Home / Regelgeving / EU vindt vouchers onjuist maar er komt geen ingreep

EU vindt vouchers onjuist maar er komt geen ingreep

EU vindt vouchers onjuist maar er komt geen ingreep

Luchtreizigers hebben ondanks corona recht op restitutie voor geannuleerde vluchten, zegt de Europese Commissie. Toch grijpt Brussel niet in. Premier Rutte is daar blij mee en roept op tot ‘solidariteit’ met de reisbranche, die vouchers geeft in plaats van geld.

De Deense Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) gaf woensdag tegenstrijdige signalen af. Eerst leek het erop dat luchtvaartmaatschappijen die vouchers hadden uitgeschreven op last van de Eurocommissaris aan consumenten alsnog per ommegaande hun geld terug moesten geven voor niet-uitgevoerde vluchten. Later kwam Vestager (op de foto, links) daarop terug en zei ze geen ‘inbreuk-procedure’ te zullen beginnen; ze maakte haar excuses voor de verwarring.

De Europese Commissie liet de afgelopen tijd onderzoek uitvoeren naar het verstrekken van vouchers door airlines in twaalf Europese landen, waaronder Nederland, voor geannuleerde vluchten. Binnen de Europese Unie geldt sinds jaar en dag regeling EU 261, die bepaalt dat consumenten recht hebben op volledige restitutie bij geannuleerde vluchten.

Financiële problemen
De regeringen in de twaalf lidstaten oordeelden eind maart dat de corona-pandemie zo uitzonderlijk is, dat luchtvaartmaatschappijen niet anders konden doen dan vouchers uit te schrijven. Restitutie van alle tickets zou meteen tot grote financiële problemen voor de sector leiden.

Het leek er toen op dat de Europese Commissie daarin mee zou gaan. Margrethe Vestager is nu echter toch tot de conclusie gekomen dat EU 261 onverkort van kracht blijft. Alleen grijpt zij niet in. De Commissie moet kiezen tussen twee kwaden: de ondergang van airlines als gevolg van het plotseling betalen van vele miljoenen aan restitutie of een tijdelijk mindere bescherming van de rechten van consumenten.

Staatsinfuus
Ze heeft voor de laatste optie gekozen. In het besluit speelt ook een rol dat Europese airlines nu al op het punt van omvallen staan en vrijwel allemaal aan een of andere vorm van staatsinfuus liggen. Dat geldt ook voor KLM en Air France: de Nederlandse en Franse regeringen hebben sinds maart de betaling van een groot deel van de loonsom overgenomen.

Verder worden er zachte leningen met staatsgaranties van vele miljarden opgetuigd voor de airlines en dat nog is het de vraag of ze zullen overleven. Als airlines nu ook nog restitutie zouden moeten geven voor niet-uitgevoerde vluchten zou dat het laatste zetje naar faillissement kunnen zijn. Consumenten zouden dan alsnog achter het net vissen, want een failliete airline kan geen geld teruggeven.

Vestager grijpt dus voorlopig niet in. Onduidelijk is wanneer zij vindt dat EU 261 wel weer volledig van kracht moet zijn. De regels rond de reisvouchers zijn overigens vrij strikt. De tegoedbon is een jaar geldig en als consumenten er na twaalf maanden geen gebruik van hebben gemaakt, krijgen ze hun geld terug.

Rutte wil solidariteit
Premier Mark Rutte toonde zich woensdagavond opgetogen over de uitspraak van de Europese Commissie en riep op tot solidariteit met de reissector  “We kunnen voorlopig door. Tegen de consumenten zeg ik: ‘Laten we een beetje solidair zijn met elkaar.’ Ik heb ook een aantal vliegtickets in de la liggen. Daar krijg ik dan een voucher voor.”

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Single European Sky in zicht?

Single European Sky in zicht?

22/09/2020

De Europese Commissie heeft dinsdag een ‘upgrade’ voorgesteld van de Single European Sky. Volgens Brussel dwingt de “scherpe terugval van het luchtverkeer” als gevolg van corona tot een grotere “elasticiteit”…

Lufthansa snijdt nog dieper

Lufthansa snijdt nog dieper

21/09/2020

Lufthansa heeft maandag een veel diepere ingreep in de eigen organisatie aangekondigd, met nóg minder personeel en verdere verkleining van de vloot. De Duitse airline spreekt over een “significante verslechtering”…

Airbus: vliegen op waterstof

Airbus: vliegen op waterstof

21/09/2020

Airbus heeft maandag drie ontwerpen gelanceerd voor zero-emission vliegtuigen met waterstof (H) als energiebron. De fabrikant denkt een manier te kunnen vinden om bestaande technische bezwaren op te lossen. In…

APG is GSA Kenya Airways

APG is GSA Kenya Airways

18/09/2020

APG is de nieuwe GSA voor Kenya Airways in Europa. Dit hebben de twee partijen vrijdag bekendgemaakt. De Keniaanse carrier hervatte onlangs de vluchten naar Amsterdam, maar door corona is…