Home / Regelgeving / Kabinet raadt reizen af

Kabinet raadt reizen af

Kabinet raadt reizen af

Het kabinet heeft dinsdagavond het “dringende advies” gegeven tot medio januari 2021 niet naar het buitenland te gaan, “tenzij het noodzakelijk is.” Dit is een harde klap voor KLM en andere reisondernemingen: vrijwel de hele wereld is hiermee tweeënhalve maand afgesloten.

Hoewel het aantal coronabesmettingen in Nederland daalt, stijgen de ziekenhuisopnames. De regering is bevreesd dat het virus daarmee opnieuw de overhand krijgt en wil het aantal reisbewegingen beperken. Voor het binnenland geldt het advies om zoveel mogelijk thuis te werken; recreatieverkeer mag nog wel. Reizen naar het buitenland, zowel zakelijk als leisure raadt het kabinet af.

Uitgezonderd zijn de Antillen, mits het betreffende eiland ‘geel’ is. Aruba, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba zijn oranje. Alleen Bonaire en Curaçao zijn momenteel geel en vormen daarmee de enige twee bestemmingen per vliegtuig vanuit Nederland tot medio januari 2021, als men zich wil houden aan de adviezen van de regering.

Teleurgesteld
De ANVR noemt in een reactie de maatregelen “buitenproportioneel” en is “teleurgesteld.” Frank Oostdam, de voorzitter van de brancheorganisatie van reisondernemingen zegt het besluit uit Den Haag te “respecteren,” maar plaatst ook kanttekeningen. “We beseffen dat we met z’n allen het virus zo snel mogelijk onder controle moeten zien te krijgen. Maar deze zoveelste dreun is een dramatische boodschap voor reisbedrijven die al ruim acht maanden praktisch stil liggen.”

Het “bevreemdt” de ANVR dat ook reizen naar ‘gele’ gebieden wordt afgeraden, “omdat dit verwarring schept in het beleid dat tot op heden is gehanteerd bij een geel reisadvies, namelijk dat reizen kan.”

In Europa is momenteel nog maar één land volledig ‘geel’ in de adviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en dat is Zweden. Voor Griekenland geldt ook  een geel advies, uitgezonderd de provincie West-Macedonië. In Spanje is één regio nog toegankelijk vanuit  Nederland, namelijk de Canarische Eilanden; de rest van het land is oranje en zit ‘op slot.’ Buiten Europa staan alle landen al langere tijd op ‘oranje.’

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
IATA: Walsh vervangt Juniac

IATA: Walsh vervangt Juniac

23/11/2020

Alexandre de Juniac stapt per 31 maart 2021 op als directeur-generaal van IATA. Willie Walsh is zijn opvolger. De brancheorganisatie van airlines heeft dit maandagavond bekendgemaakt. Een reden voor het…

IATA: wacht niet op vaccins

IATA: wacht niet op vaccins

23/11/2020

Regeringen moeten niet wachten op vaccins tegen corona om het luchtverkeer weer op gang te brengen, maar hun testbeleid zo snel mogelijk optimaliseren. Dit was de belangrijkste boodschap van IATA…

Corona hindert treinpromotie

Corona hindert treinpromotie

22/11/2020

KLM, Schiphol en NS willen verder met hun promotie van de trein voor kortere afstanden, maar in een nieuwe ‘Actieagenda’ staat dat corona de plannen op losse schroeven kan zetten….

Testbewijs wordt verplicht

Testbewijs wordt verplicht

20/11/2020

Het kabinet wil medio december niet-EU-passagiers bij aankomst in Nederland verplichten een recente, negatieve coronatest te laten zien. Dit schrijft vicepremier De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer….