Home / Regelgeving / Groen licht Air France, KLM, Delta, Alitalia

Groen licht Air France, KLM, Delta, Alitalia

Groen licht Air France, KLM, Delta, Alitalia

Air France, KLM, Delta Air Lines en Alitalia hebben anti-trustgoedkeuring van de Europese Commissie gekregen voor intensivering van een joint venture voor transatlantische routes.

Brussel onderzocht de zaak drie jaar lang, omdat de vrees bestond dat de samenwerking van de vier airlines in het nadeel zou zijn van passagiers en oneerlijke concurrentie in de hand zou werken. Maar de vier partners hebben inmiddels transatlantische slots op Schiphol, Rome en New York JFK afgestaan aan concurrenten. Daarmee is tegemoet gekomen aan de bezwaren van de Commissie.

De EC onderzocht of passagiers hogere tarieven moesten betalen door de transatlantische joint venture van de vier airlines. Het ging om premium reizigers op de routes Parijs-New York en alle passagiers op Amsterdam-New York en Rome-New York.

Het opgeven van slots is een gebruikelijk gebaar van luchtvaartmaatschappijen die beticht worden van oneerlijke concurrentie. Hierdoor kunnen concurrenten op dezelfde markt gaan opereren. Ook hebben Air France, KLM, Alitalia en Delta aangegeven codeshare-overeenkomsten te willen afsluiten met concurrenten, alsmede interlinen mogelijk te maken en aansluiting te geven op hun frequent flyer programma’s. Het akkoord is tien jaar geldig, zegt de Europese Commissie.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Heathrow kromp in juli 88 pct

Heathrow kromp in juli 88 pct

11/08/2020

Afgelopen juli reisden 860.000 passagiers via Heathrow, een krimp van 88 procent ten opzichte van juli 2019. De luchthaven constateert dinsdag wel een “lichte stijging” van het verkeer sinds het…

‘Enorme kansen’ BCD Travel

‘Enorme kansen’ BCD Travel

10/08/2020

BCD Travel heeft een nieuwe deal gesloten met SAP Concur voor zakelijke hotelreserveringen. BCD zegt dat overeenkomsten als deze in coronatijd “enorme kansen” bieden om “toegevoegde waarde te blijven leveren”…

Veel agressie door corona

Veel agressie door corona

10/08/2020

De Inspectie Leefomgeving en Transport zegt maandag zich zorgen te maken over de vele meldingen van “misdragende passagiers” aan boord van vliegtuigen, met vertrek van of aankomst op Nederlandse luchthavens….