Home / Regelgeving / Reisbranche wil testprotocol

Reisbranche wil testprotocol

Reisbranche wil testprotocol

25 brancheorganisaties uit de reiswereld, zowel voor lucht-, spoor-, en wegverkeer, hebben vrijdag de Europese Commissie gevraagd om een gezamenlijk testprotocol in de EU en het opheffen van de quarantaineplicht.

In een brief aan Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen spreken de organisaties over een “chaotische situatie” in de EU wat betreft vervoer en vragen ze haar “dringend” om zich er persoonlijk mee te bemoeien. Tot de ondertekenaars behoren IATA, A4E en ACI (luchtvaart), EBAA (zakenluchtvaart), AllRail (spoor) en Taxi Europe Alliance.

Vooral het luchtverkeer is nog steeds zeer zwaar getroffen door de corona-pandemie en de strenge reisbeperkingen in veel van de 27 lidstaten in de Unie. In de brief staan de jongste cijfers van ACI Europe, de brancheorganisatie voor luchthavens, waaruit blijkt dat er de eerste twee weken van deze maand weer sprake was van een verslechtering ten opzichte van augustus 2020 in het aantal vervoerde passagiers. Vorige maand was de daling voor de hele EU 65 procent, vergeleken met augustus 2019. De afgelopen twee weken was de terugval 73 procent.

Bouwstenen
De 25 organisaties wijzen Von der Leyen op de “bouwstenen” van de EU, waaronder het opheffen van interne grenzen. “Het beperken en opheffen van quarantaines is instrumenteel in het opnieuw realiseren van het vrij verkeer van mensen en herstel van de essentiële functionaliteit van de interne markt.”

Von der Leyen heeft eerder al aangegeven voorstander te zijn van een ‘stoplichtsysteem,’ dat het reizen in coronatijd tussen de Europese lidstaten zou moeten versoepelen. Tot nu toe hechten de meeste landen evenwel aan hun eigen soevereiniteit en regelgeving. Nu vrijwel overal de besmettingen met corona weer oplopen, lijken de regels ook weer strenger te worden.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM: herstel zal hobbelig zijn

KLM: herstel zal hobbelig zijn

30/07/2021

KLM-topman Pieter Elbers ziet in een online gesprek met de pers, naar aanleiding van de cijfers uit het tweede kwartaal, ‘duidelijke tekenen van herstel.’ Maar hij manoeuvreert behoedzaam: “Als er…

Schiphol zet app f&b door

Schiphol zet app f&b door

30/07/2021

Schiphol heeft deze week een pilot voor het bestellen van eten en drinken via een app omgezet in een permanente functie. Reizigers kunnen hun orders plaatsen en later airside ophalen….

Vliegtuigorders stijgen weer

Vliegtuigorders stijgen weer

30/07/2021

Vliegtuigbouwers Airbus en Boeing zeggen te profiteren van het voorzichtige herstel van de luchtvaartsector, die zware klappen kreeg als gevolg van de coronacrisis. Bedrijven plaatsen weer orders, die ze eerder…

Weer kleine nettowinst Accor

Weer kleine nettowinst Accor

29/07/2021

Accor heeft over het eerste halfjaar ondanks verder omzetverlies een kleine nettowinst geboekt, tegenover megaverlies in H1 van 2020. Het hotelbedrijf reorganiseerde fors en zag daardoor de kosten dalen. Topman…