Home / Regelgeving / ILT vindt restitutie te traag

ILT vindt restitutie te traag

ILT vindt restitutie te traag

KLM, Transavia, Corendon en TUI zijn te traag met het schadeloos stellen van klanten voor geannuleerde vluchten. Dit stelt de Inspectie Leefomgeving en Transport maandag. De ILT zal met de vier airlines “interventiegesprekken” voeren en dreigt met sancties.

ILT, de toezichthouder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, onderzocht tien luchtvaartmaatschappijen die in Nederland opereren en vanwege de uitbraak van het coronavirus sinds maart zeer veel vluchten hebben moeten annuleren. Uitgangspunt voor de ILT was om na te gaan in hoeverre de airlines voldeden aan EU-verordening 261, waarin de passagiersrechten zijn  vastgelegd bij geannuleerde vluchten.

ILT omschrijft ten overvloede nog eens de drie mogelijkheden voor reizigers in dat geval: omboeking op een vlucht onder vergelijkbare vervoersvoorwaarden, terugbetaling van het volledige ticketbedrag binnen zeven dagen of een voucher. “Luchtvaartmaatschappijen mogen een voucher verstrekken, maar passagiers kunnen zelf een afweging maken of zij een voucher accepteren of hun geld terugvragen,” schrijft de Inspectie.

Ontheffing
In het begin van de corona-crisis, rond 1 april, leek het er even op dat EU-lidstaten Verordening 261 tijdelijk mochten neutraliseren. De Nederlandse regering had airlines al ontheven van de verplichting om geld terug te geven voor een niet-uitgevoerde vlucht en ze mochten in plaats daarvan standaard een voucher verstrekken.

In mei greep de Europese Commissie evenwel in en oordeelde dat ‘261’ onverkort van kracht bleef. Op 14 mei besloot minister Cora van Nieuwenhuizen van IenW daarom de handhaving van de regels door ILT weer te laten oppakken.

Lufthansa, British Airways, easyJet, Ryanair en Delta Air Lines hadden vanaf het begin passagiers de keuze gegeven tussen geld terug of een voucher. ILT heeft na onderzoek bij deze carriers geen onregelmatigheden geconstateerd.

Begrip
Dit geldt niet voor KLM, Transavia, Corendon en TUI, die tot 14 mei gebruik maakten van de route om standaard vouchers te geven in plaats van geld terug. Hoewel deze airlines onder dwang van de Europese regels hun beleid inmiddels hebben aangepast en nu wél de keuze op restitutie aanbieden, verloopt dit volgens de ILT nog niet goed en wordt de zeven-dagen-termijn vaak overschreden.

De Inspectie heeft hier wel enigszins begrip voor: “Vanwege corona is het aantal verzoeken voor terugbetaling zo uitzonderlijk hoog dat terugbetaling binnen deze termijn praktisch niet haalbaar is.’

In hoevérre KLM, Corendon, Transavia en TUI de regels hebben overtreden meldt de ILT niet, maar het is voor de instantie in elk geval reden genoeg om “interventiegesprekken” met hen te houden “om afspraken te maken over een redelijke terugbetalingstermijn.”

Deze gesprekken vinden plaats in juli en augustus en zijn, zo voegt de ILT eraan toe, “niet vrijblijvend.” Luchtvaartmaatschappijen die na een waarschuwing afspraken nog steeds niet nakomen, krijgen namelijk van de ILT “een herstelsanctie in de vorm van een last onder dwangsom.”

De tiende door de ILT onderzochte carrier is Vueling, een Spaanse prijsvechter die deel uitmaakt van de International Airlines Group. Over deze maatschappij schrijft de ILT: “Er vindt nog nader onderzoek plaats naar de naleving van de regels door Vueling Airlines. Vueling geeft aan passagiers steeds de keuze tussen geld terug en omboeking, maar de meldingen en klachten schetsen een ander beeld.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Reizen kan weer (een beetje)

Reizen kan weer (een beetje)

15/05/2021

Reizen uit Nederland naar een klein aantal landen is sinds heden weer mogelijk, maar veel beperkingen en regels blijven bestaan, zoals verplichte pcr-testen en quarantaine na aankomst op de bestemming….

Nieuwe kledij op Schiphol

Nieuwe kledij op Schiphol

14/05/2021

Schiphol voorziet een groot deel van de staf van nieuwe kledij, per functie verschillend van kleur en samenstelling. Het gaat in totaal om rond de 7.500 werknemers, ook van private…

Grenzen open, maar welke?

Grenzen open, maar welke?

12/05/2021

Het kabinet heeft aangekondigd dat vanaf 15 mei het reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk zal zijn. Welke landen dat zijn is nog niet duidelijk. Voor Nederlanders…

Hoekstra stemt tegen Smith

Hoekstra stemt tegen Smith

11/05/2021

De Nederlandse staat zal over twee weken op de aandeelhoudersvergadering van Air France-KLM tegen de nieuwe bonus in aandelen voor topman Ben Smith stemmen. Dit schrijft de demissionaire minister van…