Home / Regelgeving / Ook Zuid-Afrika afgesloten

Ook Zuid-Afrika afgesloten

Ook Zuid-Afrika afgesloten

Na het Verenigd Koninkrijk is nu ook Zuid-Afrika afgesloten voor passagiersvluchten naar enkele Europese landen, waaronder Nederland, wegens een nieuw opgedoken mutatie van het coronavirus.

“Door een in Zuid-Afrika geconstateerde besmettelijke variant van het Covid-19 virus heeft de Nederlandse overheid besloten om op 21 december 2020 vanaf 21.00 uur een vliegverbod in te stellen voor alle vluchten met passagiers van Zuid-Afrika naar Nederland,” schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken op nederlandwereldwijd.nl.

Twee geplande vluchten van KLM op dinsdagochtend uit Johannesburg en Kaapstad gaan wel door, maar zonder passagiers. Er hadden ruim 200 mensen een ticket geboekt. Het vliegverkeer van en naar Zuid-Afrika was de afgelopen maanden door de coronacrisis toch al gedecimeerd. Wie wel vloog moest aan weerszijden in zelfquarantaine gaan. Maar ook die mogelijkheid is er nu niet meer, voorlopig tot 1 januari 2021. Duitsland en Zwitserland hebben het personenverkeer met Zuid-Afrika eveneens opgeschort.

Hard getroffen
Zuid-Afrika is op het continent verreweg het hardst getroffen door corona. Het land telt nu 930.000 besmettingen en bijna 25.000 doden (417 per miljoen inwoners.) In Nederland zijn per 22 december 700.000 mensen besmet, met ruim 10.000 doden – 613 per miljoen inwoners.

In Zuid-Afrika zijn de voorzorgsmaatregelen streng (zie de instructies in Zoeloe op de illustratie boven). De gezondheidszorg kan de aanloop van patiënten tot nu toe goed aan. Zuid-Afrika toont ook aan dat het virus zich ‘niets aantrekt’ van de buitentemperatuur. Het is er nu hartje zomer en corona gedijt even goed als in de afgelopen wintermaanden: juni, juli en augustus.

De nieuwe stam van corona in Zuid-Afrika is volgens wetenschappers een andere dan de mutant die recent in het Verenigd Koninkrijk is ontstaan. Het is niet ongebruikelijk dat een virus van samenstelling verandert. Voorlopig lijkt het erop dat de twee nieuwe varianten niet dodelijker zijn dan het originele virus, maar ze verspreiden zich wel sneller.

UK geïsoleerd
Vrijwel alle verkeer van en naar het Verenigd Koninkrijk ligt sinds afgelopen zondag om deze reden stil. Er is nog zeer beperkt goederenvervoer; mogelijk komt dit woensdag wel weer verder op gang. Voor airlines geldt dat zij tot 1 januari geen passagiers uit de UK naar Nederland en verscheidene andere Europese landen mogen vervoeren. Naar Londen en andere Britse steden vliegen kan nog wel, maar vermoedelijk zullen weinigen dat doen.

KLM biedt de komende dagen gewoon vluchten naar Londen aan, maar wie klikt op een retour in december krijgt te lezen: “Sorry, er zijn geen beschikbare vluchten voor de geselecteerde datum.” De boeking springt automatisch naar 1 januari 2021. Wie vanaf dan wel vliegt naar of uit de UK, moet nog steeds in thuisquarantaine, in beide landen. De Nederlandse regering ontraadt sowieso elke reis naar het buitenland, tot medio maart 2021.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Sunweb wint van Corendon

Sunweb wint van Corendon

03/08/2021

Het Gerechtshof Amsterdam heeft dinsdag in hoger beroep bepaald dat de Sunweb Group de overname van Corendon niet hoeft voort te zetten. In december 2020 won Sunweb al een rechtszaak…

Onrust bij Brussels Airlines 

Onrust bij Brussels Airlines 

03/08/2021

Bonden bij Brussels Airlines zijn in opstand gekomen tegen wat zij noemen ‘krankzinnige’ werkomstandigheden voor de cabine. Volgens de actievoerders grijpt eigenaar Lufthansa de pandemie aan om veranderingen door te…

BA in Q2: 7,6 pct van 2019

BA in Q2: 7,6 pct van 2019

02/08/2021

British Airways vervoerde in het tweede kwartaal een kleine 1 miljoen passagiers: 92,4 procent minder dan vóór corona; moederbedrijf IAG boekte opnieuw verlies. Verbetering is op komst nu de quarantaineplicht…

KLM: herstel zal hobbelig zijn

KLM: herstel zal hobbelig zijn

30/07/2021

KLM-topman Pieter Elbers ziet in een online gesprek met de pers, naar aanleiding van de cijfers uit het tweede kwartaal, ‘duidelijke tekenen van herstel.’ Maar hij manoeuvreert behoedzaam: “Als er…