Home / Regelgeving / Grenzen voorzichtig open

Grenzen voorzichtig open

Grenzen voorzichtig open

De grenzen tussen Nederland en zestien Europese landen zijn weer voorzichtig opengegaan. In hoeverre het reisverkeer zich zal herstellen moet nog blijken. Voor andere bestemmingen binnen Europa en alle erbuiten staat vooralsnog een sanctie van twee weken quarantaine na terugkeer te wachten.

Nederland heeft de wederzijdse inreisbeperkingen opgeheven met: Duitsland, België, Luxemburg, Frankrijk, Portugal, Italië, Kroatië, Bulgarije, Oostenrijk, Zwitserland, Polen, Tsjechië, Letland, Litouwen, Estland en IJsland.

In het kleurenspectrum van het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn deze landen nu geel, hetgeen betekent ‘reizen kan, maar blijf voorzichtig.’ De komende weken komen daar meer ‘gele’ landen bij, zoals Spanje (vanaf 21 juni) en Griekenland (1 juli). BZ overweegt ook landen buiten Europa vrij te geven, maar welke dat zijn is nog niet bekend.

Oranje
Intussen blijven Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken ‘oranje’ gekleurd en dat staat voor ‘alleen noodzakelijke reizen.’ BZ zegt te verwachten dat dit de hele zomer zal duren. Zweden en de UK hebben in de ogen van andere Europese landen te weinig gedaan om corona tegen te houden.

Wie vanuit Nederland naar deze twee landen gaat (of naar andere die niet op de lijst van zestien staan, binnen en buiten Europa), moet na terugkeer twee weken in quarantaine. Reizigers die aankomen in de UK moeten momenteel daar ook in quarantaine, zodat een retourtrip neerkomt op vier weken isolatie. Voor Denemarken geldt: de regering van dat land houdt de grenzen voor vrijwel alle buitenlanders dicht. Denen zijn op hun beurt wel welkom in Nederland.

Domweg gelukkig
De ANVR reageert verheugd op de heropening van de grenzen. “Zo’n 20.000 reisprofessionals bij reisbureaus, zelfstandige reisadviseurs, zakenreisagenten en touroperators kunnen nu weer doen waar ze écht goed in zijn: reizen organiseren. Dat maakt een mens gelukkig,” aldus de organisatie in een verklaring.

Frank Oostdam, de directeur van ANVR (op de foto boven) zegt: ”Natuurlijk zal het reizen deze zomer een beetje anders gaan dan we gewend zijn. De reiziger zal zich nog wat beter moeten voorbereiden. Onze reisondernemingen zullen aan de hand van handleidingen, protocollen en regels er alles aan doen om de risico’s zo klein mogelijk te houden. En mocht de situatie er aanleiding toe geven, dan staan ANVR-reisbedrijven klaar om te helpen of zo nodig te repatriëren.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Grote MAX-order Ryanair

Grote MAX-order Ryanair

03/12/2020

Ryanair heeft donderdag een order geplaatst voor 75 vliegtuigen van het type Boeing 737 MAX 8-200. De carrier rekent hiermee op volledig herstel van de operatie na de coronacrisis en…

Geen gratis rolkoffer easyJet

Geen gratis rolkoffer easyJet

02/12/2020

Passagiers bij easyJet mogen vanaf 10 februari 2021 niet langer een rolkoffertje meenemen in de cabine, maar alleen een handtas. Rond een derde van de stoelen blijft plaats houden voor…

Enorme groei Zoom  in 2020

Enorme groei Zoom in 2020

01/12/2020

Zoom heeft de verwachte omzet voor boekjaar 2020/21 bijgesteld naar 2,5 miljard dollar, een verdubbeling van de raming uit maart. Het Amerikaanse videobedrijf profiteert in hoge mate van de coronacrisis…