Home / Regelgeving / Nieuwe ban reizen uit de VS

Nieuwe ban reizen uit de VS

Nieuwe ban reizen uit de VS

De EU heeft maandag de VS, Israël en vier andere naties geschrapt van de lijst van ‘veilige landen’ wat betreft corona. Reizigers uit deze landen dienen binnenkort na aankomst weer extra testen te ondergaan en moeten in quarantaine.

Het gaat om een uitspraak van de Raad van de Europese Unie, waarin alle 27 lidstaten op ministerieel niveau zitting hebben. Hoewel de afzonderlijke landen zelf mogen beslissen of ze de uitspraak overnemen, waren er maandag geen tegenstemmen in Brussel.

Door de oplopende aantallen besmettingen in de genoemde landen mogen burgers niet langer zomaar naar de Europese Unie reizen, uitgezonderd diplomaten en andere specialistische beroepsgroepen. De  strenge beperkingen die eerder golden, zijn straks weer van kracht.

Veel besmettingen
Behalve de Verenigde Staten en Israël gaat het om een nieuw inreisverbod voor burgers uit Montenegro, Noord-Macedonië, Libanon en Kosovo. In al deze landen is het aantal besmettingen de afgelopen weken zozeer opgelopen dat de 27 lidstaten van de Europese Unie vrij reizen niet langer verantwoord achten. Alleen ‘essentieel verkeer’ is straks nog toegestaan; naar verwachting zullen de nieuwe regels in de loop van deze week overal worden doorgevoerd.

‘Veilig’ betekent voor de EU dat een land over een periode van twee weken gemiddeld niet meer dan 75 dagelijkse nieuwe coronabesmettingen per 100.000 inwoners mag hebben. De VS zaten hier ruim boven: 333 positieve tests, Israël eveneens (621) en dit geldt ook voor de andere vier landen.

Voor luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties, met name in Europa, is deze ontwikkeling een gevoelige klap. De grootste pijn zit in de markt naar de VS. De Amerikaanse grenzen zitten al sinds het voorjaar van 2020 grotendeels dicht voor Europese reizigers, maar door de relatief hoge vaccinatiegraad in de VS leek het een kwestie van tijd dat het vliegverkeer over en weer opnieuw zou worden toegestaan. Het omgekeerde is nu het geval: het meeste reisverkeer, over en weer, ligt straks weer stil.

Niet-gevaccineerden
Volgens deskundigen zit het probleem bij de grote groep mensen die weigert zich te laten vaccineren. In de VS is dat ongeveer een derde van de volwassen bevolking. Uit onderzoek blijkt dat de Amerikanen die nu in ziekenhuizen belanden met corona of eraan overlijden, vrijwel zonder uitzondering niet waren ingeënt. Deze groep mensen houdt het virus in leven en daarmee het gevaar op besmetting.

Israël, afgelopen lente nog koploper in het aantal vaccinaties, kampt met hetzelfde probleem van stagnatie. Hier is het vooral de groep van orthodoxe joden die tegen een prik is.

Foto © Daniel Schludi/Unsplash

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Coronagolf op KLM-vluchten

Coronagolf op KLM-vluchten

27/11/2021

Op de twee KLM-vluchten die vrijdag uit Zuid-Afrika aankwamen, waren 61 passagiers besmet met corona, bijna tien procent van het totaal. Dit blijkt uit cijfers van de GGD. De positief…

APG: GSA Surinam Airways

APG: GSA Surinam Airways

23/11/2021

Surinam Airways heeft APG aangesteld als General Sales Agent (GSA) voor Europa, zo hebben de twee partijen dinsdag naar buiten gebracht. De luchtvaartmaatschappij van Suriname voert momenteel twee vluchten per…

Herstel zakenreizen in 2025

Herstel zakenreizen in 2025

23/11/2021

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft onderzoek gedaan naar zakenreizen in Nederland en verwacht op basis daarvan pas in 2025 een terugkeer tot het niveau van 2019. Het KiM, onderdeel…

Schiphol weer licht omhoog

Schiphol weer licht omhoog

22/11/2021

Vorige maand reisden 3,7 miljoen passagiers via Schiphol, zo blijkt uit cijfers van de luchthaven. Dit is een stijging ten opzichte van de 3,4 miljoen reizigers in september, maar nog…