Home / Regelgeving / Kabinet: testplicht blijft

Kabinet: testplicht blijft

Kabinet: testplicht blijft

Alle reizigers die Nederland binnenkomen blijven gehouden aan de plicht een recente, negatieve pcr-test te laten zien. De regering heeft hiertoe zondag een zogeheten ministeriële regeling getroffen.

Aanleiding voor de interventie was een uitspraak door de rechtbank Den Haag, op 31 december, waarin stond dat Nederlandse passagiers die met het vliegtuig en per schip  terugreisden de test niet hoefden te tonen. Aanhangers van de actiegroep Viruswaarheid, die de feiten rondom corona niet geloven, hadden hiertoe een proces tegen de staat aangespannen en kregen van de rechters gelijk.

De regering stelde meteen hoger beroep in tegen de uitspraak, een zaak die nog loopt. Maar Den Haag wilde op de uitslag daarvan niet wachten, “vanwege het grote belang” dat het kabinet hecht aan de verplichte negatieve testuitslag, zo schrijven de ministers De Jonge (Volksgezondheid), Grapperhaus (Justitie)  en Ollongren (Binnenlandse Zaken) en Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) zondag in een brief aan de Tweede Kamer. De ministers besloten “met de grootst mogelijke spoed” de Wet publieke gezondheid te wijzigen. “Deze ministeriële regeling gaat in op 4 januari. Voor reizigers naar Nederland blijft de situatie dus ongewijzigd,” schrijven ze.

Ze vervolgen: “Dit alles doet het kabinet omdat het noodzakelijk is de verspreiding van het virus zo veel mogelijk te beperken. Daarom blijft het kabinet benadrukken alleen op reis te gaan als het strikt noodzakelijk is. Vakantie en familiebezoek zijn niet-noodzakelijke reizen. Mensen die uit hoog risicogebieden komen, moeten in Nederland tien dagen in thuisquarantaine.”

Hoewel de regering in principe het recht heeft op deze manier te handelen, moet het besluit met terugwerkende kracht nog wel ter advisering worden voorgelegd aan de Raad van State en daarna aan beide Kamers.

Sinds begin december 2020 zijn alle landen ter wereld vanuit Nederlands oogpunt ‘oranje’ of te wel: hoog risico en moeten reizigers die naar Nederland komen zonder uitzondering in zelfquarantaine. Vanaf 29 december is daar de negatieve pct-test, die niet ouder dan 72 uur mag zijn, bijgekomen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Dialoog Rutte met de ANVR

Dialoog Rutte met de ANVR

27/01/2021

De ANVR gaat donderdag in gesprek met demissionair premier Mark Rutte over het steunpakket voor de reissector. Ook TUI zal bij de ontmoeting aanwezig zijn. ANVR-voorzitter Frank Oostdam en TUI-directeur…

MAA: minder hinder vereist

MAA: minder hinder vereist

27/01/2021

Maastricht Aachen Airport (MAA) kan tot 2030 groeien, mits de geluidshinder afneemt. Dit adviseert Pieter van Geel in een rapport, waarin ‘de effecten van corona’ op de marktvraag niet zijn…

SAF blijft speerpunt KLM

SAF blijft speerpunt KLM

26/01/2021

KLM blijft inzetten op het gebruik van niet-fossiele brandstoffen en heeft het bestaande programma omgedoopt tot Corporate SAF (sustainable aviation fuel). “Juist in deze crisistijd,” zegt Harm Kreulen, directeur KLM…

Weer uitstel Lelystad Airport

Weer uitstel Lelystad Airport

25/01/2021

De opening van Lelystad Airport vindt waarschijnlijk later plaats dan in november dit jaar, zoals eerder gepland. De Tweede Kamer heeft het dossier maandag “controversieel” verklaard, nu de regering demissionair…