Home / Regelgeving / Handelsvrede VS en Europa

Handelsvrede VS en Europa

Handelsvrede VS en Europa

De VS en Europa hebben hun handelsvete, die was toegespitst op Boeing en Airbus, na zeventien jaar begraven. President Joe Biden is dit dinsdag in Brussel overeengekomen met de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen.

Het gaat om het tijdelijk – voor vijf jaar –  opschorten van vrijwel alle economische sancties over en weer. Wat er daarna zal gebeuren is nog niet duidelijk.

Europa (inclusief Groot-Brittannië) en de Verenigde Staten beschuldigden elkaar vanaf begin deze eeuw van het geven van subsidies en andere voordelen aan de eigen luchtvaartindustrie en legden daarom wederzijds strafmaatregelen op, ook voor andere bedrijfstakken. Joe Biden, die voor het eerst sinds zijn aantreden als Amerikaans president de afgelopen dagen Europa bezocht, heeft nu evenwel besloten de confrontatiepolitiek met zijn politieke bondgenoten stop te zetten.

WTO
De Europees-Amerikaanse confrontatie was het hevigst op het gebied van de vliegtuigindustrie. Beide blokken brachten hun zaak naar de wereldhandelsorganisatie WTO, waar ze betoogden dat Airbus of Boeing onterechte belastingvoordelen dan wel andere perks genoten. De WTO gaf dan de een, dan de ander gelijk, zonder dat er veel schot in zat.

De vorige Amerikaanse president, Donald Trump, was niet bereid de economische strijdbijl met de Europeanen te begraven, Joe Biden wel. Biden heeft wel het beleid van zijn voorganger ten aanzien van China voortgezet. Het Witte Huis wil samen met Europa optrekken om de commerciële macht van de Volksrepubliek te beteugelen. Juist op het gebied van de vliegtuigbouw heeft China de afgelopen jaren grote stappen gezet. Het land streeft ernaar op termijn Boeing en Airbus geduchte concurrentie aan te doen.

China is niet alleen het volkrijkste land ter wereld, het heeft ook de grootste economie, met een geschat bruto nationaal product (GDP) van 26.656 miljard dollar over 2021. De VS zullen dit jaar uitkomen op 22.675 miljard en de EU op 20.918 miljard (cijfers van het Internationaal Monetair Fonds).

Foto © The White House

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Sunweb wint van Corendon

Sunweb wint van Corendon

03/08/2021

Het Gerechtshof Amsterdam heeft dinsdag in hoger beroep bepaald dat de Sunweb Group de overname van Corendon niet hoeft voort te zetten. In december 2020 won Sunweb al een rechtszaak…

Onrust bij Brussels Airlines 

Onrust bij Brussels Airlines 

03/08/2021

Bonden bij Brussels Airlines zijn in opstand gekomen tegen wat zij noemen ‘krankzinnige’ werkomstandigheden voor de cabine. Volgens de actievoerders grijpt eigenaar Lufthansa de pandemie aan om veranderingen door te…

BA in Q2: 7,6 pct van 2019

BA in Q2: 7,6 pct van 2019

02/08/2021

British Airways vervoerde in het tweede kwartaal een kleine 1 miljoen passagiers: 92,4 procent minder dan vóór corona; moederbedrijf IAG boekte opnieuw verlies. Verbetering is op komst nu de quarantaineplicht…

KLM: herstel zal hobbelig zijn

KLM: herstel zal hobbelig zijn

30/07/2021

KLM-topman Pieter Elbers ziet in een online gesprek met de pers, naar aanleiding van de cijfers uit het tweede kwartaal, ‘duidelijke tekenen van herstel.’ Maar hij manoeuvreert behoedzaam: “Als er…