Home / Regelgeving / IATA: geen her-regulering

IATA: geen her-regulering

IATA: geen her-regulering

IATA heeft op haar top in Sydney regeringen opgeroepen niet over te gaan tot het opnieuw invoeren van eerder afgeschafte regels. Die zijn schadelijk voor de branche en voor de mondiale economie, zegt de brancheorganisatie, die zich ook fel tegen protectionisme uitspreekt.

De internationale luchtvaart heeft de afgelopen decennia in hoge mate baat gehad bij deregulering. Minder regels op allerlei terreinen, zoals vliegrechten, eigendomsverhoudingen en grensoverschrijding hebben niet alleen luchtvaartmaatschappijen en luchthavens goed gedaan, ook de consument is er op de hele linie op vooruit gegaan door de grote groei van het aantal reismogelijkheden en een daling van de gemiddelde ticketprijs, stelt IATA.

CEO Alexandre de Juniac zei dat IATA een ‘sluipende her-regulering’ constateert. “Wij zijn voorstanders van slimmere regulering, maar herinvoering van oude regels is geen goede zaak. Staten die verdragen hebben getekend over wereldwijde afspraken moeten zich er ook aan houden.”

Als voorbeeld noemde De Juniac het opnieuw invoeren van vliegtaksen of plannen daartoe als milieuheffing, onder meer in Nederland, terwijl op dit punt de wereldburgerluchtvaartorganisatie ICAO in 2016 een milieuplan lanceerde onder de naam Corsia. Alle lidstaten van de Verenigde Naties stelden zich op achter dit plan. IATA zegt dat landen niet én kunnen steunen én met eigen maatregelen zoals een vliegtaks kunnen komen. “We moeten regeringen verantwoordelijk houden, het is onacceptabel dat een wereldwijde standaard wordt ontkend door dezelfde regeringen die haar creëerden.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Wifi bij KLM Cityhopper 

Wifi bij KLM Cityhopper 

20/11/2019

KLM Cityhopper zal vanaf begin 2021 in haar nieuwste toestellen, de Embraer 195-E2, wifi aan boord hebben, tegen betaling. Dit is door KLM bekendgemaakt, samen met de bevestiging van de…

Vijftig A350’s voor Emirates 

Vijftig A350’s voor Emirates 

19/11/2019

Emirates heeft haar totale order bij Airbus voor widebodies verlaagd naar vijftig, allemaal A350’s. De eerdere bestelling bestond uit zeventig toestellen: dertig A350’s en veertig A330neo’s. Hierdoor is de waarde…

EasyJet is nu klimaatneutraal

EasyJet is nu klimaatneutraal

19/11/2019

EasyJet compenseert voortaan namens al haar klanten de uitstoot van CO2. ‘En dit is nog maar het begin,’ zegt Andrea Caulfield-Smith van de airline tegen Zakenreis tijdens de GBTA-conferentie in…