Home / Regelgeving / Groot-Brittannië geïsoleerd

Groot-Brittannië geïsoleerd

Groot-Brittannië geïsoleerd

Vrijwel alle verkeer uit Groot-Brittannië naar het Europese vasteland ligt sinds maandagochtend stil, om een nieuwe, zeer besmettelijke variant van het coronavirus tegen te houden.

Zondag legden verscheidene Europese regeringen, de Nederlandse voorop, het laatste restje vliegverkeer dat nog bestond uit de UK plat met een inreisverbod. Daarna volgden het staken van de treinverbindingen vanuit België en Frankrijk (Eurostar) en de overtochten uit alle omliggende landen per veerboot. Hoewel luchtvervoer naar  Britse luchthavens nog is toegestaan, zullen weinigen het erop wagen het vliegtuig te nemen.

De nieuwe coronastam was al enige tijd bekend, maar verspreidde zich de afgelopen dagen snel rond Londen. Volgens Britse onderzoekers is de variant 70 procent besmettelijker dan de ‘oude’, maar niet per se dodelijker.

Zware maatregel
De Nederlandse regering schreef zondagavond in een vervolg op een eerdere brief die dag aan de Tweede Kamer: “Het kabinet is zich bewust van het feit dat dit een zware maatregel is met grote gevolgen voor het personenverkeer tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Echter, gelet op de situatie en de recente ontwikkelingen in het VK, acht het kabinet de maatregel noodzakelijk en gerechtvaardigd.”
De brief vervolgt: “Voor Nederlanders die nu vast zitten in het VK, wordt in overleg met de minister van Buitenlandse zaken gekeken naar de mogelijkheden om hen waar mogelijk en nodig (consulaire) bijstand te verlenen, in het bijzonder voor schrijnende gevallen. Het kabinet adviseert deze Nederlanders om een veilig onderkomen te zoeken voor de komende dagen in afwachting van mogelijkheden terug te keren naar Nederland.”

Brexit
Het opduiken van de coronamutatie komt op een moment dat de UK voor een belangrijke beslissing staat op het gebied van Brexit. De Britten verlieten op 31 januari 2020 officieel de Europese Unie, maar via onderhandelingen met de Europese Commissie moesten nog handelsakkoorden worden gesloten.

Uit vrees dat er geen akkoord zou komen, het no-deal-scenario, was er de afgelopen weken al sprake van een koortsachtige invoer van goederen uit de Europese Unie, die nog zonder heffingen doorgang kon vinden. Ook die stroom komt nu voor een groot deel tot stilstand. De crisis rond de nasleep van Brexit en die van corona vermengen zich nu voor de UK tot een bijna onontwarbare kluwen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Zaventem: vier nieuwe routes

Zaventem: vier nieuwe routes

28/11/2021

Vanaf Brussels Airport (Zaventem) zijn dit winterseizoen 130 bestemmingen beschikbaar, aangeboden door 52 luchtvaartmaatschappijen. Het gaat om een aangepast aanbod zegt de Belgische luchthaven, ‘waarbij uiteraard nog steeds rekening wordt…

Coronagolf op KLM-vluchten

Coronagolf op KLM-vluchten

27/11/2021

Op de twee KLM-vluchten die vrijdag uit Zuid-Afrika aankwamen, waren 61 passagiers besmet met corona, bijna tien procent van het totaal. Dit blijkt uit cijfers van de GGD. De positief…

APG: GSA Surinam Airways

APG: GSA Surinam Airways

23/11/2021

Surinam Airways heeft APG aangesteld als General Sales Agent (GSA) voor Europa, zo hebben de twee partijen dinsdag naar buiten gebracht. De luchtvaartmaatschappij van Suriname voert momenteel twee vluchten per…

Herstel zakenreizen in 2025

Herstel zakenreizen in 2025

23/11/2021

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft onderzoek gedaan naar zakenreizen in Nederland en verwacht op basis daarvan pas in 2025 een terugkeer tot het niveau van 2019. Het KiM, onderdeel…