
Zakenreizigers moeten bij problemen primair de steun van hun bedrijf krijgen. Dit zei minister van buitenlandse zaken Halbe Zijlstra vandaag tegen Zakenreis tijdens een ontmoeting met de pers in Den Haag.
Zijlstra onderstreepte dat de ‘duty of care’ in eerste instantie de taak is van de bedrijven en de reisorganisaties (TMC’s) bij wie ze hebben geboekt. De overheid heeft een consulaire taak en zal Nederlanders in den vreemde op dat punt zo goed mogelijk bijstaan, zei de bewindsman, “maar de zorgplicht ligt niet bij ons.” Zo zijn bedrijven onder meer verantwoordelijk voor de financiële afwikkeling.
Zijlstra had in de Haagse sociëteit De Witte stakeholders en de reispers uitgenodigd voor een ‘nieuwjaarsontbijt’ onder de titel ‘Onbezorgd op reis.’ Vorig jaar moest het ministerie via ambassades en consulaten in 2.300 gevallen Nederlanders bijstaan die in het buitenland op wat voor manier dan ook in de problemen waren gekomen. Zijlstra: “Consulaire hulp voor zakenreizigers en vakantiegangers vinden wij heel belangrijk en daarom is het opgenomen in ons regeerakkoord.”
Niet roken
De reisapp van het ministerie wordt voortdurend geüpdatet met nieuwe reisadviezen. “De meeste gaan over de veiligheid in het buitenland,” aldus Zijlstra, “maar er staan ook handige weetjes op, zoals over het rookverbod op Thaise stranden of het gebruik van plastic tasjes dat in Kenia niet is toegestaan.”
Er is een belangrijk verschil tussen de invalshoeken van bedrijfsleven en overheid bij het reisbeleid. Zijlstra: “Ons reisadvies is nooit commercieel of politiek gedreven, voor bedrijven werkt dat anders.”
De minister, die in het najaar aantrad, hoopt op een rustig 2018. “Rust in de wereld is goed voor het bedrijfsleven.” Momenteel is het in vergelijking met eerdere fases van de afgelopen jaren relatief kalm in de wereld, zei Zijlstra. “Maar dat kan ook maar zo stilte voor de volgende storm zijn.”