Home / Regelgeving / Regels quarantaine versoepeld

Regels quarantaine versoepeld

Regels quarantaine versoepeld

Wie terugkomt naar Nederland vanuit ‘oranje’ risicogebieden hoeft vanaf heden nog maar tien dagen in zelf-quarantaine in plaats van twee weken. Dit heeft de regering dinsdagavond bekendgemaakt. Een verplichting is het nog steeds niet, het blijft een “dringend advies.”

“Het Outbreak Management Team (OMT) heeft gekeken of de quarantaine korter kan. We kunnen van veertien dagen terug naar tien, wanneer mensen zich bij klachten meteen laten testen,” zei minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge dinsdagavond op een persconferentie.

Behalve een twintigtal ‘gele’ landen in Europa (reizen kan zonder beperkingen) valt de rest van de wereld al maanden onder het regime van verhoogd risico, met de kleurcodes oranje (alleen noodzakelijke reizen) en rood (niet reizen). Het aantal mensen dat per vliegtuig of trein naar deze gebieden reist is klein, maar niet nul. Wie terugkeert naar Nederland wordt geadviseerd in zelf-quarantaine te gaan.

Uitgewoed
Ook mensen die niet hebben gereisd, maar positief worden getest op corona – en niet zo ziek zijn dat ze moeten worden opgenomen – krijgen het advies om in quarantaine te gaan. De regering zegt nu op basis van onderzoek tot de conclusie te zijn gekomen dat veertien dagen in isolatie niet nodig is, na tien dagen is wel duidelijk of iemand is besmet of niet.

De verkorting van de quarantaine-duur was ook meteen het enige lichtpuntje tijdens de persconferentie van De Jonge en premier Mark Rutte. Verder kwamen de twee bewindslieden juist met strengere maatregelen, zoals het verkleinen van de groepsgrootte, naar zes, in gezelschap thuis.

Strenger
Voor de reiswereld waren de afgelopen dagen al strengere maatregelen aangekondigd. Sinds zondag gelden voor Brussel, Parijs, Madrid, Marseille, Mallorca en Ibiza weer code oranje.

Europa is momenteel een lappendeken van gele en oranje gebieden. In totaal zijn rond de twintig landen in zijn geheel of gedeeltelijk ‘veilig.’ Niet overal is sprake van wederkerigheid. Zo hoeven reizigers naar oranje zones in Frankrijk en Spanje aldaar niet in quarantaine, maar bij terugkeer in Nederland wel. Voor onder meer de UK, Ierland en Finland geldt het omgekeerde regime: in die landen moeten alle gearriveerde reizigers in zelfquarantaine, maar wie naar Nederland reist hoeft dat niet.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Single European Sky in zicht?

Single European Sky in zicht?

22/09/2020

De Europese Commissie heeft dinsdag een ‘upgrade’ voorgesteld van de Single European Sky. Volgens Brussel dwingt de “scherpe terugval van het luchtverkeer” als gevolg van corona tot een grotere “elasticiteit”…

Lufthansa snijdt nog dieper

Lufthansa snijdt nog dieper

21/09/2020

Lufthansa heeft maandag een veel diepere ingreep in de eigen organisatie aangekondigd, met nóg minder personeel en verdere verkleining van de vloot. De Duitse airline spreekt over een “significante verslechtering”…

Airbus: vliegen op waterstof

Airbus: vliegen op waterstof

21/09/2020

Airbus heeft maandag drie ontwerpen gelanceerd voor zero-emission vliegtuigen met waterstof (H) als energiebron. De fabrikant denkt een manier te kunnen vinden om bestaande technische bezwaren op te lossen. In…

APG is GSA Kenya Airways

APG is GSA Kenya Airways

18/09/2020

APG is de nieuwe GSA voor Kenya Airways in Europa. Dit hebben de twee partijen vrijdag bekendgemaakt. De Keniaanse carrier hervatte onlangs de vluchten naar Amsterdam, maar door corona is…