Home / Regelgeving / Engelse grens open op 10 juli

Engelse grens open op 10 juli

Engelse grens open op 10 juli

Reizigers uit zestig landen en gebieden, waaronder Nederland, zijn vanaf 10 juli weer welkom in Engeland – niet te verwarren met het Verenigd Koninkrijk – zonder in quarantaine te hoeven gaan aan weerszijden.

De Britse regering heeft een lijst opgesteld met landen en gebieden die zij corona-proof acht voor reizen over en weer, zonder de verplichte quarantaine van twee weken die sinds begin juni geldt. De nieuwe regelgeving gaat in op 10 juli, vier dagen later dan eerst was gedacht.

Hoewel het een besluit is van de Britse regering, geldt de versoepeling alleen voor Engeland. De andere drie delen van het Verenigd Koninkrijk: Schotland, Wales en Noord-Ierland hebben besloten met eigen regelingen te komen en daar hebben ze constitutioneel ook het recht toe.

Ostentatief
De Brits/Engelse lijst wijkt op een aantal punten ostentatief af van de momenteel in Nederland en andere Schengen-landen geldende. Vanuit Engeland mag ook weer ‘ongestraft’ intercontinentaal worden gereisd, onder meer naar Australië, Nieuw-Zeeland, Japan, Zuid-Korea en Taiwan. Voor Schengen-reizigers geldt dit niet: zij moeten bij terugkeer uit die landen twee weken in isolatie.

De Engelsen kunnen verder weer ‘gewoon’ naar Turkije, terwijl Nederland en Schengen de grenzen naar Turkije voorlopig gesloten houden. Voor Portugal is de situatie precies omgekeerd: de Engelsen mogen er niet heen (of twee weken quarantaine accepteren), terwijl voor Schengen de grenzen naar Portugal open zijn, de regio rond Lissabon uitgezonderd.

Waar de regelgeving voor Engeland en Schengen wel overeenstemmen is het verkeer naar Noord- en Zuid-Amerika. De corona-situatie in onder meer de Verenigde Staten, Mexico, Brazilië, Argentinië en Chili is zo hevig dat elk verkeer naar deze landen wordt ontraden. Wel toegestaan zijn, zowel vanuit Schengen als Engeland, reizen naar de Nederlandse, Britse en Franse gebiedsdelen in de Caraïben.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Sunweb wint van Corendon

Sunweb wint van Corendon

03/08/2021

Het Gerechtshof Amsterdam heeft dinsdag in hoger beroep bepaald dat de Sunweb Group de overname van Corendon niet hoeft voort te zetten. In december 2020 won Sunweb al een rechtszaak…

Onrust bij Brussels Airlines 

Onrust bij Brussels Airlines 

03/08/2021

Bonden bij Brussels Airlines zijn in opstand gekomen tegen wat zij noemen ‘krankzinnige’ werkomstandigheden voor de cabine. Volgens de actievoerders grijpt eigenaar Lufthansa de pandemie aan om veranderingen door te…

BA in Q2: 7,6 pct van 2019

BA in Q2: 7,6 pct van 2019

02/08/2021

British Airways vervoerde in het tweede kwartaal een kleine 1 miljoen passagiers: 92,4 procent minder dan vóór corona; moederbedrijf IAG boekte opnieuw verlies. Verbetering is op komst nu de quarantaineplicht…

KLM: herstel zal hobbelig zijn

KLM: herstel zal hobbelig zijn

30/07/2021

KLM-topman Pieter Elbers ziet in een online gesprek met de pers, naar aanleiding van de cijfers uit het tweede kwartaal, ‘duidelijke tekenen van herstel.’ Maar hij manoeuvreert behoedzaam: “Als er…