Home / Regelgeving / Nieuwe douaneregels UK

Nieuwe douaneregels UK

Nieuwe douaneregels UK

Vanaf 1 januari 2021 gelden voor zakenreizigers bij terugkeer uit de UK de douaneregels voor buiten de EU. Hoewel de Nederlandse regering tot medio januari elke buitenlandse reis afraadt, heeft de Douane alvast op een rij gezet wat de veranderingen straks inhouden.

De Douane, onderdeel van de Belastingdienst, liet een peiling houden onder zakenreizigers over hun kennis van de regels bij terugkeer uit het Verenigd Koninkrijk vanaf 2021. Een meerderheid (ruim 60 procent) bleek behoefte te hebben aan meer informatie.

Daarom zet de dienst vijf ‘aandachtspunten’ op een rij, die nu al gelden voor iedereen die op Nederlandse luchthavens arriveert van bestemmingen buiten de Europese Unie. De UK verliet de EU op 30 januari 2020 (Brexit). Sindsdien geldt een overgangsperiode. Per 1 januari 2021 zal de UK echt uit de EU zijn.

De regels die dan gelden zijn:
1. aankopen en relatiegeschenken mogen mee naar huis; wanneer deze samen duurder zijn dan (omgerekend) 430 euro, is de reiziger bij terugkomst in Nederland hierover belasting verschuldigd.
2. één liter sterke drank is belastingvrij.
3. zuivel-, vlees- en de meeste visproducten, zoals cheddar en bacon, mogen niet meer worden ingevoerd; ook niet als ze vacuüm verpakt zijn.
4, één slof sigaretten is belastingvrij.
5. wie op de heen- of terugreis 10.000 euro of meer aan contact geld meeneemt, moet hiervan aangifte van doen bij de Douane.

“De overgrote meerderheid (85 procent) van de zakenreizigers die de afgelopen drie jaar de UK bezocht, nam weleens iets leuks of lekkers mee naar huis,” schrijft de Douane verder. “Snoep, koekjes en chocolade zijn het populairst, gevolgd door souvenirs zoals sleutelhangers of magneten en kleding . Ook na afloop van de overgangsperiode van Brexit mogen deze producten, onder de bovengenoemde voorwaarden, nog steeds mee terug in de koffer.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Sunweb wint van Corendon

Sunweb wint van Corendon

03/08/2021

Het Gerechtshof Amsterdam heeft dinsdag in hoger beroep bepaald dat de Sunweb Group de overname van Corendon niet hoeft voort te zetten. In december 2020 won Sunweb al een rechtszaak…

Onrust bij Brussels Airlines 

Onrust bij Brussels Airlines 

03/08/2021

Bonden bij Brussels Airlines zijn in opstand gekomen tegen wat zij noemen ‘krankzinnige’ werkomstandigheden voor de cabine. Volgens de actievoerders grijpt eigenaar Lufthansa de pandemie aan om veranderingen door te…

BA in Q2: 7,6 pct van 2019

BA in Q2: 7,6 pct van 2019

02/08/2021

British Airways vervoerde in het tweede kwartaal een kleine 1 miljoen passagiers: 92,4 procent minder dan vóór corona; moederbedrijf IAG boekte opnieuw verlies. Verbetering is op komst nu de quarantaineplicht…

KLM: herstel zal hobbelig zijn

KLM: herstel zal hobbelig zijn

30/07/2021

KLM-topman Pieter Elbers ziet in een online gesprek met de pers, naar aanleiding van de cijfers uit het tweede kwartaal, ‘duidelijke tekenen van herstel.’ Maar hij manoeuvreert behoedzaam: “Als er…