Home / Regelgeving / Nieuwe douaneregels UK

Nieuwe douaneregels UK

Nieuwe douaneregels UK

Vanaf 1 januari 2021 gelden voor zakenreizigers bij terugkeer uit de UK de douaneregels voor buiten de EU. Hoewel de Nederlandse regering tot medio januari elke buitenlandse reis afraadt, heeft de Douane alvast op een rij gezet wat de veranderingen straks inhouden.

De Douane, onderdeel van de Belastingdienst, liet een peiling houden onder zakenreizigers over hun kennis van de regels bij terugkeer uit het Verenigd Koninkrijk vanaf 2021. Een meerderheid (ruim 60 procent) bleek behoefte te hebben aan meer informatie.

Daarom zet de dienst vijf ‘aandachtspunten’ op een rij, die nu al gelden voor iedereen die op Nederlandse luchthavens arriveert van bestemmingen buiten de Europese Unie. De UK verliet de EU op 30 januari 2020 (Brexit). Sindsdien geldt een overgangsperiode. Per 1 januari 2021 zal de UK echt uit de EU zijn.

De regels die dan gelden zijn:
1. aankopen en relatiegeschenken mogen mee naar huis; wanneer deze samen duurder zijn dan (omgerekend) 430 euro, is de reiziger bij terugkomst in Nederland hierover belasting verschuldigd.
2. één liter sterke drank is belastingvrij.
3. zuivel-, vlees- en de meeste visproducten, zoals cheddar en bacon, mogen niet meer worden ingevoerd; ook niet als ze vacuüm verpakt zijn.
4, één slof sigaretten is belastingvrij.
5. wie op de heen- of terugreis 10.000 euro of meer aan contact geld meeneemt, moet hiervan aangifte van doen bij de Douane.

“De overgrote meerderheid (85 procent) van de zakenreizigers die de afgelopen drie jaar de UK bezocht, nam weleens iets leuks of lekkers mee naar huis,” schrijft de Douane verder. “Snoep, koekjes en chocolade zijn het populairst, gevolgd door souvenirs zoals sleutelhangers of magneten en kleding . Ook na afloop van de overgangsperiode van Brexit mogen deze producten, onder de bovengenoemde voorwaarden, nog steeds mee terug in de koffer.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Dialoog Rutte met de ANVR

Dialoog Rutte met de ANVR

27/01/2021

De ANVR gaat donderdag in gesprek met demissionair premier Mark Rutte over het steunpakket voor de reissector. Ook TUI zal bij de ontmoeting aanwezig zijn. ANVR-voorzitter Frank Oostdam en TUI-directeur…

MAA: minder hinder vereist

MAA: minder hinder vereist

27/01/2021

Maastricht Aachen Airport (MAA) kan tot 2030 groeien, mits de geluidshinder afneemt. Dit adviseert Pieter van Geel in een rapport, waarin ‘de effecten van corona’ op de marktvraag niet zijn…

SAF blijft speerpunt KLM

SAF blijft speerpunt KLM

26/01/2021

KLM blijft inzetten op het gebruik van niet-fossiele brandstoffen en heeft het bestaande programma omgedoopt tot Corporate SAF (sustainable aviation fuel). “Juist in deze crisistijd,” zegt Harm Kreulen, directeur KLM…

Weer uitstel Lelystad Airport

Weer uitstel Lelystad Airport

25/01/2021

De opening van Lelystad Airport vindt waarschijnlijk later plaats dan in november dit jaar, zoals eerder gepland. De Tweede Kamer heeft het dossier maandag “controversieel” verklaard, nu de regering demissionair…