Home / Regelgeving / Grenzen open, maar welke?

Grenzen open, maar welke?

Grenzen open, maar welke?

Het kabinet heeft aangekondigd dat vanaf 15 mei het reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk zal zijn. Welke landen dat zijn is nog niet duidelijk.

Voor Nederlanders die, met welk vervoermiddel dan ook, vanaf aanstaande zaterdag de grens over willen steken, geldt het bestaande systeem met kleurcodes weer. Groen betekent: reizen zonder enige beperking, geel: reizen kan, maar er zijn wel beperkingen, oranje is: niet reizen, tenzij strikt noodzakelijk en rood: beslist niet reizen.

“Het kabinet benadrukt dat een reis niet hetzelfde is als vóór de pandemie. Reizen blijft een risico omdat de situatie in ieder land snel kan veranderen, bijvoorbeeld omdat het coronavirus ergens oplaait,” schrijft de Rijksoverheid. Sinds 16 december 2020 raadde de regering alle buitenlandse reizen af, in verband met het oplopende aantal coronabesmettingen in Nederland en elders en was de hele wereld oranje of rood. Alleen noodzakelijke reizen bleven toegestaan, hoewel een geplande controle hierop er nog niet van is gekomen.

“Op dit moment komen nog weinig landen in aanmerking voor een groen of geel reisadvies per 15 mei. Het kabinet hoopt dat er in de aanloop naar de zomer steeds meer landen als veilig kunnen worden aangemerkt,” schrijft de Rijksoverheid. De regering wijst er verder op dat de autoriteiten elders andere regelgeving kunnen hanteren. Nederland staat bekend als een land met een hoge besmettingsgraad en daarom zijn Nederlanders mogelijk elders alleen welkom als zij na aankomst eerst in quarantaine gaan.

Vaccinaties
Intussen verloopt de vaccinatiecampagne volgens de overheid voorspoedig: “Het feit dat de groep gevaccineerden in heel Europa steeds groter wordt is bemoedigend, en zal tot uiting komen in lagere besmettingsniveaus. De situatie rond het coronavirus met mogelijke mutanten blijft echter onzeker en het is daardoor niet precies te voorspellen hoe de zomermaanden eruit zullen zien.”

Een dezer dagen zal het ministerie van Buitenlandse Zaken op de eigen site Nederlandwereldwijd.nl aangeven of er landen zijn die een ‘veilige’ kleurcode krijgen. “Het RIVM beoordeelt voor welke landen een verhoogd risico geldt. Het RIVM kijkt naar verschillende factoren, namelijk de besmettingsgraad, het aantal afgenomen testen, het percentage positieve testen, het aantal reizigers dat in Nederland positief test en recent in een bepaald land is geweest en de trend van de incidentiecijfers (hoe vaak corona voorkomt). Daarnaast kijkt het RIVM ook nog naar de aanwezigheid van mutanten en varianten,” aldus de Rijksoverheid.

Voor landen die ‘oranje’ blijven, verandert de regelgeving niet: reizigers uit die gebieden moeten bij terugkeer in Nederland een negatieve pcr-test bij zich hebben en krijgen ‘het dringende advies’ tien dagen in quarantaine te gaan.

Op de kaart boven van het ministerie van Buitenlandse Zaken © de nu geldende kleurcodes; vanaf 15 komt daar verandering in. 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Zaventem: vier nieuwe routes

Zaventem: vier nieuwe routes

28/11/2021

Vanaf Brussels Airport (Zaventem) zijn dit winterseizoen 130 bestemmingen beschikbaar, aangeboden door 52 luchtvaartmaatschappijen. Het gaat om een aangepast aanbod zegt de Belgische luchthaven, ‘waarbij uiteraard nog steeds rekening wordt…

Coronagolf op KLM-vluchten

Coronagolf op KLM-vluchten

27/11/2021

Op de twee KLM-vluchten die vrijdag uit Zuid-Afrika aankwamen, waren 61 passagiers besmet met corona, bijna tien procent van het totaal. Dit blijkt uit cijfers van de GGD. De positief…

APG: GSA Surinam Airways

APG: GSA Surinam Airways

23/11/2021

Surinam Airways heeft APG aangesteld als General Sales Agent (GSA) voor Europa, zo hebben de twee partijen dinsdag naar buiten gebracht. De luchtvaartmaatschappij van Suriname voert momenteel twee vluchten per…

Herstel zakenreizen in 2025

Herstel zakenreizen in 2025

23/11/2021

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft onderzoek gedaan naar zakenreizen in Nederland en verwacht op basis daarvan pas in 2025 een terugkeer tot het niveau van 2019. Het KiM, onderdeel…