
De overheidssite met reisadvies is in 2020 bijna 90 miljoen keer geraadpleegd, tegenover 3,25 miljoen een jaar eerder. Dit zei demissionair minister van Buitenlandse Zaken Blok woensdag tijdens een digitale bijeenkomst met de reissector.
Op de site nederlandwereldwijd.nl geeft het ministerie actuele informatie over de reisvoorschriften voor alle landen ter wereld. Door de corona pandemie, die vanaf maart 2020 mondiaal doorbrak, nam het aantal bestemmingen dat moeilijk toegankelijk was sterk toe.
In de zomer zwakte het virus af en daardoor trad verbetering van het reisklimaat op. Vanaf september sloeg corona weer toe, nog erger dan voorheen en ging het ene na het andere land ‘op slot.’ Sinds 16 december 2020 geldt voor de hele wereld, vanuit Nederlands perspectief, het ‘dringende advies’ niet te reizen. Dit negatieve reisadvies blijft in elk geval van kracht tot eind maart 2021.
Repatriëring
In de eerste periode van corona moesten veel Nederlanders die in het buitenland verbleven voor zaken of leisure worden gerepatrieerd. Stef Blok (foto boven) becijferde dit aantal woensdag op 50.000. Een “ongekende operatie” noemde hij het. “De reissector heeft een enorme inspanning geleverd om al deze mensen weer veilig thuis te brengen. De branche blijft een onmisbare partner in de uitvoering van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan,” aldus de demissionaire bewindsman.
Hij zei nog geen perspectief te kunnen geven voor wanneer reizen wereldwijd weer ongehinderd doorgang kunnen vinden. “Nederlanders houden van reizen, en dat is prachtig. Ik gun het iedereen om weer onbezorgd op reis te kunnen. Helaas kan ik op dit moment nog niet met zekerheid zeggen wanneer het weer mogelijk is naar het buitenland te gaan. Gezondheid staat natuurlijk voorop, de start van de vaccinaties stemt hoopvol. Als overheid zijn we achter de schermen bezig om vorm te geven aan het antwoord op de vraag hoe we straks verantwoord en ‘coronaproof’ kunnen reizen,” aldus Stef Blok.