Home / Regelgeving / Reisverklaring is een optie

Reisverklaring is een optie

Reisverklaring is een optie

Minister Cora van Nieuwenhuizen overweegt een verklaring in te voeren waarin vliegtuigpassagiers de noodzaak van hun reis moeten aantonen. Ze maakt zich zorgen over twee dingen: het niet naleven van de code oranje die sinds deze week voor de hele wereld geldt en de piekdrukte op Schiphol, met “onacceptabele situaties” als gevolg.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de bewindsvrouw van Infrastructuur en Waterstaat: “Ondanks de afgenomen passagiersaantallen is op een aantal momenten drukte ontstaan op Schiphol omdat er meerdere vluchten tegelijkertijd aankwamen met een groot aantal transferpassagiers. Dit leverde onacceptabele situaties op die niet passen bij de ernstige gezondheidssituatie waarin Nederland zich bevindt.”

De minister heeft er bij Schiphol de afgelopen dagen enkele malen op aangedrongen maatregelen te nemen om opstoppingen te voorkomen, maar het sorteerde weinig effect. “De beelden van vandaag (woensdag, red.) laten zien dat het absoluut nog niet genoeg is. Ik ben daarom opnieuw in overleg gegaan met Schiphol en de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen om hen tot de orde te roepen. Schiphol dient te zorgen dat de maatregelen die zijn afgesproken worden nageleefd.”

Code oranje
Afgezien van de opstoppingen wil de regering ook dat de code oranje beter wordt nageleefd. “Het kabinet heeft deze week de oproep verlengd om niet te reizen naar het buitenland en geen reizen te boeken – tenzij dit strikt noodzakelijk is – tot 15 maart 2021,” aldus Van Nieuwenhuizen. “Als reizigers toch besluiten om voor een vakantie op reis te gaan dan acht het kabinet dat zeer onverantwoord en ongepast.”

De minister spreekt hier ook de branche op aan: “De verantwoordelijkheid ligt niet alleen bij de reiziger, maar zeker ook bij de reis- en luchtvaartsector. Niet-noodzakelijke reizen kunnen in de epidemiologische situatie waarin wij ons nu bevinden niet. De luchtvaartsector heeft een belangrijke rol in het noodzakelijk verkeer zoals transport van goederen en voor mensen met een dringende reden. Het kabinet heeft daarom aangegeven dat het compleet stilleggen van de burgerluchtvaart middels vliegverboden onwenselijk is.”

Verklaring
Als ultiem middel om mensen te dwingen niet op reis te gaan kijkt Van Nieuwenhuizen nu dus naar een verplichte verklaring. Zij zal dan met een definitie moeten komen van ‘noodzakelijke reis.’ Zoals het nu lijkt mogen alleen mensen die kunnen aantonen voor hun beroep (diplomaten, medisch personeel, zeelieden, topsporters etc.) of voor dringende familieomstandigheden te moeten reizen op het vliegtuig stappen. Het duurt nog wel even voordat die verklaring er – eventueel – is. Van Nieuwenhuizen komt in januari 2021 met nadere informatie.

Corendon en TUI hebben inmiddels in een reactie bekendgemaakt dat zij alle pakketreizen vanuit Nederland tot 15 maart 2021 hebben geschrapt. KLM, Transavia en easyJet hebben nog geen stappen gezet op dit punt.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Weer uitstel Lelystad Airport

Weer uitstel Lelystad Airport

25/01/2021

De opening van Lelystad Airport vindt waarschijnlijk later plaats dan in november dit jaar, zoals eerder gepland. De Tweede Kamer heeft het dossier maandag “controversieel” verklaard, nu de regering demissionair…

Europese luchttaxi op komst

Europese luchttaxi op komst

22/01/2021

Een Europees programma rond drones wil vanaf volgend jaar proeven doen met vliegende taxi’s, zonder piloot. Nederland is betrokken bij het project, dat “een veilige integratie van drones in een…

Sneltest UK ook op Eurostar

Sneltest UK ook op Eurostar

22/01/2021

Reizigers die vanaf zaterdag per Eurostar vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland willen, moeten voordat ze op de trein stappen een sneltest ondergaan. Dit heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van…

Minister negeert bede KLM

Minister negeert bede KLM

21/01/2021

Voor KLM-crew wordt vooralsnog geen uitzondering gemaakt bij de verplichte sneltest die vanaf 23 januari ingaat. Dit heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) donderdag gezegd in de Tweede…