Home / Regelgeving / Kabinet: testplicht blijft

Kabinet: testplicht blijft

Kabinet: testplicht blijft

Alle reizigers die Nederland binnenkomen blijven gehouden aan de plicht een recente, negatieve pcr-test te laten zien. De regering heeft hiertoe zondag een zogeheten ministeriële regeling getroffen.

Aanleiding voor de interventie was een uitspraak door de rechtbank Den Haag, op 31 december, waarin stond dat Nederlandse passagiers die met het vliegtuig en per schip  terugreisden de test niet hoefden te tonen. Aanhangers van de actiegroep Viruswaarheid, die de feiten rondom corona niet geloven, hadden hiertoe een proces tegen de staat aangespannen en kregen van de rechters gelijk.

De regering stelde meteen hoger beroep in tegen de uitspraak, een zaak die nog loopt. Maar Den Haag wilde op de uitslag daarvan niet wachten, “vanwege het grote belang” dat het kabinet hecht aan de verplichte negatieve testuitslag, zo schrijven de ministers De Jonge (Volksgezondheid), Grapperhaus (Justitie)  en Ollongren (Binnenlandse Zaken) en Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) zondag in een brief aan de Tweede Kamer. De ministers besloten “met de grootst mogelijke spoed” de Wet publieke gezondheid te wijzigen. “Deze ministeriële regeling gaat in op 4 januari. Voor reizigers naar Nederland blijft de situatie dus ongewijzigd,” schrijven ze.

Ze vervolgen: “Dit alles doet het kabinet omdat het noodzakelijk is de verspreiding van het virus zo veel mogelijk te beperken. Daarom blijft het kabinet benadrukken alleen op reis te gaan als het strikt noodzakelijk is. Vakantie en familiebezoek zijn niet-noodzakelijke reizen. Mensen die uit hoog risicogebieden komen, moeten in Nederland tien dagen in thuisquarantaine.”

Hoewel de regering in principe het recht heeft op deze manier te handelen, moet het besluit met terugwerkende kracht nog wel ter advisering worden voorgelegd aan de Raad van State en daarna aan beide Kamers.

Sinds begin december 2020 zijn alle landen ter wereld vanuit Nederlands oogpunt ‘oranje’ of te wel: hoog risico en moeten reizigers die naar Nederland komen zonder uitzondering in zelfquarantaine. Vanaf 29 december is daar de negatieve pct-test, die niet ouder dan 72 uur mag zijn, bijgekomen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Delta, BCD samen in biofuel

Delta, BCD samen in biofuel

06/05/2021

Delta Air Lines en BCD Travel hebben een deal gesloten over het gebruik van biobrandstof voor personeelsreizen. De twee bedrijven zeggen hiermee het belang van duurzaamheid in de luchtvaart te…

Elbers: geen verdere krimp

Elbers: geen verdere krimp

06/05/2021

Het personeelsbestand van KLM zal dit jaar niet verder inkrimpen. Dit heeft CEO Pieter Elbers donderdag gezegd tijdens een persconferentie, per video, naar aanleiding van de kwartaalcijfers van Air France-KLM….

ANVR: willekeur bij steun

ANVR: willekeur bij steun

06/05/2021

De ANVR zegt dat kleine reisagenten moeilijk toegang krijgen tot de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) en constateert “grote verschillen” tussen gemeenten in het toepassen van criteria. De organisatie…

Weer verlies Air France-KLM

Weer verlies Air France-KLM

06/05/2021

Air France-KLM heeft in het eerste kwartaal een nettoverlies geleden van 1,481 miljard euro. De omzet kelderde met 56,9 procent ten opzichte van Q1 in 2020. Het aantal passagiers daalde…

Nieuw bestuur NATM

Nieuw bestuur NATM

05/05/2021

Tijdens de algemene ledenvergadering van de Nederlandse Associatie voor Travel Management (NATM) eind april, is een nieuw bestuur gekozen. Inge Kuijpers (MSD) werd gekozen tot voorzitter (foto links). Met ingang…