Home / Regelgeving / EU stemt vóór PNR

EU stemt vóór PNR

EU stemt vóór PNR

Europa heeft groen licht gegeven voor het uitwisselen van passagiersgegevens tussen de Europese lidstaten. Politie en justitie krijgen daarmee toegang tot de Passenger Name Records (PNR) van reizigers van en naar EU-landen.

Uiteindelijk werd de nieuwe richtlijn aangenomen met 461 stemmen voor en 179 tegen. De EU landen hebben nu twee jaar de tijd om de richtlijn om te zetten naar nationale wetgeving. Aan de totstandkoming van deze overeenkomst is een jarenlange lobby vooraf gegaan. Terrorismebestrijders menen dat het delen van deze data kan leiden tot het ontdekken van verdachte reisplannen. Waarschijnlijk hebben de aanslagen in Parijs en Brussel extra steun gegeven om het voorstel aan te nemen.

PNR-data omvatten onder andere namen, creditcardnummers, adressen, contactgegevens en bagage-informatie en worden al door airlines verzameld. De bedoeling is dat elke EU-lidstaat nu een ‘Passenger Information Unit’ opzet, waar de data worden opgeslagen. Deze units zijn verantwoordelijk voor het analyseren van de gegevens. Wanneer er een vermoeden bestaat van een dreiging dan wordt dit doorgegeven aan de verantwoordelijke autoriteiten.

De data mogen alleen gebruikt worden voor preventie, opsporing, onderzoek en vervolging van terroristen of zware misdaad. Gegevens die betrekking hebben op ras, etnische origine, religie, politieke overtuiging, vakbondslidmaatschap, gezondheid of seksuele voorkeuren mogen niet worden opgeslagen. De data worden maximaal vijf jaar bewaard.

Lenneke Bosman
Door: | lenneke[at]zakenreis.nl | volg mij via @ lenneke_ZR
Lenneke Bosman schrijft sinds 2008 over de luchtvaart- en reiswereld. Met een achtergrond in de marketing van historische luchtvaart heeft zij ook ervaring opgedaan in de meetings- & incentivesbranche.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Corona doodsteek voor HNA

Corona doodsteek voor HNA

21/02/2020

De Chinese overheid is van plan de verlieslijdende HNA Group te nationaliseren. HNA, met een reeks airlines in portefeuille en belangen in hotels en banken, sukkelde de afgelopen jaren al….

Kleine groei BCD Travel

Kleine groei BCD Travel

20/02/2020

Zakenreisorganisatie BCD Travel is in 2019 licht gegroeid, met een omzetstijging van één procent naar 27,5 miljard dollar, waarvan 10,9 miljard uit de omzet van partners. BCD Travel is onderdeel…

Air France-KLM: winst daalt

Air France-KLM: winst daalt

20/02/2020

Air France-KLM heeft over 2019 aanzienlijk minder winst gemaakt dan een jaar eerder. Zowel bij Air France als KLM daalden de resultaten. Voor de groep kromp de operationele winst met…