Home / Regelgeving / Qatar uit Arabisch isolement

Qatar uit Arabisch isolement

Qatar uit Arabisch isolement

Aan het isolement van Qatar door Arabische landen is na drieënhalf jaar een eind gekomen. Het grensverkeer door de lucht, over land en zee richting de Golfstaat komt weer op gang.

Sinds maandagavond zijn de grenzen tussen Saoedi-Arabië en Qatar open. Naar verwachting worden dinsdag ook de blokkades door de twee andere buurlanden, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein opgeheven, terwijl Egypte – niet grenzend aan Qatar – de luchtboycott beëindigt. De toenadering is tot stand gekomen door bemiddeling van Koeweit, dat steeds een neutrale positie heeft ingenomen.

In juni 2017 kondigden Saoedi-Arabië, Egypte, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten aan alle banden met Qatar te zullen verbreken, zowel op het gebied van de diplomatie, de handel en het verkeer. Reden: de kleine Golfstaat zou banden hebben met ‘moslimterroristen.’

Tegenstelling
Feitelijk stond de aloude tegenstelling binnen de islamitische wereld, tussen soennieten en shi’ieten, centraal. Saoedi-Arabië is een soennitische grootmacht op het Arabische schiereiland. Aan de overkant van de Perzische Golf ligt de niet-Arabische aartsvijand Iran, internationaal leider van het shi’itische moslimblok.

Qatar, een kleine natie met 2,7 miljoen inwoners en een oppervlakte die een kwart van Nederland is, neemt een tussenpositie in. Hoewel ook daar een meerderheid behoort tot de soennitische tak, heeft Doha tevens banden met Iran en dat was met name voor de Saoedi’s een vloek.

Het luchtverkeer van Qatar was door de blokkade vanaf juni 2017 zwaar gehinderd, omdat airlines van en naar Doha geen gebruik meer mochten maken van het luchtruim van de buren. Qatar Airways kon daarom alleen een route benutten over zee, richting Iran.

Ontspanning
De toenadering tussen de Arabische landen, past in de algehele ontspanning die momenteel opgeld doet in het Midden-Oosten en waarbij ook Israël, tot voor kort de vijand van vrijwel alle Arabische landen en van Iran, een rol speelt.

In 2020 hebben vier Arabische landen: Marokko, Soedan, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten, de joodse staat erkend en zijn er over en weer ambassades geopend. Ook bestaat er inmiddels luchtverkeer tussen Israël en deze landen. Egypte en Jordanië sloten eerder al vrede met Israël, in respectievelijk 1979 en 1994.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Delta, BCD samen in biofuel

Delta, BCD samen in biofuel

06/05/2021

Delta Air Lines en BCD Travel hebben een deal gesloten over het gebruik van biobrandstof voor personeelsreizen. De twee bedrijven zeggen hiermee het belang van duurzaamheid in de luchtvaart te…

Elbers: geen verdere krimp

Elbers: geen verdere krimp

06/05/2021

Het personeelsbestand van KLM zal dit jaar niet verder inkrimpen. Dit heeft CEO Pieter Elbers donderdag gezegd tijdens een persconferentie, per video, naar aanleiding van de kwartaalcijfers van Air France-KLM….

ANVR: willekeur bij steun

ANVR: willekeur bij steun

06/05/2021

De ANVR zegt dat kleine reisagenten moeilijk toegang krijgen tot de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) en constateert “grote verschillen” tussen gemeenten in het toepassen van criteria. De organisatie…

Weer verlies Air France-KLM

Weer verlies Air France-KLM

06/05/2021

Air France-KLM heeft in het eerste kwartaal een nettoverlies geleden van 1,481 miljard euro. De omzet kelderde met 56,9 procent ten opzichte van Q1 in 2020. Het aantal passagiers daalde…

Nieuw bestuur NATM

Nieuw bestuur NATM

05/05/2021

Tijdens de algemene ledenvergadering van de Nederlandse Associatie voor Travel Management (NATM) eind april, is een nieuw bestuur gekozen. Inge Kuijpers (MSD) werd gekozen tot voorzitter (foto links). Met ingang…