Home / Regelgeving / Meer nachtvluchten KLM

Meer nachtvluchten KLM

Meer nachtvluchten KLM

KLM mag alsnog 200 nachtslots van Malaysia Airlines ruilen tegen 200 dagslots. Dit is de uitspraak die de Raad van State vandaag heeft gedaan in het hoger beroep van KLM tegen de slotcoördinator.

KLM wilde de ‘swap’ drie jaar geleden toepassen, maar de onafhankelijke slotcoördinator ACNL (Airport Coördination Netherlands) redeneerde destijds dat de airline al genoeg nachtslots had en wees het verzoek af. KLM sleepte ACNL vervolgens voor de rechter, maar ook deze oordeelde negatief voor KLM.

Volgens de rechtbank in Noord-Holland waren de activiteiten van Malaysia Airlines op Schiphol in 2016 gestopt in de nasleep van de twee crashes (MH370: verdwenen op 8 maart 2014 en MH17: neergeschoten boven Oekraïne op 17 juli 2014) en was een uitruil van slots met KLM daarom niet meer mogelijk.

Codeshare
Opnieuw ging KLM in beroep, ditmaal bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Nederlands hoogste juridische orgaan heeft zich na lang beraad kunnen vinden in de redenering van KLM, dat de activiteiten van Malaysia Airlines níet in zijn geheel zijn gestopt op Schiphol. Via een codeshare met KLM konden passagiers namelijk na 2016 (en nog steeds) op een MH-ticket vliegen, waarbij KLM de vluchten uitvoert.

De Raad heeft daarom de besluiten van zowel ACNL als de rechtbank in Noord-Holland vernietigd. ‘Geen van de door de stichting (ACNL, red.) in deze procedure naar voren gebrachte gronden om bevestiging van de slotruil voor het zomerseizoen 2016 te weigeren, heeft standgehouden,’ schrijft de Afdeling bestuursrechtspraak in haar vonnis.

Tegen deze uitspraak is geen beroep meer mogelijk – KLM trekt definitie aan het langste eind. ACNL moet tevens de proceskosten aan KLM vergoeden.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Batterijen groeiend gevaar

Batterijen groeiend gevaar

11/12/2019

Lithium-batterijen die spontaan in brand kunnen vliegen vormen een groeiende bedreiging voor de veiligheid van de luchtvaart. Dit heeft Nick Careen van IATA gezegd tijdens de media-dagen van de organisatie…

Biofuel KLM vanaf Schiphol

Biofuel KLM vanaf Schiphol

10/12/2019

KLM heeft voor het eerst biofuel ingekocht voor vluchten vanaf Schiphol. De brandstof wordt geproduceerd door het Finse bedrijf Neste, dat zich tevens heeft aangesloten bij het programma voor duurzame…