
De VS en Europa hebben hun handelsvete, die was toegespitst op Boeing en Airbus, na zeventien jaar begraven. President Joe Biden is dit dinsdag in Brussel overeengekomen met de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen.
Het gaat om het tijdelijk – voor vijf jaar – opschorten van vrijwel alle economische sancties over en weer. Wat er daarna zal gebeuren is nog niet duidelijk.
Europa (inclusief Groot-Brittannië) en de Verenigde Staten beschuldigden elkaar vanaf begin deze eeuw van het geven van subsidies en andere voordelen aan de eigen luchtvaartindustrie en legden daarom wederzijds strafmaatregelen op, ook voor andere bedrijfstakken. Joe Biden, die voor het eerst sinds zijn aantreden als Amerikaans president de afgelopen dagen Europa bezocht, heeft nu evenwel besloten de confrontatiepolitiek met zijn politieke bondgenoten stop te zetten.
WTO
De Europees-Amerikaanse confrontatie was het hevigst op het gebied van de vliegtuigindustrie. Beide blokken brachten hun zaak naar de wereldhandelsorganisatie WTO, waar ze betoogden dat Airbus of Boeing onterechte belastingvoordelen dan wel andere perks genoten. De WTO gaf dan de een, dan de ander gelijk, zonder dat er veel schot in zat.
De vorige Amerikaanse president, Donald Trump, was niet bereid de economische strijdbijl met de Europeanen te begraven, Joe Biden wel. Biden heeft wel het beleid van zijn voorganger ten aanzien van China voortgezet. Het Witte Huis wil samen met Europa optrekken om de commerciële macht van de Volksrepubliek te beteugelen. Juist op het gebied van de vliegtuigbouw heeft China de afgelopen jaren grote stappen gezet. Het land streeft ernaar op termijn Boeing en Airbus geduchte concurrentie aan te doen.
China is niet alleen het volkrijkste land ter wereld, het heeft ook de grootste economie, met een geschat bruto nationaal product (GDP) van 26.656 miljard dollar over 2021. De VS zullen dit jaar uitkomen op 22.675 miljard en de EU op 20.918 miljard (cijfers van het Internationaal Monetair Fonds).
Foto © The White House