Home / Regelgeving / Nieuwe douaneregels UK

Nieuwe douaneregels UK

Nieuwe douaneregels UK

Vanaf 1 januari 2021 gelden voor zakenreizigers bij terugkeer uit de UK de douaneregels voor buiten de EU. Hoewel de Nederlandse regering tot medio januari elke buitenlandse reis afraadt, heeft de Douane alvast op een rij gezet wat de veranderingen straks inhouden.

De Douane, onderdeel van de Belastingdienst, liet een peiling houden onder zakenreizigers over hun kennis van de regels bij terugkeer uit het Verenigd Koninkrijk vanaf 2021. Een meerderheid (ruim 60 procent) bleek behoefte te hebben aan meer informatie.

Daarom zet de dienst vijf ‘aandachtspunten’ op een rij, die nu al gelden voor iedereen die op Nederlandse luchthavens arriveert van bestemmingen buiten de Europese Unie. De UK verliet de EU op 30 januari 2020 (Brexit). Sindsdien geldt een overgangsperiode. Per 1 januari 2021 zal de UK echt uit de EU zijn.

De regels die dan gelden zijn:
1. aankopen en relatiegeschenken mogen mee naar huis; wanneer deze samen duurder zijn dan (omgerekend) 430 euro, is de reiziger bij terugkomst in Nederland hierover belasting verschuldigd.
2. één liter sterke drank is belastingvrij.
3. zuivel-, vlees- en de meeste visproducten, zoals cheddar en bacon, mogen niet meer worden ingevoerd; ook niet als ze vacuüm verpakt zijn.
4, één slof sigaretten is belastingvrij.
5. wie op de heen- of terugreis 10.000 euro of meer aan contact geld meeneemt, moet hiervan aangifte van doen bij de Douane.

“De overgrote meerderheid (85 procent) van de zakenreizigers die de afgelopen drie jaar de UK bezocht, nam weleens iets leuks of lekkers mee naar huis,” schrijft de Douane verder. “Snoep, koekjes en chocolade zijn het populairst, gevolgd door souvenirs zoals sleutelhangers of magneten en kleding . Ook na afloop van de overgangsperiode van Brexit mogen deze producten, onder de bovengenoemde voorwaarden, nog steeds mee terug in de koffer.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Nieuwe route Vueling

Nieuwe route Vueling

24/10/2021

De Spaanse carrier Vueling, onderdeel van de International Airlines Group (IAG), vliegt vanaf 3 december tussen Amsterdam en Praag. De Tsjechische hoofdstad wordt vier keer week aangevlogen op zondag, dinsdag,…

Te veel fijnstof op Schiphol

Te veel fijnstof op Schiphol

21/10/2021

Op en rondom Schiphol is te veel fijnstof, door de uitstoot van vliegtuigen, zo concludeert de luchthaven zelf op basis van onderzoek door TNO. Het bedrijf wil ‘extra maatregelen’ nemen…

KLM en IATA versus ACNL

KLM en IATA versus ACNL

20/10/2021

KLM keert zich tegen een nieuw systeem van slottoewijzing dat ACNL volgend jaar wenst door te voeren. De airline krijgt hierbij steun van brancheorganisatie IATA die de slotcoördinator voor de…

Frankfurt-Hahn Airport failliet

Frankfurt-Hahn Airport failliet

20/10/2021

De HNA-Group heeft faillissement aangevraagd voor luchthaven Frankfurt-Hahn waarin het Chinese bedrijf zelf grootaandeelhouder is. De airport zag ruim vóór de coronacrisis de aantallen passagiers en omzet al teruglopen, de…