Home / Regelgeving / Ook België voert vliegtaks in

Ook België voert vliegtaks in

Ook België voert vliegtaks in

België voert in navolging van de buurlanden een vliegtaks in voor passagiers – in eerste instantie op vluchten tot 500 kilometer, zoals die van KLM tussen Brussel en Amsterdam.

Dit heeft de federale regering van de liberale premier Alexander De Croo dinsdag bekendgemaakt, als onderdeel van de nieuwe begroting. Een ‘inscheepstaks’ noemde vicepremier Petra De Sutter het tijdens een persconferentie. “Het bestaat al in de meeste van onze buurlanden. De extra taks kan helpen om reizigers de ‘modal shift’ te laten maken naar duurzamer vormen van transport, zoals het spoor,” aldus De Sutter, die namens Groen zitting heeft in de regering van zeven partijen. Hoe hoog de heffing is en per wanneer deze zal gelden is nog niet duidelijk; de details moeten nog worden uitgewerkt.

In eerste instantie geldt de vertrekbelasting alleen voor vluchten tot 500 kilometer vanaf Belgische luchthavens; mogelijk rekt de Belgische regering dit later op voor alle afstanden. Binnen deze actieradius liggen Schiphol, Frankfurt en de luchthavens bij Parijs en Londen.

KLM is de enige luchtvaartmaatschappij die vliegt tussen Schiphol en Brussels Airport (Zaventem), over een afstand van 200 kilometer. KLM heeft recentelijk de frequentie op de route teruggebracht van vijf naar vier per dag.

Switch
Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland en Frankrijk kennen, evenals enkele andere Europese landen, al een vorm van vliegtaksen voor vertrekkende passagiers. Pogingen om te komen tot één systeem van heffingen binnen Europa zijn tot nu toe vastgelopen.

De Belgische regering wil intussen de eigen burgers stimuleren meer van de trein gebruik te maken en trekt daar 250 miljoen euro voor uit. Deze modaliteitsswitch betreft niet alleen de overgang van het vliegtuig naar het de trein, Brussel streeft er tevens naar meer vracht per spoor te vervoeren. Al met al zou in 2030 het treinvervoer van en naar België moeten zijn verdubbeld. “Dit is goed voor het klimaat, goed voor de economie en goed voor de verkeersveiligheid,” zei minister van Mobiliteit Georges Gilkinet op de persconferentie.

Photo by Sergio Otoya on Unsplash

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Nieuwe route Vueling

Nieuwe route Vueling

24/10/2021

De Spaanse carrier Vueling, onderdeel van de International Airlines Group (IAG), vliegt vanaf 3 december tussen Amsterdam en Praag. De Tsjechische hoofdstad wordt vier keer week aangevlogen op zondag, dinsdag,…

Te veel fijnstof op Schiphol

Te veel fijnstof op Schiphol

21/10/2021

Op en rondom Schiphol is te veel fijnstof, door de uitstoot van vliegtuigen, zo concludeert de luchthaven zelf op basis van onderzoek door TNO. Het bedrijf wil ‘extra maatregelen’ nemen…

KLM en IATA versus ACNL

KLM en IATA versus ACNL

20/10/2021

KLM keert zich tegen een nieuw systeem van slottoewijzing dat ACNL volgend jaar wenst door te voeren. De airline krijgt hierbij steun van brancheorganisatie IATA die de slotcoördinator voor de…

Frankfurt-Hahn Airport failliet

Frankfurt-Hahn Airport failliet

20/10/2021

De HNA-Group heeft faillissement aangevraagd voor luchthaven Frankfurt-Hahn waarin het Chinese bedrijf zelf grootaandeelhouder is. De airport zag ruim vóór de coronacrisis de aantallen passagiers en omzet al teruglopen, de…