Home / Regelgeving / Ook Zuid-Afrika afgesloten

Ook Zuid-Afrika afgesloten

Ook Zuid-Afrika afgesloten

Na het Verenigd Koninkrijk is nu ook Zuid-Afrika afgesloten voor passagiersvluchten naar enkele Europese landen, waaronder Nederland, wegens een nieuw opgedoken mutatie van het coronavirus.

“Door een in Zuid-Afrika geconstateerde besmettelijke variant van het Covid-19 virus heeft de Nederlandse overheid besloten om op 21 december 2020 vanaf 21.00 uur een vliegverbod in te stellen voor alle vluchten met passagiers van Zuid-Afrika naar Nederland,” schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken op nederlandwereldwijd.nl.

Twee geplande vluchten van KLM op dinsdagochtend uit Johannesburg en Kaapstad gaan wel door, maar zonder passagiers. Er hadden ruim 200 mensen een ticket geboekt. Het vliegverkeer van en naar Zuid-Afrika was de afgelopen maanden door de coronacrisis toch al gedecimeerd. Wie wel vloog moest aan weerszijden in zelfquarantaine gaan. Maar ook die mogelijkheid is er nu niet meer, voorlopig tot 1 januari 2021. Duitsland en Zwitserland hebben het personenverkeer met Zuid-Afrika eveneens opgeschort.

Hard getroffen
Zuid-Afrika is op het continent verreweg het hardst getroffen door corona. Het land telt nu 930.000 besmettingen en bijna 25.000 doden (417 per miljoen inwoners.) In Nederland zijn per 22 december 700.000 mensen besmet, met ruim 10.000 doden – 613 per miljoen inwoners.

In Zuid-Afrika zijn de voorzorgsmaatregelen streng (zie de instructies in Zoeloe op de illustratie boven). De gezondheidszorg kan de aanloop van patiënten tot nu toe goed aan. Zuid-Afrika toont ook aan dat het virus zich ‘niets aantrekt’ van de buitentemperatuur. Het is er nu hartje zomer en corona gedijt even goed als in de afgelopen wintermaanden: juni, juli en augustus.

De nieuwe stam van corona in Zuid-Afrika is volgens wetenschappers een andere dan de mutant die recent in het Verenigd Koninkrijk is ontstaan. Het is niet ongebruikelijk dat een virus van samenstelling verandert. Voorlopig lijkt het erop dat de twee nieuwe varianten niet dodelijker zijn dan het originele virus, maar ze verspreiden zich wel sneller.

UK geïsoleerd
Vrijwel alle verkeer van en naar het Verenigd Koninkrijk ligt sinds afgelopen zondag om deze reden stil. Er is nog zeer beperkt goederenvervoer; mogelijk komt dit woensdag wel weer verder op gang. Voor airlines geldt dat zij tot 1 januari geen passagiers uit de UK naar Nederland en verscheidene andere Europese landen mogen vervoeren. Naar Londen en andere Britse steden vliegen kan nog wel, maar vermoedelijk zullen weinigen dat doen.

KLM biedt de komende dagen gewoon vluchten naar Londen aan, maar wie klikt op een retour in december krijgt te lezen: “Sorry, er zijn geen beschikbare vluchten voor de geselecteerde datum.” De boeking springt automatisch naar 1 januari 2021. Wie vanaf dan wel vliegt naar of uit de UK, moet nog steeds in thuisquarantaine, in beide landen. De Nederlandse regering ontraadt sowieso elke reis naar het buitenland, tot medio maart 2021.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Dialoog Rutte met de ANVR

Dialoog Rutte met de ANVR

27/01/2021

De ANVR gaat donderdag in gesprek met demissionair premier Mark Rutte over het steunpakket voor de reissector. Ook TUI zal bij de ontmoeting aanwezig zijn. ANVR-voorzitter Frank Oostdam en TUI-directeur…

MAA: minder hinder vereist

MAA: minder hinder vereist

27/01/2021

Maastricht Aachen Airport (MAA) kan tot 2030 groeien, mits de geluidshinder afneemt. Dit adviseert Pieter van Geel in een rapport, waarin ‘de effecten van corona’ op de marktvraag niet zijn…

SAF blijft speerpunt KLM

SAF blijft speerpunt KLM

26/01/2021

KLM blijft inzetten op het gebruik van niet-fossiele brandstoffen en heeft het bestaande programma omgedoopt tot Corporate SAF (sustainable aviation fuel). “Juist in deze crisistijd,” zegt Harm Kreulen, directeur KLM…

Weer uitstel Lelystad Airport

Weer uitstel Lelystad Airport

25/01/2021

De opening van Lelystad Airport vindt waarschijnlijk later plaats dan in november dit jaar, zoals eerder gepland. De Tweede Kamer heeft het dossier maandag “controversieel” verklaard, nu de regering demissionair…