Home / Regelgeving / Nederland gaat op slot

Nederland gaat op slot

Nederland gaat op slot

Nederland gaat vanaf middernacht ‘op slot.’ De strengste lockdown tot nu toe loopt tot 19 januari 2021. Voor reizen geldt het ‘dringende advies’ dit niet te doen tot medio maart. Dit heeft premier Rutte maandag bekendgemaakt.

Het aantal coronabesmettingen liep de afgelopen weken zo snel op, tot pieken tegen de 10.000 gevallen per dag, dat premier Mark Rutte maandag zei geen andere keus te hebben dan een harde lockdown op te leggen. Alleen ‘essentiële winkels’ (levensmiddelen, drogisterijen, et cetera) mogen open blijven. Dit is een gebod: op overtredingen staan forse boetes.

Reizen is op zich niet verboden, maar hier geldt het ‘dringende advies’ dit alleen te doen bij strikte noodzaak. Binnen Nederland blijft het openbaar vervoer toegankelijk, met een mondkapjesplicht.

Voor internationale reizen is het advies (daterend van begin november) om niet te gaan, verlengd van medio januari 2021 tot medio maart. Voor de luchtvaartbranche en de rest van de reissector is dat een domper. Het aantal reizigers dat op het vliegtuig stapte was al gedecimeerd tot een geschatte 10 procent van voorheen en verbetering zit er de komende drie maanden dus niet in.

Integendeel: de overheid roept nu in het Engels op de eigen site op om niet naar Nederland te komen. “You are strongly advised not to travel to the Netherlands unless it is strictly necessary. The borders remain open,” schrijft de overheid.

Wie wel arriveert, op lucht- of zeehavens, moet vanaf dinsdag 15 december in bezit zijn van een recente negatieve pcr-test. En de reizigers, ook terugkerende Nederlanders of andere Europeanen, moeten na aankomst alsnog tien dagen in zelfquarantaine.

 

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Dialoog Rutte met de ANVR

Dialoog Rutte met de ANVR

27/01/2021

De ANVR gaat donderdag in gesprek met demissionair premier Mark Rutte over het steunpakket voor de reissector. Ook TUI zal bij de ontmoeting aanwezig zijn. ANVR-voorzitter Frank Oostdam en TUI-directeur…

MAA: minder hinder vereist

MAA: minder hinder vereist

27/01/2021

Maastricht Aachen Airport (MAA) kan tot 2030 groeien, mits de geluidshinder afneemt. Dit adviseert Pieter van Geel in een rapport, waarin ‘de effecten van corona’ op de marktvraag niet zijn…

SAF blijft speerpunt KLM

SAF blijft speerpunt KLM

26/01/2021

KLM blijft inzetten op het gebruik van niet-fossiele brandstoffen en heeft het bestaande programma omgedoopt tot Corporate SAF (sustainable aviation fuel). “Juist in deze crisistijd,” zegt Harm Kreulen, directeur KLM…

Weer uitstel Lelystad Airport

Weer uitstel Lelystad Airport

25/01/2021

De opening van Lelystad Airport vindt waarschijnlijk later plaats dan in november dit jaar, zoals eerder gepland. De Tweede Kamer heeft het dossier maandag “controversieel” verklaard, nu de regering demissionair…