Home / Regelgeving / Qatar uit Arabisch isolement

Qatar uit Arabisch isolement

Qatar uit Arabisch isolement

Aan het isolement van Qatar door Arabische landen is na drieënhalf jaar een eind gekomen. Het grensverkeer door de lucht, over land en zee richting de Golfstaat komt weer op gang.

Sinds maandagavond zijn de grenzen tussen Saoedi-Arabië en Qatar open. Naar verwachting worden dinsdag ook de blokkades door de twee andere buurlanden, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein opgeheven, terwijl Egypte – niet grenzend aan Qatar – de luchtboycott beëindigt. De toenadering is tot stand gekomen door bemiddeling van Koeweit, dat steeds een neutrale positie heeft ingenomen.

In juni 2017 kondigden Saoedi-Arabië, Egypte, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten aan alle banden met Qatar te zullen verbreken, zowel op het gebied van de diplomatie, de handel en het verkeer. Reden: de kleine Golfstaat zou banden hebben met ‘moslimterroristen.’

Tegenstelling
Feitelijk stond de aloude tegenstelling binnen de islamitische wereld, tussen soennieten en shi’ieten, centraal. Saoedi-Arabië is een soennitische grootmacht op het Arabische schiereiland. Aan de overkant van de Perzische Golf ligt de niet-Arabische aartsvijand Iran, internationaal leider van het shi’itische moslimblok.

Qatar, een kleine natie met 2,7 miljoen inwoners en een oppervlakte die een kwart van Nederland is, neemt een tussenpositie in. Hoewel ook daar een meerderheid behoort tot de soennitische tak, heeft Doha tevens banden met Iran en dat was met name voor de Saoedi’s een vloek.

Het luchtverkeer van Qatar was door de blokkade vanaf juni 2017 zwaar gehinderd, omdat airlines van en naar Doha geen gebruik meer mochten maken van het luchtruim van de buren. Qatar Airways kon daarom alleen een route benutten over zee, richting Iran.

Ontspanning
De toenadering tussen de Arabische landen, past in de algehele ontspanning die momenteel opgeld doet in het Midden-Oosten en waarbij ook Israël, tot voor kort de vijand van vrijwel alle Arabische landen en van Iran, een rol speelt.

In 2020 hebben vier Arabische landen: Marokko, Soedan, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten, de joodse staat erkend en zijn er over en weer ambassades geopend. Ook bestaat er inmiddels luchtverkeer tussen Israël en deze landen. Egypte en Jordanië sloten eerder al vrede met Israël, in respectievelijk 1979 en 1994.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Air Belgium breidt uit

Air Belgium breidt uit

14/10/2021

Air Belgium is donderdag begonnen vluchten uit te voeren naar Mauritius vanaf Brussels Airport, twee keer per week, met een nieuwe Airbus A330neo. Eerder nam de Belgische carrier Curaçao al…

FNV-actie Schiphol dreigt

FNV-actie Schiphol dreigt

13/10/2021

FNV dreigt met acties bij afhandelingsbedrijven op Schiphol. In een brief schrijft de vakcentrale dat de arbeidsomstandigheden ‘snel’ moeten verbeteren, na een zomer waarin het ‘aan alle kanten mis ging.’…