Home / Regelgeving / EU doet water bij de ETS-wijn

EU doet water bij de ETS-wijn

EU doet water bij de ETS-wijn

De Europese Unie kleedt het emissiehandelssysteem (ETS) voor luchtvaartmaatschappijen flink uit onder druk van derde landen.

Het originele voorstel waarbij alle airlines die van en naar de EU vliegen hun CO2-uitstoot moeten bekostigen met certificaten, leverde flinke kritiek op van niet-EU-landen, zoals de VS, Rusland en China. Zij vonden dat de EU hun soevereiniteit aantastte met het ETS.

De EU is nu van plan om airlines alleen te belasten voor het deel van de vlucht dat in het Europese luchtruim plaats vindt en niet de gehele reis. Deze wijziging is onderdeel van een overeenkomst met ICAO, die de mogelijkheden onderzoekt van een mondiaal systeem voor de aanpak van de CO2-uitstoot van de luchtvaart. De wereldwijde ICAO-oplossing moet vanaf 2020 worden ingevoerd. De EU zal de reikwijdte van het ETS tot die tijd beperken. De ICAO-landen en het Europese Parlement moeten de deal nog goedkeuren.

Op dit moment geldt het ETS voor vluchten binnen Europa. Voor de intercontinentale diensten is de maatregel bevroren als gevolg van de internationale ophef.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Batterijen groeiend gevaar

Batterijen groeiend gevaar

11/12/2019

Lithium-batterijen die spontaan in brand kunnen vliegen vormen een groeiende bedreiging voor de veiligheid van de luchtvaart. Dit heeft Nick Careen van IATA gezegd tijdens de media-dagen van de organisatie…

Biofuel KLM vanaf Schiphol

Biofuel KLM vanaf Schiphol

10/12/2019

KLM heeft voor het eerst biofuel ingekocht voor vluchten vanaf Schiphol. De brandstof wordt geproduceerd door het Finse bedrijf Neste, dat zich tevens heeft aangesloten bij het programma voor duurzame…