Home / Regelgeving / Langer negatief reisadvies

Langer negatief reisadvies

Langer negatief reisadvies

De Nederlandse regering verlengt het advies om niet naar het buitenland te reizen, tot in elk geval 15 april. Dit meldt persbureau ANP zondag.

Sinds medio december 2020 gold een oranje (‘niet reizen, tenzij dringend noodzakelijk’) of rood (‘niet reizen’) reisadvies voor alle buitenlandse bestemmingen en dit zou van kracht blijven tot medio of eind maart. Het kabinet oordeelt dat het effectief sluiten van de grenzen langer moet duren: 15 april is de nu voorziene einddatum.

Alleen ‘noodzakelijke reizen’ zijn toegestaan, om familieredenen, voor werk, diplomatie et cetera. De regering heeft overigens nooit een omschrijving gegeven van welke reis wel of niet zou mogen. De plannen uit december voor een nadere definitie van ‘noodzakelijke reis’ lijken te zijn verdwenen.

Wie wel naar het buitenland reist moet op veel bestemmingen rekening houden met strikte lokale regelgeving, terwijl men alleen naar Nederland terug kan reizen na het voldoen van de testverplichting. Na aankomst uit hoog-risico-gebieden (dat zijn de meeste landen) wordt men geacht tien dagen in quarantaine te gaan. Toezicht op naleving hiervan bestaat evenwel niet; ook die plannen zijn nog steeds niet gerealiseerd.

Sinds afgelopen week is het testregime wel versoepeld. Sinds 3 maart mogen reizigers met bestemming Nederland volstaan met een NAAT-test – de nieuwe naam voor PCR – mits deze niet ouder dan twaalf uur is bij het boarden en een negatieve uitslag heeft. De sneltest vlak voor vertrek is dan niet meer nodig.

Wie er niet in slaagt de limiet van twaalf uur voor de NAAT-test te halen (of dit niet wil) moet wél het dubbele circuit blijven volgen: een sneltest van maximaal vier uur oud bij het boarden én de NAAT-test die bij aankomst in Nederland niet ouder mag zijn dan 72 uur. Uiteraard moeten beide testen negatief zijn. De regeling geldt voor alle passagiers van dertien jaar en ouder.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
EASA: bliksemgevaar A350

EASA: bliksemgevaar A350

07/12/2021

EASA waarschuwt dat bliksemafleiders op de A350 mogelijk niet goed werken, waardoor het composiet-toestel bij een inslag gevaar kan lopen. Het is niet het enige probleem van het type: ook…

Codeshare KLM en ITA 

Codeshare KLM en ITA 

05/12/2021

KLM en ITA Airways zijn een codeshare aangegaan, waardoor passagiers van beide carriers tickets kunnen boeken naar elkaars bestemmingen. KLM en ITA bieden daarnaast ‘gemakkelijke overstapmogelijkheden’ aan op de luchthavens…

FB-Miles langer geldig

FB-Miles langer geldig

04/12/2021

Flying Blue, de divisie voor frequent flyers van Air France-KLM, heeft de geldigheid van de gespaarde miles opnieuw verlengd. “Vanwege de coronacrisis hebben wij in 2020 beloofd dat wij u in…

NDC-deal Travelport en IAG 

NDC-deal Travelport en IAG 

02/12/2021

Travelport heeft een overeenkomst gesloten met de vier leden van de International Airlines Group (IAG) over NDC, de New Distribution Capability. Dit heeft het technologiebedrijf donderdag bekendgemaakt. IAG bestaat uit…