Home / Regelgeving / Engelse grens open op 10 juli

Engelse grens open op 10 juli

Engelse grens open op 10 juli

Reizigers uit zestig landen en gebieden, waaronder Nederland, zijn vanaf 10 juli weer welkom in Engeland – niet te verwarren met het Verenigd Koninkrijk – zonder in quarantaine te hoeven gaan aan weerszijden.

De Britse regering heeft een lijst opgesteld met landen en gebieden die zij corona-proof acht voor reizen over en weer, zonder de verplichte quarantaine van twee weken die sinds begin juni geldt. De nieuwe regelgeving gaat in op 10 juli, vier dagen later dan eerst was gedacht.

Hoewel het een besluit is van de Britse regering, geldt de versoepeling alleen voor Engeland. De andere drie delen van het Verenigd Koninkrijk: Schotland, Wales en Noord-Ierland hebben besloten met eigen regelingen te komen en daar hebben ze constitutioneel ook het recht toe.

Ostentatief
De Brits/Engelse lijst wijkt op een aantal punten ostentatief af van de momenteel in Nederland en andere Schengen-landen geldende. Vanuit Engeland mag ook weer ‘ongestraft’ intercontinentaal worden gereisd, onder meer naar Australië, Nieuw-Zeeland, Japan, Zuid-Korea en Taiwan. Voor Schengen-reizigers geldt dit niet: zij moeten bij terugkeer uit die landen twee weken in isolatie.

De Engelsen kunnen verder weer ‘gewoon’ naar Turkije, terwijl Nederland en Schengen de grenzen naar Turkije voorlopig gesloten houden. Voor Portugal is de situatie precies omgekeerd: de Engelsen mogen er niet heen (of twee weken quarantaine accepteren), terwijl voor Schengen de grenzen naar Portugal open zijn, de regio rond Lissabon uitgezonderd.

Waar de regelgeving voor Engeland en Schengen wel overeenstemmen is het verkeer naar Noord- en Zuid-Amerika. De corona-situatie in onder meer de Verenigde Staten, Mexico, Brazilië, Argentinië en Chili is zo hevig dat elk verkeer naar deze landen wordt ontraden. Wel toegestaan zijn, zowel vanuit Schengen als Engeland, reizen naar de Nederlandse, Britse en Franse gebiedsdelen in de Caraïben.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Nieuwe route Vueling

Nieuwe route Vueling

24/10/2021

De Spaanse carrier Vueling, onderdeel van de International Airlines Group (IAG), vliegt vanaf 3 december tussen Amsterdam en Praag. De Tsjechische hoofdstad wordt vier keer week aangevlogen op zondag, dinsdag,…

Te veel fijnstof op Schiphol

Te veel fijnstof op Schiphol

21/10/2021

Op en rondom Schiphol is te veel fijnstof, door de uitstoot van vliegtuigen, zo concludeert de luchthaven zelf op basis van onderzoek door TNO. Het bedrijf wil ‘extra maatregelen’ nemen…

KLM en IATA versus ACNL

KLM en IATA versus ACNL

20/10/2021

KLM keert zich tegen een nieuw systeem van slottoewijzing dat ACNL volgend jaar wenst door te voeren. De airline krijgt hierbij steun van brancheorganisatie IATA die de slotcoördinator voor de…

Frankfurt-Hahn Airport failliet

Frankfurt-Hahn Airport failliet

20/10/2021

De HNA-Group heeft faillissement aangevraagd voor luchthaven Frankfurt-Hahn waarin het Chinese bedrijf zelf grootaandeelhouder is. De airport zag ruim vóór de coronacrisis de aantallen passagiers en omzet al teruglopen, de…