Home / Regelgeving / Geen scan eigen burgers op Amerikaanse luchthavens 

Geen scan eigen burgers op Amerikaanse luchthavens 

Geen scan eigen burgers op Amerikaanse luchthavens 

De Amerikaanse regering ziet voorlopig af van biometrische gezichtsherkenning voor ingezetenen op de luchthavens in eigen land. Voor buitenlandse bezoekers is de scan allang verplicht.

Het departement van Homeland Security (Binnenlandse Veiligheid), verantwoordelijk voor grensbewaking en immigratie, kondigde na jaren van aarzeling recentelijk aan de biometrische scan op luchthavens in de Verenigde Staten uit te zullen breiden naar de eigen burgers.

Op internationale luchthavens in de VS zijn nu bij aankomst aparte rijen voor buitenlanders en Amerikanen. De buitenlanders ondergaan sinds 2013 een procedure die Office of Biometric Identity Management (OBIM) heet, met vingerafdrukken en een gezichtsscan.

Amerikaanse burgers hadden steeds de keus om dit niet te hoeven doen en velen kozen daar ook voor. Maar de regering wilde de verplichting nu toch doorvoeren voor alle passagiers. In de VS bestaat evenwel een grote lobby ter bescherming van de privacy.

Zo liet de American Civil Liberties Union deze maand weten naar de rechter te zullen stappen indien de gezichtsherkenning verplicht zou worden voor Amerikanen. Op voorhand heeft homeland security de maatregelen daarom toch weer ‘on hold’ geplaatst.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Corona doodsteek voor HNA

Corona doodsteek voor HNA

21/02/2020

De Chinese overheid is van plan de verlieslijdende HNA Group te nationaliseren. HNA, met een reeks airlines in portefeuille en belangen in hotels en banken, sukkelde de afgelopen jaren al….

Kleine groei BCD Travel

Kleine groei BCD Travel

20/02/2020

Zakenreisorganisatie BCD Travel is in 2019 licht gegroeid, met een omzetstijging van één procent naar 27,5 miljard dollar, waarvan 10,9 miljard uit de omzet van partners. BCD Travel is onderdeel…

Air France-KLM: winst daalt

Air France-KLM: winst daalt

20/02/2020

Air France-KLM heeft over 2019 aanzienlijk minder winst gemaakt dan een jaar eerder. Zowel bij Air France als KLM daalden de resultaten. Voor de groep kromp de operationele winst met…