Home / Regelgeving / Europese Commissie eist 42 data van vliegtuigpassagiers

Europese Commissie eist 42 data van vliegtuigpassagiers

Europese Commissie eist 42 data van vliegtuigpassagiers

De Europese Commissie wil persoonlijke gegevens van passagiers die van en naar Europa vliegen centraal verzamelen en vijf jaar opslaan. Dit in het kader van de strijd tegen het terrorisme.

Dit meldt de Engelse krant Guardian. De EC is van plan 42 stukjes informatie te eisen van de reiziger, waaronder hun bankrekeningnummer, thuisadres en maaltijdvoorkeur. Die privacygevoelige gegevens worden vijf jaar lang bewaard in een centrale database, die toegankelijk is voor politie en veiligheidsdiensten.

Het voorstel is volgens de EC een “werkbaar compromis” tussen de wensen van de ministers van Binnenlandse Zaken van de EU-lidstaten en het comité van het Europees Parlement dat zich bezighoudt met burgerrechten. De ministers willen dat er snel wordt begonnen met het verzamelen van passagiersgegevens op alle vluchten binnen Europa, alsmede vluchten van en naar Europa. Het Europees Parlement heeft dit plan twee jaar geleden tegengehouden. Nu intra-Europese vluchten buiten het voorstel vallen en er een aantal andere aanpassingen ten opzichte van 2011 zijn doorgevoerd, wordt verwacht dat er meer draagvlak voor is.

Zo worden de data zeven dagen op persoonsniveau bewaard, voordat ze gedepersonaliseerd worden. Dit was dertig dagen. Overigens stelt depersonalisatie niet zoveel voor: indien nodig, kan de identiteit van de passagier gedurende de vijf jaar dat de gegevens worden bewaard, gewoon weer naar boven worden gehaald.

Verder is het de bedoeling dat de data worden gebruikt voor terrorisme en serieuze ‘transnationale’ misdaden. In de vorige versie werd gesproken over terrorisme en serieuze misdaden. Door de toevoeging transnationaal kan de database dus voor minder incidenten worden gebruikt dan in 2011 de bedoeling was.

Daarnaast belooft de EC striktere voorwaarden voor toegang tot de gegevens en duidelijk geformuleerde rechten voor passagiers ten aanzien van de toegang tot, wijziging en verwijdering van hun data.

In de nasleep van de aanslag in Parijs op de medewerkers van het blad Charlie Hebdo, hebben de Europese ministers in een gezamenlijk statement gezegd dat een Europees ‘passenger name record’ systeem een “urgente en cruciale behoefte” is.

De EU wisselt al passagiersgegevens uit met de VS, Canada en Australië. Veertien van de 28 EU-lidstaten zijn bezig met het opzetten van een eigen systeem voor het verzamelen van passagiersdata.

De 42 gegevens die de EC wil ontvangen zijn: – paspoortnummer – land van uitgave – vervaldatum paspoort – voornamen -achternaam – geslacht – geboortedatum – nationaliteit – PNR-locatiecode – reserveringsdatum – reisdata – naam – andere namen in de PNR (boeking) – adres – alle betalingsinformatie – factuuradres – telefoonnummer – hele reisschema van de PNR – frequent flyer informatie – reisbureau – reisbureaumedewerker – PNR-informatie codeshare – reisstatus passagiers – gesplitste PNR-informatie – e-mailadres – ticketing field – algemene opmerkingen – ticketnummer – stoelnummer – datum ticketuitgifte – no-show geschiedenis – kofferlabel geschiedenis – go-show informatie – andere service-gerelateerde informatie – speciale verzoekjes, zoals maaltijdvoorkeuren – ontvangen van informatie – alle veranderingen in het PNR – aantal reizigers op het PNR – stoelinformatie – one-way tickets – eventueel reeds verzamelde data via een nationaal systeem – automatic ticketing fare quote.

Door:

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
6,9 mld euro verlies voor IAG

6,9 mld euro verlies voor IAG

27/02/2021

De International Airlines Group, met BA en Iberia, heeft vorig jaar een nettoverlies geleden van 6,9 miljard euro, vergelijkbaar met dat van concurrent Air France-KLM. De terugval van IAG (British…

Accor: het licht blijft aan

Accor: het licht blijft aan

26/02/2021

Accor heeft vorig jaar een verlies geleden van bijna twee miljard euro, maar topman Bazin benadrukt dat de meeste hotels van de keten nog open zijn, ‘het licht is aan.’…

Jaarverlies NS 2,58 mld euro 

Jaarverlies NS 2,58 mld euro 

25/02/2021

NS heeft in 2020 door de coronacrisis een verlies geleden van 2,58 miljard euro, zo is donderdag bekendgemaakt. De Nederlandse en Britse regeringen hielden het bedrijf in het spoor, met…

Nieuwe Embraer voor KLM

Nieuwe Embraer voor KLM

25/02/2021

De eerste Embraer 195-E2 van KLM Cityhopper is donderdag aangekomen op Schiphol. Dit type toestel – zuiniger dan zijn voorgangers – wordt ondanks de coronacrisis per 1 maart opgenomen in…

Capuano CEO van Marriott

Capuano CEO van Marriott

24/02/2021

De commissarissen van Marriott hebben Tony Capuano benoemd tot CEO, als opvolger van de vorige week overleden Arne Sorenson. Capuano was meteen al aangesteld als plaatsvervanger. Capuano (55) is sinds…