingen in veel van de 27 lidstaten in de Unie. In de brief staan de jongste cijfers van ACI Europe, de brancheorganisatie voor luchthavens, waaruit blijkt dat er de eerste twee weken van deze maand weer sprake was van een verslechtering ten opzichte van augustus 2020 in het aantal vervoerde passagiers. Vorige maand was de daling voor de hele EU 65 procent, vergeleken met augustus 2019. De afgelopen twee weken was de terugval 73 procent.

Bouwstenen
De 25 organisaties wijzen Von der Leyen op de “bouwstenen” van de EU, waaronder het opheffen van interne grenzen. “Het beperken en opheffen van quarantaines is instrumenteel in het opnieuw realiseren van het vrij verkeer van mensen en herstel van de essentiële functionaliteit van de interne markt.”

Von der Leyen heeft eerder al aangegeven voorstander te zijn van een ‘stoplichtsysteem,’ dat het reizen in coronatijd tussen de Europese lidstaten zou moeten versoepelen. Tot nu toe hechten de meeste landen evenwel aan hun eigen soevereiniteit en regelgeving. Nu vrijwel overal de besmettingen met corona weer oplopen, lijken de regels ook weer strenger te worden.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Reizen kan weer (een beetje)

Reizen kan weer (een beetje)

15/05/2021

Reizen uit Nederland naar een klein aantal landen is sinds heden weer mogelijk, maar veel beperkingen en regels blijven bestaan, zoals verplichte pcr-testen en quarantaine na aankomst op de bestemming….

Nieuwe kledij op Schiphol

Nieuwe kledij op Schiphol

14/05/2021

Schiphol voorziet een groot deel van de staf van nieuwe kledij, per functie verschillend van kleur en samenstelling. Het gaat in totaal om rond de 7.500 werknemers, ook van private…

Grenzen open, maar welke?

Grenzen open, maar welke?

12/05/2021

Het kabinet heeft aangekondigd dat vanaf 15 mei het reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk zal zijn. Welke landen dat zijn is nog niet duidelijk. Voor Nederlanders…

Hoekstra stemt tegen Smith

Hoekstra stemt tegen Smith

11/05/2021

De Nederlandse staat zal over twee weken op de aandeelhoudersvergadering van Air France-KLM tegen de nieuwe bonus in aandelen voor topman Ben Smith stemmen. Dit schrijft de demissionaire minister van…