Home / Regelgeving / Kabinet: testplicht blijft

Kabinet: testplicht blijft

Kabinet: testplicht blijft

Alle reizigers die Nederland binnenkomen blijven gehouden aan de plicht een recente, negatieve pcr-test te laten zien. De regering heeft hiertoe zondag een zogeheten ministeriële regeling getroffen.

Aanleiding voor de interventie was een uitspraak door de rechtbank Den Haag, op 31 december, waarin stond dat Nederlandse passagiers die met het vliegtuig en per schip  terugreisden de test niet hoefden te tonen. Aanhangers van de actiegroep Viruswaarheid, die de feiten rondom corona niet geloven, hadden hiertoe een proces tegen de staat aangespannen en kregen van de rechters gelijk.

De regering stelde meteen hoger beroep in tegen de uitspraak, een zaak die nog loopt. Maar Den Haag wilde op de uitslag daarvan niet wachten, “vanwege het grote belang” dat het kabinet hecht aan de verplichte negatieve testuitslag, zo schrijven de ministers De Jonge (Volksgezondheid), Grapperhaus (Justitie)  en Ollongren (Binnenlandse Zaken) en Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) zondag in een brief aan de Tweede Kamer. De ministers besloten “met de grootst mogelijke spoed” de Wet publieke gezondheid te wijzigen. “Deze ministeriële regeling gaat in op 4 januari. Voor reizigers naar Nederland blijft de situatie dus ongewijzigd,” schrijven ze.

Ze vervolgen: “Dit alles doet het kabinet omdat het noodzakelijk is de verspreiding van het virus zo veel mogelijk te beperken. Daarom blijft het kabinet benadrukken alleen op reis te gaan als het strikt noodzakelijk is. Vakantie en familiebezoek zijn niet-noodzakelijke reizen. Mensen die uit hoog risicogebieden komen, moeten in Nederland tien dagen in thuisquarantaine.”

Hoewel de regering in principe het recht heeft op deze manier te handelen, moet het besluit met terugwerkende kracht nog wel ter advisering worden voorgelegd aan de Raad van State en daarna aan beide Kamers.

Sinds begin december 2020 zijn alle landen ter wereld vanuit Nederlands oogpunt ‘oranje’ of te wel: hoog risico en moeten reizigers die naar Nederland komen zonder uitzondering in zelfquarantaine. Vanaf 29 december is daar de negatieve pct-test, die niet ouder dan 72 uur mag zijn, bijgekomen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Codeshare KLM en ITA 

Codeshare KLM en ITA 

05/12/2021

KLM en ITA Airways zijn een codeshare aangegaan, waardoor passagiers van beide carriers tickets kunnen boeken naar elkaars bestemmingen. KLM en ITA bieden daarnaast ‘gemakkelijke overstapmogelijkheden’ aan op de luchthavens…

FB-Miles langer geldig

FB-Miles langer geldig

04/12/2021

Flying Blue, de divisie voor frequent flyers van Air France-KLM, heeft de geldigheid van de gespaarde miles opnieuw verlengd. “Vanwege de coronacrisis hebben wij in 2020 beloofd dat wij u in…

NDC-deal Travelport en IAG 

NDC-deal Travelport en IAG 

02/12/2021

Travelport heeft een overeenkomst gesloten met de vier leden van de International Airlines Group (IAG) over NDC, de New Distribution Capability. Dit heeft het technologiebedrijf donderdag bekendgemaakt. IAG bestaat uit…

Trein wint terrein op vliegtuig

Trein wint terrein op vliegtuig

02/12/2021

Grote bedrijven nemen voor zakenreizen ‘steeds vaker’ de trein in plaats van het vliegtuig, zo blijkt uit een analyse van de Werkgroep Internationale Trein. Het onderzoek vond plaats vóór de…