Home / Regelgeving / Meer nachtvluchten KLM

Meer nachtvluchten KLM

Meer nachtvluchten KLM

KLM mag alsnog 200 nachtslots van Malaysia Airlines ruilen tegen 200 dagslots. Dit is de uitspraak die de Raad van State vandaag heeft gedaan in het hoger beroep van KLM tegen de slotcoördinator.

KLM wilde de ‘swap’ drie jaar geleden toepassen, maar de onafhankelijke slotcoördinator ACNL (Airport Coördination Netherlands) redeneerde destijds dat de airline al genoeg nachtslots had en wees het verzoek af. KLM sleepte ACNL vervolgens voor de rechter, maar ook deze oordeelde negatief voor KLM.

Volgens de rechtbank in Noord-Holland waren de activiteiten van Malaysia Airlines op Schiphol in 2016 gestopt in de nasleep van de twee crashes (MH370: verdwenen op 8 maart 2014 en MH17: neergeschoten boven Oekraïne op 17 juli 2014) en was een uitruil van slots met KLM daarom niet meer mogelijk.

Codeshare
Opnieuw ging KLM in beroep, ditmaal bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Nederlands hoogste juridische orgaan heeft zich na lang beraad kunnen vinden in de redenering van KLM, dat de activiteiten van Malaysia Airlines níet in zijn geheel zijn gestopt op Schiphol. Via een codeshare met KLM konden passagiers namelijk na 2016 (en nog steeds) op een MH-ticket vliegen, waarbij KLM de vluchten uitvoert.

De Raad heeft daarom de besluiten van zowel ACNL als de rechtbank in Noord-Holland vernietigd. ‘Geen van de door de stichting (ACNL, red.) in deze procedure naar voren gebrachte gronden om bevestiging van de slotruil voor het zomerseizoen 2016 te weigeren, heeft standgehouden,’ schrijft de Afdeling bestuursrechtspraak in haar vonnis.

Tegen deze uitspraak is geen beroep meer mogelijk – KLM trekt definitie aan het langste eind. ACNL moet tevens de proceskosten aan KLM vergoeden.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Mailbox Transavia gehackt

Mailbox Transavia gehackt

24/02/2020

De mailbox van Transavia is in 2015 gehackt, waardoor de gegevens van 80.000 passagiers in handen van vreemden zijn gekomen. De airline zegt maandag dat de hack pas kort geleden…

Corona doodsteek voor HNA

Corona doodsteek voor HNA

21/02/2020

De Chinese overheid is van plan de verlieslijdende HNA Group te nationaliseren. HNA, met een reeks airlines in portefeuille en belangen in hotels en banken, sukkelde de afgelopen jaren al….

Kleine groei BCD Travel

Kleine groei BCD Travel

20/02/2020

Zakenreisorganisatie BCD Travel is in 2019 licht gegroeid, met een omzetstijging van één procent naar 27,5 miljard dollar, waarvan 10,9 miljard uit de omzet van partners. BCD Travel is onderdeel…

Air France-KLM: winst daalt

Air France-KLM: winst daalt

20/02/2020

Air France-KLM heeft over 2019 aanzienlijk minder winst gemaakt dan een jaar eerder. Zowel bij Air France als KLM daalden de resultaten. Voor de groep kromp de operationele winst met…